Στα σκαριά 46 έργα συνολικού κόστους 217 εκατ. στην Πάφο

Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν ολοκληρωθεί στην Πάφο συνολικά 94 έργα, κόστους €123 εκ. ευρώ, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ενώ σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή ή προγραμματίστηκε η υλοποίηση άλλων 46 έργων, συνολικού κόστους €217 εκ.

Η συγκυρία της επίσκεψής του δεν είναι τυχαία, είπε ο κ. Καδής, στο πλαίσιο περιοδείας του σε αναπτυξιακά έργα στην επαρχία Πάφου, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα καθώς, όπως ανέφερε, η χώρα «αντιμετωπίζει στοχευμένα» την πανδημία.

Όσον αφορά τα έργα στην Πάφο, ο κ. Καδής είπε ότι από τα 94 έργα, τα 27 έργα, κόστους €62 εκ. αφορούν Δήμους, 57 έργα κόστους €33 εκ. Κοινότητες και άλλα 10 έργα κόστους €28 εκ. είναι έργα κοινής ωφελείας. «Αυτό καθιστά ικανή και την οικονομία μας να αρχίσει με γρήγορα βήματα να βρίσκει τον ρυθμό της, να περνάμε στη φάση της ανάκαμψης, να βγαίνουμε ξανά νικητές από μία πολύ δύσκολη περίοδο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καδής, ο οποίος επισκέφτηκε τη Μονάδα Αφαλάτωσης Πάφου, στα Κούκλια, για να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών αποπεράτωσης του έργου, ανέφερε πως οι εργασίες στη Μονάδα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί και αναμένεται η άφιξη των εμπειρογνωμόνων/συμβούλων του αναδόχου από την Ιταλία εντός του τρέχοντος μηνός, για τις διαδικασίες παράδοσης του έργου, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Είπε επίσης πως η μονάδα αφαλάτωσης Πάφου αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για ενίσχυση της υδατοπρομήθειας από μη συμβατικές πηγές, σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. 

Είναι, συμπλήρωσε, ένα υδατικό έργο ύψιστης σημασίας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Επαρχία Πάφου, ενταγμένο στη μεγάλη στρατηγική αναβάθμισης των αναπτυξιακών υποδομών της Κύπρου. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μονάδες, θα καλύπτεται μέχρι και το 80% των αναγκών σε πόσιμο νερό των μεγάλων αστικών και τουριστικών περιοχών της Κύπρου, ικανοποιώντας σε πολύ σημαντικό βαθμό και τις αυξημένες οικιακές, επιχειρηματικές, τουριστικές  και αγροτικές ανάγκες τους, ανέφερε.

Η μονάδα αφαλάτωσης Πάφου, συνέχισε, «θα ενισχύσει τις πηγές υδατοπρομήθειας του συστήματος ύδρευσης της πόλης, των περιχώρων και των κοινοτήτων της Πάφου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη παροχή νερού ύδρευσης». Πρόσθεσε πως η  μονάδα εκτιμάται ότι, σε ετήσια βάση, θα συνεισφέρει στο υδατικό ισοζύγιο πέραν των 5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων πόσιμου νερού.

Το έργο υλοποιείται, όπως ανέφερε,  από την εταιρία Caramondani Desalination Plants, με τη μέθοδο της ιδιωτικής χρηματοδότησης, και καλύπτει την κατασκευή του έργου εντός 18 μηνών και τη λειτουργία του για 25 χρόνια.

Επεσήμανε επίσης πως η Σύμβαση για το Έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία - περιλαμβανομένης της συντήρησης - της μονάδας αφαλάτωσης, με μέγιστη δυναμικότητα 15.000 κ.μ./μέρα. Στη φάση λειτουργίας, υπάρχει πρόνοια για κατάσταση αναμονής της μονάδας (μηδενική παροχή) κυρίως σε περιόδους πολυομβρίας, καθώς και δυνατότητα λειτουργίας της μονάδας σε ενδιάμεσα στάδια, αναλόγως των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού στο φράγμα Ασπρόκρεμμου.

Το έργο αυτό, συνέχισε, έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων ανάλογων έργων που είτε υλοποιήθηκαν, είτε υλοποιούνται στην Πάφο και τα οποία «δημιουργούν ένα ιδιαίτερα γόνιμο αστικό, αγροτικό, αλιευτικό, τουριστικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που με βεβαιότητα θα συμβάλει όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας».

Ενδεικτικά ανέφερε πως σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή ή προγραμματίστηκε η υλοποίηση άλλων 46 συνολικά έργων, συνολικού κόστους €217 εκ., σε δήμους και κοινότητες της Πάφου.

Υπενθύμισε  τα μεγάλα οδικά έργα, των οποίων έχει δρομολογηθεί ήδη η υλοποίησή τους, όπως η κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς κόστους €87 εκ., η βελτίωση των λεωφόρων «Ευαγόρα Παλληκαρίδη», «Ελλάδος», «Γεωργίου Γρίβα - Διγενή» και «Νεοφύτου Νικολαΐδη» στον Δήμο Πάφου κόστους €9,5 εκ., η δεύτερη φάση των Έργων βελτίωσης της Λεωφόρου «Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`» στον Δήμο Γεροσκήπου κόστους €4,5 εκ., καθώς και της Λεωφόρου «Μιχαλάκη Κυπριανού» στον Δήμο Πέγειας κόστους €2 εκ.

Επίσης, συμπλήρωσε, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση μεγάλου αριθμού έργων υποδομής, ανάμεσά τους η Δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης Πάφου, μιας σύγχρονης με ευρωπαϊκές προδιαγραφές μονάδας κόστους €4 εκ., που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του έτους.

Ο κ. Καδής αναφερόμενος στα υπό κατασκευή ή υπό υλοποίηση έργα, σημείωσε πως βρίσκονται 24 έργα της Επαρχίας Πάφου ανάμεσά τους, όπως η Εφαρμογή του Σχεδίου για την Αειφορική Διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα ύψους €18 εκ., η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κάτω Πάφου, η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Γεροσκήπου, καθώς και οδικά έργα όπως η πρώτη φάση κατασκευής του βόρειου παρακαμπτήριου δρόμου Γεροσκήπου και του δρόμου που συνδέει το κέντρο της Γεροσκήπου με την τουριστική περιοχή του Δήμου.

Τα 94 αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομής κόστους €123 εκ. που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης και επαρχίας της Πάφου είπε, σημειώνοντας πως  μαζί με τον τουριστικό της χαρακτήρα, προσδίδουν πολλές προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης και ανάπτυξης.

Ενδεικτικά,  αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου και της πλατείας «Κένεντι» στον Δήμο Πάφου κόστους €7,5 εκ., την επέκταση του Δικαστηρίου Πάφου και την αναβάθμιση και ανάδειξη του «Μαρκίδειου Θεάτρου».

Είναι φανερό, συνέχισε ο Υπουργός Γεωργίας, ότι τα έργα που εκτελούνται στην Πάφο αλλάζουν συνεχώς την εικόνα της και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της. Διαβεβαίωσε ακόμη, πως η αισθητική και λειτουργική βελτίωση στην πόλη θα συνεχιστούν, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την τοπική οικονομία και την ευημερία των κατοίκων.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως αρκετά από τα προαναφερόμενα έργα, θα διευκολύνουν και τους αγρότες μας Επαρχία Πάφου, με τους οποίους συναντήθηκε ακολούθως. Υπενθύμισε ότι κατά τον τελευταίο χρόνο ανακοινώθηκαν πέραν των 30 μέτρων, με προϋπολογισμό €20 εκ., με στόχο να μπορέσει ο αγροτικός κόσμος της χώρας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σήμερα είπε «θα ενημερώσουμε τους αγρότες της Επαρχίας Πάφου και για δύο νέα μέτρα για περαιτέρω στήριξή τους», αναφέροντας πως πρόκειται για το Μέτρο του Πράσινου Τρυγητού που θα στηρίξει τους αμπελουργούς, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε €1,7 εκ. καθώς και το Μέτρο στήριξης των καλλιεργητών φυλλοβόλων δέντρων χαμηλού υψομέτρου, με προϋπολογισμό ύψους 400.000 ευρώ.

Ακολούθως ο Υπουργός επισκέφτηκε το  Κοινοτικό Συμβούλιο Τίμης, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών από τις Κοινότητες Τίμη, Αναρίτα, Μανδριά και Κούκλια. Προγραμματισμένες συναντήσεις είχε επίσης στην  ΣΕΔΙΓΕΠ Αργάκας  για επαφές με εκπροσώπους αγροτών από τις Αργάκα, Πόλις, Πωμός και Αγία Μαρίνα. Ακολούθως θα συναντηθεί στην  Πλατεία Τσάδας, με εκπροσώπους αγροτών από Τσάδα, Λετύμπου, Στατός, Καλέπεια, Παναγιά και Κοίλη.

Επίσης αναμένεται να επισκεφτεί το ΣΟΔΑΠ στο Στρουμπί  όπου θα συναντηθεί με  εκπροσώπους αγροτών από Στρουμπί, Πολέμι, Δρύμου, Ψάθι, Δρυνιά, Σίμου, Άγιο Δημητριανό και Κανναβιού. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του είναι το  Κοινοτικό Συμβούλιο Δρούσειας , όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών από Δρούσεια, Ίνεια, Αρόδες, Κάθικας και Κρίτου Τέρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»