Ελληνική: Μείωση 4,8% στον Σύνθετο Προπορευόμενο Οικονομικό Δείκτη

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια μείωση 4.8% το Φεβρουάριο του 2021 φτάνοντας σε επίπεδο 102.9, μετά από τις ετήσιες μειώσεις 5.1% τον Ιανουάριο του 2021 και 4.3% το Δεκέμβριο του 2020 (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το Φεβρουάριο του 2021 αντικατοπτρίζει τις οικονομικές επιπτώσεις των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων για αναχαίτηση της διασποράς του κορωνοϊού. Τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού που λήφθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου στην εγχώρια οικονομία συνέχισαν να επηρεάζουν δυσμενώς τους πλείστους τομείς της. Ειδικότερα, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν την καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης τον Ιανουάριο, και ιδιαίτερα το Φεβρουάριο του 2021, για τον όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ετήσια αύξηση που κατέγραψε ο όγκος λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβριο του 2020 φαίνεται να αντιστρέφεται. Συνεχίζεται, επίσης, η καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης για το συνολικό αριθμό πωλητήριων εγγράφων ακινήτων και το Φεβρουάριο του 2021 καθώς και των τουριστικών αφίξεων, συμβάλλοντας αρνητικά στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ. Προς αυτή τη κατεύθυνση συνέβαλε εν μέρει και ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) το Φεβρουάριο του 2021. Σε αντιδιαστολή, η βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, το Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, καθώς και η ετήσια αύξηση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, επιδρούν μεν θετικά στο Δείκτη αλλά αντισταθμίζονται δε από την πτώση των υπόλοιπων συνιστωσών του ΣΠΟΔ.

Εν κατακλείδι, ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το Φεβρουάριο του 2021 αποτυπώνει τις οικονομικές επιπτώσεις των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Γενικότερα, η μελλοντική πορεία του ΣΠΟΔ εναπόκειται στην εξέλιξη της πανδημίας, η οποία κλονίζει την εγχώρια και διεθνή οικονομική δραστηριότητα. Περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στη ιστοσελίδα: Cyprus Composite Leading Economic Index (CCLEI)

 

 

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους