Αρχές Αυγούστου απομακρύνονται οι εταιρείες υγρών καυσίμων από την Λάρνακα

Αρχές Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων, υγραερίου και ασφάλτου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.

Πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό για την πόλη το γεγονός ότι είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη ενός από τους διαχρονικούς και στρατηγικούς στόχους και της πόλης που είναι η μετακίνηση των δεξαμενών υγρών καυσίμων, υγραερίου και ασφάλτου από το παραλιακό μέτωπο. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ξεκίνησε ήδη η διαδικασία αποξήλωσης των δεξαμενών υγρών καυσίμων, για μας είναι μια σημαδιακή ημέρα για τη Λάρνακα και μας γεμίζει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να επιτύχουμε και τον στόχο της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων υγραερίου».

Οι προσπάθειες του Δήμου, συνέχισε "επικεντρώνονται πλέον σ’ αυτό το στόχο και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα η Λάρνακα θα αναπνεύσει πρώτα με ασφάλεια και δεύτερο θα ανοιχτούν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής».

Ερωτηθείς για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που έχει έκταση δυόμιση χιλιομέτρων, ο κ. Βύρας απάντησε πως «αρχικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αποξήλωση των δεξαμενών. Ήδη οι δύο από τις τρεις εταιρείες, δηλαδή η Πετρολίνα και τα Ελληνικά Πετρέλαια, που δραστηριοποιούνταν στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, έχουν ξεκινήσει την απομάκρυνση των δεξαμενών τους».

Ανέφερε ότι «υπάρχουν δικαιολογημένοι λόγοι για την τρίτη εταιρεία, την ExxonMobil, που δεν έχει αρχίσει ακόμα τη συγκεκριμένη διαδικασία και αναμένεται να πάρει ακόμα δύο με τρεις μήνες. Μετά την αποξήλωση, αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση του εδάφους που θα εξαρτηθεί φυσικά από το ποσοστό της μόλυνσης και αναμένεται η μετακίνηση των δεξαμενών για να εξαχθεί ένα τελικό αποτέλεσμα».  

Όσον αφορά την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής, ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως «ήδη έχει ανακοινωθεί το Σχέδιο Περιοχής και είναι το πρώτο Σχέδιο Περιοχής στην Κύπρο, ακριβώς επειδή η μετακίνηση των δεξαμενών και άλλων εγκαταστάσεων, απαιτούσε  τεράστιες επενδύσεις τόσο από το δημόσιο όσο και από τις εταιρείες. Προσπαθούμε μέσω των πολεοδομικών κινήτρων και μέσω ορισμένων δημόσιων έργων, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν την περιοχή αλλά και τη Λάρνακα γενικότερα, να δώσουμε την ευκαιρία για επανάκτηση μέρους της επένδυσης και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί αυτή η τόσο σημαντική περιοχή για τη Λάρνακα».

Σε ερώτηση κατά πόσον με την μετακίνηση των δεξαμενών αλλά και την υλοποίηση του έργου της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας της Λάρνακας η πόλη εισέρχεται πλέον σε νέα εποχή, ο Ανδρέας Βύρας απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως «μιλούμε για επενδύσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες επενδύσεις απελευθερώνουν τη Λάρνακα που ήταν περιορισμένη».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «για χρόνια η Λάρνακα είχε από τη μία πλευρά το αεροδρόμιο, από την άλλη τις  εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και από την τρίτη πλευρά τις αλυκές. Τώρα με την απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου από τα πετρελαιοειδή, δίνεται πλέον μια διέξοδος στη πόλη και μαζί με την μεγάλη επένδυση της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας, η Λάρνακα δεν έχει πλέον να ζηλέψει σε τίποτα από καμιά άλλη πόλη της Κύπρου».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «η απομάκρυνση των δεξαμενών της εταιρείας Πετρολίνα και των Ελληνικών Πετρελαίων θα ολοκληρωθεί τους επόμενους τρεις μήνες. Ωστόσο η μετακίνηση των δεξαμενών της εταιρείας ExxonMobil θα πάρει λίγο περισσότερο χρονικό διάστημα» είπε και σημείωσε «σε περίπου 4 – 5 μήνες από σήμερα δεν θα υπάρχει καμία δεξαμενή υγρών καυσίμων στη Λάρνακα».

Σημείωσε ωστόσο ότι «θα μείνει μόνο η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων υγραερίου στο παραλιακό μέτωπο και θα πιέσουμε και ελπίζουμε πως φέτος το καλοκαίρι θα είναι και η περίοδος που θα μετακινηθούν και οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στη περιοχή του Βασιλικού».

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις ασφάλτου ο Δήμαρχος είπε πως «υπάρχουν κάποιες δεξαμενές αποθήκευσης της πρώτης ύλης που έρχεται από το εξωτερικό. Η διαβεβαίωση που έχουμε από την Υπουργό Εμπορίου είναι πως η μόνη εταιρεία που έμεινε να δραστηριοποιείται στη Λάρνακα θα φύγει στις 30 Ιουνίου οπότε λήγει και η άδεια αυτής και μετά δεν θα υπάρχουν ούτε οι εγκαταστάσεις ασφάλτου στο παραλιακό μέτωπο της πόλης μας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών