Τ. Κληρίδης: Η μακροχρόνια στρατηγική ανάπτυξης «δένεται» με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Στο «δέσιμο» προνοιών της μελέτης της μακροχρόνιας στρατηγικής για το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προχωρεί το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, επισπεύδοντας δράσεις της στρατηγικής μελέτης έτσι ώστε να αντληθούν τα κατάλληλα κονδύλια από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την πανδημία.

Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο του, Τάκη Κληρίδη, παρουσίασε την οικονομική στρατηγική, που ονομάζεται «Όραμα 2035», στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, εγκαινιάζοντας δεύτερο γύρο συναντήσεων με πολιτικά κόμματα και οικονομικούς φορείς.

Εκ μέρους του Προέδρου ΔΗΣΥ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, αφού τόνισε πως η κυπριακή οικονομία παρά την πανδημία απέδειξε ότι με τις σωστές πολιτικές διαθέτει αντοχές και προοπτική, επεσήμανε την ανάγκη στήριξης του έργου του Συμβουλίου, λέγοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, να υπάρχει σχέδιο όχι μόνο για τον επόμενο χρόνο, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες».

«Επαναλαμβάνω μια εξαιρετικά σημαντική εργασία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι πρέπει να λειτουργεί η πολιτική με πράξεις με σχέδιο μακριά από τις άγονες αντιπαραθέσεις και την τοξικότητα», είπε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε την μακροχρόνια οικονομική στρατηγική που καταρτίζει το Συμβούλιο ως το «όραμα του 2035». «Είναι μια στρατηγική η οποία θα δημιουργήσει ένα καινούργιο οικονομικό μοντέλο για την Κύπρο με εφαρμογή τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια», είπε.

Ο Τάκης Κληρίδης ανέφερε ταυτόχρονα ότι  ενημέρωσε την ηγεσία του ΔΗΣΥ για εισηγήσεις οι οποίες πηγάζουν από τη μακροχρόνια οικονομική στρατηγική σε σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο υποβλήθηκε σε πρώτη φάση και θα υποβληθεί ξανά τους επόμενους μήνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος μπορεί να αντλήσει επιδοτήσεις μέχρι και €1,09 δις από το Ταμείο, το οποίο διαθέτει κριτήρια όπως την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας του κάθε κράτους-μέλους.

«Είναι ένα σημαντικό σχέδιο και έχουμε δέσει τις εισηγήσεις οι οποίες περιέχονται στην μακροχρόνια οικονομική στρατηγική μαζί με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», εξήγησε.

Όπως είπε, το Σχέδιο αυτό θα συμβάλει και θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, «αλλά ταυτόχρονα θα μας βοηθήσει και εμάς μέσα από την οικονομική στρατηγική μελέτη για το τι θα πράξουμε τα επόμενα χρόνια».

Ο Τάκης Κληρίδης σημείωσε πως η μελέτη προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο φέτος, δηλαδή Οκτώβριο με Νοέμβριο.

Σε ερώτηση αν βάσει της μελέτης που διεξάγεται το αναπτυξιακό μοντέλο θα καταστεί λιγότερο ευάλωτο σε πανδημίες και η ανάπτυξη θα καταστεί περισσότερο βιώσιμη, ο κ. Κληρίδης είπε αυτός είναι ένας από τους κυριότερους στόχους, «ώστε μπορέσουμε να έχουμε αμυντική διάθεση σε περίπτωση που παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα όπως ήταν η πανδημία ή όπως είναι άλλες κρίσεις παγκοσμίου ενδιαφέροντος».

«Για αυτό θα ονομάσουμε αυτή την μελέτη, τη μελέτη η οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί στα οικονομικά φαινόμενα τα οποία θα παρουσιαστούν την επόμενη δεκαετία και περισσότερο για να μπορέσει η Κύπρος να έχει μια αειφόρο, συνεχή ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διασύνδεση της μελέτης με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι «έχουμε φέρει πιο νωρίς τις εισηγήσεις μας, οι οποίες να συνδυάζονται με τις προκαθορισμένες στρατηγικές του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

«Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι αυτές οι θέσεις που παρουσιάζονται στη μακροχρόνια οικονομική στρατηγική θα ενσωματωθούν για να μπορέσουν αντληθούν και επίσης τα κατάλληλα κονδύλια», κατέληξε.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους