240 δικηγορικά – ελεγκτικά γραφεία υπό έλεγχο για ΚΕΠ

Δεν συνιστά εύκολη υπόθεση καθώς θα τραβήξει αρκετό χρόνο η έρευνα του Τμήματος Φορολογίας για να εντοπιστεί κατά πόσο ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία ή και επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, που δραστηριοποιήθηκαν έντονα στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, έχουν σχέση με φοροδιαφυγή ή άλλες σχετικές παρατυπίες εις βάρος του δημοσίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», λειτουργοί στο Τμήμα Φορολογίας έχουν να ασχοληθούν με περίπου 240 ελεγκτικά και νομικά γραφεία και με περίπου 50 επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, που εμπλέκονται σε πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων για σκοπούς απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου.

Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος σε περίπου 80 πάροχους υπηρεσιών και έγινε έλεγχος απόδοσης φόρων και ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις έρευνες δεν φαίνεται να προκύπτει προς το παρόν κάτι τρανταχτό, αλλά το ουσιώδες θέμα είναι μέχρι πού θα φθάσει η έρευνα. Το Τμήμα Φορολογίας αναμένει από την κυβέρνηση ενημέρωση ως προς το απαιτούμενο εύρος της έρευνας των γραφείων που μεσολάβησαν, έναντι αμοιβής, στις πολιτογραφήσεις. Εφόσον ξεκαθαρίσει πόσο βαθιά θα ερευνήσουν οι λειτουργοί στα άδυτα των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, θα κριθεί και πόσο θα διαρκέσει η έρευνα.

Για την ώρα, το... αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι η έρευνα στους πάροχους υπηρεσιών θα απαιτήσει από ένα έως 2 χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να τραβήξει περισσότερο, αν μάλιστα εντοπιστούν περιπτώσεις πιθανής απώλειας φόρου εισοδήματος ή άλλων οφειλών, αρκετών εκατομμυρίων.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους