TSI: Πράσινο Κομισιόν σε 226 μεταρρυθμιστικά έργα, 13 στην Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, και στα 27 κράτη μέλη, 226 έργα τα οποία θα στηρίξουν τις προσπάθειες των κρατών μελών να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εθνικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Οι εν λόγω δράσεις στήριξης υλοποιούνται στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) και θα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 102,6 εκατ. ευρώ για το έτος 2021, ενώ στόχος τους θα είναι η προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

13 έργα για την Κύπρο
Στον πρώτο γύρο του TSI, η Κομισιόν θα στηρίξει την Κύπρο με 13 έργα στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος, της αφερεγγυότητας, της εκπαίδευσης, της πράσινης φορολογίας, της βιώσιμης κινητικότητας, της υγείας, των τελωνείων, των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, της ευρυζωνικής σύνδεσης και εποπτεία βάσει δεδομένων. Το TSI θα αναπτύξει επίσης ικανότητες για την εφαρμογή των σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας.

Αναλυτικά τα έργα στην Κύπρο αφορούν την ψηφιοποίηση διαδικασιών αφερεγγυότητας και δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για τη διαχείριση υποθέσεων αφερεγγυότητας, τη δημιουργία ενός εθνικού οργανισμού προώθησης για την υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων μέσω χρηματοοικονομικών μέσων, την προετοιμασία και εφαρμογή μιας πράσινης μεταρρύθμισης της φορολογίας. Επίσης την αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα και την υποστήριξη της δημιουργίας του γραφείου αρμοδιοτήτων ευρυζωνικών συνδέσεων.

Η υποστήριξη από το TSI (το οποίο είναι ο διάδοχος του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - ΠΣΜΔ, με πάνω 1.000 έργα από το 2017 σε όλα τα κράτη μέλη) αφορά και τις προκλήσεις που εντοπίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, με αυξημένο προϋπολογισμό ύψους 864 εκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, μπορεί επίσης "να παράσχει τεχνική υποστήριξη που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταρτίσουν και να υλοποιήσουν τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας", αναφέρει η Κομισιόν.

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε τα ακόλουθα: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, την ενδυνάμωση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών συστημάτων και, συνολικά, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρατών μελών και των εμπλεκόμενων μερών όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες προκλήσεις και παγκόσμιες κρίσεις. Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να επιτρέψει στα κράτη μέλη να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για μια βιώσιμη ανάπτυξη.»

Το TSI είναι το κύριο μέσο της Επιτροπής για την παροχή τεχνικής υποστήριξης με στόχο την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ. Αποτελεί μέρος του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027 και του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη. Βασίζεται στην επιτυχία του προκατόχου του, του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΠΣΜΔ), το οποίο από το 2017 έχει παράσχει περισσότερα από 1.000 έργα τεχνικής υποστήριξης σε όλα τα κράτη μέλη.

Οι μεταρρυθμίσεις που είναι επιλέξιμες για στήριξη από το TSI αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημόσια διοίκηση, τη διακυβέρνηση, τις φορολογικές πολιτικές, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την αγορά εργασίας, τα εκπαιδευτικά συστήματα, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την υγειονομική περίθαλψη, την πράσινη μετάβαση —π.χ. το κύμα ανακαινίσεων— και τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η ενίσχυση της θεσμικής και διοικητικής ικανότητας για σχεδιασμό και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και να στηριχθεί η ανάκαμψη.

Με αυξημένο προϋπολογισμό ύψους 864 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το TSI μπορεί επίσης να παράσχει τεχνική υποστήριξη που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταρτίσουν και να υλοποιήσουν τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνολικά, πάνω από το 60 % των προεπιλεγμένων έργων του TSI για το 2021 σχετίζονται με την υλοποίηση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το 30 % επικεντρώνεται στην Πράσινη Συμφωνία και το 44 % στην ψηφιακή μετάβαση.

Η υποστήριξη από το TSI βοηθά επίσης τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που εντοπίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις.

Όλες οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην εγκριθείσα εκτελεστική απόφαση C(2021) 1335 και στο πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του TSI.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους