Στη σύσκεψη των αρχηγών οι κρατικές εγγυήσεις-Αναδίπλωση από ΔΗΚΟ

Αναδιπλώνεται το ΔΗΚΟ στο θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια επιχειρήσεων, στη σκιά των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών να το παραπέμψει στην επόμενη Βουλή.

Όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, στην αυριανή σύσκεψη αρχηγών, το ΔΗΚΟ θα ζητήσει όπως το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την πρόθεση του ΔΗΚΟ να ζητήσει όπως ο Γενικός Ελεγκτής παρακολουθεί ως παρατηρητής την διαδικασία, «για να μην πάθουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, «και στις κρατικές εγγυήσεις ότι πάθαμε με τα χρυσά διαβατήρια».

Υπενθυμίζεται πως χθες, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τόνιζε πως δεν τίθεται θέμα να συνεδριάσει, εκτάκτως, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την παρούσα βουλευτική περίοδο για να συζητήσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι κρατικές εγγυήσεις, η απαράδεκτη Βουλή και τα… θρομβωτικά επεισόδια

Στην αντεπίθεση για τις κρατικές εγγυήσεις ο Κ. Πετρίδης

«Ανώμαλη αναδίπλωση»

Με δεικτικό τρόπο σχολίασε ο ΔΗΣΥ την αλλαγή στάσης του ΔΗΚΟ. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως «ως Δημοκρατικός Συναγερμός, για το καλό της κυπριακής οικονομίας όσο αφορά το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, θα μείνουμε στο θετικό της ανώμαλης αναδίπλωσης του Νικόλα Παπαδόπουλου». 

«Ευχόμαστε», σημειώνει ο ΔΗΣΥ, «να δούμε για το καλό της κοινωνίας και ανάλογη αναδίπλωση για τις μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης».

Και επιστολή Αβέρωφ

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω επιστολής την οποία απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζητεί όπως συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία των αρχηγών των κομμάτων το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή και αφορά τις κρατικές εγγυήσεις.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, το θέμα των κρατικών εγγυήσεων είναι ύψιστης σημασίας και ένα εργαλείο που θα προσφέρει ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα βοηθήσει τους εργαζόμενους, που και ακόμη και κλειστή να ήταν η Βουλή θα έπρεπε ν’ ανοίξει για να συζητήσει και να εγκρίνει τις κρατικές εγγυήσεις.

«Με την παρούσα επιστολή», σημειώνει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «σας διαβιβάζω αίτημα του Δημοκρατικού Συναγερμού όπως στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίας προστεθεί ως θέμα για συζήτηση το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά τις κρατικές εγγυήσεις, ώστε να βρεθεί ο τρόπος να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν από τη διάλυση της παρούσας Βουλής».

Όπως επισημαίνει, «θεωρούμε το θέμα των κρατικών εγγυήσεων ως ύψιστης σημασίας και ένα εργαλείο που θα προσφέρει ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο διανύουμε».

«Το νομοσχέδιο αυτό», τονίζει, «θα θωρακίσει παράλληλα τις θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας και θεωρούμε έγκλημα εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων να καθυστερήσει η ψήφισή του». Και καταλήγει: «Ακόμα και κλειστή να ήταν η Βουλή, εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχε ανοίξει για να συζητήσει και να εγκρίνει τις κρατικές εγγυήσεις».

Προϋποθέσεις από ΕΔΕΚ

Την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ να συζητήσει και να στηρίξει τις κρατικές εγγυήσεις, αλλά με προϋποθέσεις, εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Μάριος Πρίαμος. Συγκεκριμένα, ο κ. Πρίαμος έθεσε ως προϋποθέσεις ότι:

•Θα γίνουν βελτιώσεις προς όφελος των δανειοληπτών, οι οποίες θα κατοχυρώνουν την ισότητα πρόσβασης όλων των δανειοληπτών στον τραπεζικό τομέα και την προστασία τους από ενδεχόμενες μελλοντικές αυθαιρεσίες.

•Θα ληφθούν πρόνοιες για αποφυγή αχρείαστων εγγυήσεων που θα είναι σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη.

«Η θέση της ΕΔΕΚ για το εν λόγω ζήτημα θα στηριχθεί πάνω στις ολοκληρωμένες προτάσεις που το κόμμα κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών», τόνισε ο κ. Πρίαμος

Πλήγμα κατά των εργαζομένων

Η απόφαση κομμάτων της αντιπολίτευσης να παραπέμψουν στις ελληνικές καλένδες το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά ευθύ πλήγμα κατά των ιδίων των εργαζομένων, από τους οποίους υστερούν ένα σημαντικό στήριγμα και τους αφήνουν εκτεθειμένους, δηλώνει εξάλλου η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

«Μπροστά σε αυτή την τεράστια πρόκληση που προκάλεσε η πανδημία οφείλουμε όλοι να υπερβούμε τα στενά κομματικά πλαίσια και να στηρίξουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης, να παρέχει με όλους τους δυνατούς τρόπους στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», αναφέρει η κ. Αιμιλιανίδου σε δήλωσή της.

Όπως σημειώνει, η Κυβέρνηση, συνεπής στην προσπάθεια στήριξης των εργαζομένων, και στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, και προκειμένου να καταστεί δυνατή η έγκριση του νομοσχεδίου, έχει υιοθετήσει πέραν των δέκα εισηγήσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Εξαίρεση αποτέλεσε το ΔΗΚΟ το οποίο αρνήθηκε να συμμετέχει στον σχετικό διάλογο», προσθέτει η Υπουργός Εργασίας, και συμπληρώνει ότι «παρά ταύτα, διαπιστώνουμε πως εν όψει των εκλογών, αρνούνται να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο στη διαμόρφωση του οποίου συμμετείχαν ενεργά».

Καταλήγοντας, η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρει ότι «για μία ακόμη φορά καλούμε έστω και την υστάτη να αναθεωρήσουν τη στάση τους, να εγκαταλείψουν ανυπόστατες δικαιολογίες και να υιοθετήσουν το νομοσχέδιο το οποίο θα συμβάλει καταλυτικά τόσο στην στήριξη των επιχειρήσεων όσο και στην προστασία πολύτιμων θέσεων εργασίας».

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο