Τρ. Κύπρου: Αισιοδοξία και βελτίωση στα νοικοκυριά

Σταδιακή βελτίωση στα νοικοκυριά, γεγονός που δίνει νότα αισιοδοξίας με βάση τα στοιχεία που καταγράφτηκαν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο η τράπεζα τονίζει πως η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παραμένει δύσκολη, αλλά συνεχίζει να καταγράφεται μία συνεχής βελτίωση. 

Αυτό που καταγράφεται είναι η συνεχής, σταθερή και ουσιαστική βελτίωση στις προσδοκίες των Κυπρίων σε σχέση με την πορεία της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες. Παρόλο ότι ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών, 63%, αναμένουν πως η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο, το ποσοστό αυτό συνεχίζει να καταγράφει σταδιακή μείωση. Σε σχέση με το 89% όπου βρισκόταν στην αρχή της κρίσης, διαφαίνεται πως το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και η πορεία των εμβολιασμών ενισχύουν τις προσδοκίες για την οικονομία. Ταυτόχρονα, το 17% των Κυπρίων αναμένει πως τα πράγματα θα βελτιωθούν τους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για ένα σχετικά χαμηλό μεν ποσοστό του συνόλου, αλλά συνεχίζεται η σταδιακή αύξηση από το 2% του περασμένου Μάρτη, ενώ έχει διπλασιαστεί από το τέλος του 2020. 

Η εικόνα που διαμορφώνεται στις προσδοκίες, αντικατοπτρίζεται και στις επιπτώσεις, όπως τις καταγράφουν τα ίδια τα νοικοκυριά. Παρόλο ότι 29% των νοικοκυριών καταγράφει σημαντική ή και ολική μείωση των εισοδημάτων του, το ποσοστό καταγράφει μείωση σε σχέση με το 33% που ήταν στην αρχή του έτους. Την ίδια στιγμή, 45% των νοικοκυριών, σχολιάζουν πως η οικονομική του κατάσταση παραμένει η ίδια σε σύγκριση με πριν την Πανδημία, σε σχέση με 42% τον Γενάρη. Συνολικά, 52% των νοικοκυριών σχολιάζουν πως έχουν επηρεαστεί έστω και λίγο, σε σχέση με 55% τον Γενάρη. 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους