Οι δέκα συν μία πληγές του Τμήματος Φορολογίας

Καθυστερήσεις στην είσπραξη εσόδων που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και σειρά αδυναμιών για μη συμμόρφωσης με νομοθεσία και τους κανονισμούς αναφέρει σε έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία για έλεγχο του Τμήματος Φορολογίας.

Στα ευρήματα της έκθεσης επισημαίνει από την παραπομπή της ακύρωσης του διορισμού του Εφόρου Φορολογίας και των βοηθών του στο Γενικό Εισαγγελέα μέχρι εισήγηση για έκδοση αναθεωρημένης εγκυκλίου και ενδεχόμενη απώλεια εσόδων για το κράτος.

Ωστόσο στα συμπεράσματα της από τον έλεγχο η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι το Τμήμα Φορολογίας, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρουσιάζει αδυναμίες ως προς τη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία/Κανονισμούς, όπως:

  • Συσσώρευση καθυστερημένων εσόδων ύψους πέραν του ενός δισ. ευρώ, καθώς επίσης και μεγάλου όγκου φορολογιών υπό ένσταση.  
  • Μη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα για αριθμό φορολογικών ετών και μη επιβολή φορολογιών από το Τμήμα, με βάση την κρίση του Εφόρου, ως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων του Κράτους.
  • Καθυστέρηση στην εξέταση και έκδοση φορολογιών, με αποτέλεσμα να παρέλθει το χρονικό περιθώριο που καθορίζει η σχετική νομοθεσία, εντός του οποίου το Τμήμα δύναται να επιβάλει φορολογία, με ενδεχόμενο την απώλεια εσόδων για το Κράτος.
  • Αδυναμίες στον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από φορολογούμενους ή/και νέων περιπτώσεων προσώπων, τα οποία υπέχουν φορολογική υποχρέωση αλλά είναι άγνωστα στο Τμήμα ή/και στον Κλάδο Φόρου Εισοδήματος. 
  • Όσον αφορά στην άμεση φορολογία, το Τμήμα δεν φαίνεται να προβαίνει σε πλήρη αξιοποίηση της πληροφόρησης από το σύστημα ΦΠΑ και από άλλα κυβερνητικά Τμήματα/ μηχανογραφημένα συστήματα και πρωτίστως από τον Έφορο Εταιρειών.
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων με τις διατάξεις της νομοθεσίας, το Τμήμα φαίνεται να μην προβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις στη λήψη μέτρων, όπως αυτά καθορίζονται στη νομοθεσία.
  • Αδυναμίες που καταδεικνύουν την ανάγκη για επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των μηχανογραφημένων συστημάτων του Τμήματος.
  • Εσωτερικοί συμψηφισμοί μεγάλων ποσών ΦΠΑ, χωρίς τη διενέργεια ελέγχων.
  • Καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ από το Κράτος, με αποτέλεσμα την καταβολή σημαντικού ποσού τόκων.
  • Χαμηλό ποσοστό επισκέψεων ελέγχου στα εγγεγραμμένα στο Μητρώο ΦΠΑ πρόσωπα.
  • Αδυναμίες στο σύστημα ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών με άλλα κράτη.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έκθεση ΕΔΩ.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή