Μελέτη οικονομικής διπλωματίας: Οι χώρες που στοχεύει η Κύπρος

Στο Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων δόθηκε η στρατηγική μελέτη του Υπουργείου Εξωτερικών για την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Ανδρέα Δημητριάδη. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως το Υπουργείο Εξωτερικών δια του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη έχει προβεί σε στρατηγική μελέτη για την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας, η οποία δόθηκε στον Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων για σκοπούς έκφρασης και των εισηγήσεων τους. 

Στόχος της στρατηγικής μελέτης, είναι όπως είπε, οι πρέσβεις και οι διπλωμάτες της Κύπρου στο εξωτερικό να προωθήσουν τα οικονομικά συμφέροντα της οικονομίας της Κύπρου αλλά και των κυπριακών επιχειρήσεων.

Απώτερος στόχος συνέχισε, είναι η  συμβολή της διπλωματίας στην αύξηση των εξαγωγών, την ανάπτυξη περισσότερων επιχειρήσεων υψηλής ανάπτυξης  μέσω της διεθνοποίησης, της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, της προώθησης μιας συνεκτικής και συναφούς διεθνούς εικόνας και επίσης στην συμβολή για μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη  από την κρίση.  

Η στρατηγική αυτή μελέτη, είπε ο κ. Δημητριάδης, τοποθετεί το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η οικονομική διπλωματία, τις χώρες και τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που θα περιλαμβάνονται, τα εργαλεία της οικονομικής διπλωματίας που θα χρησιμοποιηθούν, και  τους δείκτες παρακολούθησης που θα υιοθετηθούν για να παρακολουθείται η επιτυχής υλοποίηση αυτού του προγράμματος, καθώς ο οδικός χάρτης ο οποίος θα υιοθετηθεί από το Κράτος που θα συνεργαστεί και με τους ιδιωτικούς φορείς, ούτως ώστε, να μπορεί να έχει επιτυχία αυτή η προσπάθεια.

Επιπρόσθετα ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως με βάση τις πρόνοιες της μελέτης αυτής, στοχεύονται χώρες όπως η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Βραζιλία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αμερική, η Ιαπωνία, η Κίνα, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Κορέα, η Ολλανδία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.

Ακόμη, τόνισε πως οι διάφορες χώρες προτεραιότητας αξιολογούνται και ταξινομούνται συνέχεια. Πρόσθεσε πως στους τομείς προτεραιότητας, είναι ο τουρισμός, τα τρόφιμα, η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα φάρμακα, η ναυτιλία, η παροχή οικονομικών και χρηματοδοτικών υπηρεσιών, και αρκετοί άλλοι τομείς.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης