Επ. Οικονομικών: Πληρωμή ΦΠΑ σε 3 δόσεις και εισφορά άμυνας μέχρι τον Ιούνιο

Σειρά αριθμού προϋπολογισμών ημικρατικών οργανισμών για το 2021, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, μεταξύ των οποίων της ΑΗΚ, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, της ΡΑΕΚ, του ΚΟΑ και του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών. 

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της και αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι «γεγονός παραμένει και φαίνεται από τους ισολογισμούς της ΑΗΚ ότι ο οργανισμός είναι κερδοφόρος και καθιστά ακόμη πιο σωστή την τροπολογία που το ΔΗΚΟ μαζί με άλλα κόμματα έθεσε στον κρατικό προϋπολογισμό για σταύρωμα όλων των κονδυλίων που αφορούν αποκρατικοποίηση ημικρατικών οργανισμών.

Πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ αποτελεί πλούτο που ανήκει στον Κύπριο πολίτη και πρέπει να παραμείνει στον Κύπριο πολίτη και να τυγχάνει σωστής διαχείρισης έτσι ώστε να συνεχίσει να μπορεί να προσφέρει πίσω στην κοινωνία.

Δεδομένο είναι ότι το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει πολύ ακριβό για τον Κύπριο καταναλωτή και πρέπει πάση θυσία και αυτό ζητήσαμε από το ΔΣ της ΑΗΚ να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνει ο Κύπριος καταναλωτής να μειωθεί.

«Άλλωστε ο στόχος ενός ημικρατικού οργανισμού δεν είναι μόνο να πραγματοποιεί κέρδη αλλά να δίνει πίσω στην κοινωνία πολλαπλάσια από αυτά που εισπράττει», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς αν η ΑΗΚ άφησε κάποιο παράθυρο μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η κ. Ερωτοκρίτου είπε «όχι τόσο συγκεκριμένα όσο θα θέλαμε».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να πιέζουμε και να ζητούμε αυτό που ζητά ολόκληρη η κοινωνία, μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος», κατέληξε.

Επίσης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η ΑΗΚ πρέπει με ταχύτητα να προχωρήσει στα αναγκαία έργα υποδομής για την ενέργεια, τα οποία δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να προωθεί την επιστροφή στη μερισματική πολιτική, γεγονός που θα αφαιρέσει τη δυνατότητα από την ΑΗΚ να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις».

Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ διαχρονικά στήριζε και θα συνεχίσει να στηρίζει την ΑΗΚ και κάθε δημόσιο οργανισμό που υπηρετεί το συμφέρον της κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας μας, προσθέτοντας ότι «η ΑΗΚ σε αυτό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο».

«Για την ενίσχυση αυτού του ρόλου η ΑΗΚ θα πρέπει αν αντιμετωπίσει παθογένειες που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός χωρίς να αλλάξει το δημόσιο χαρακτήρα του», πρόσθεσε.    

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι «η έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έχει απελπιστικά καθυστερήσει με βασική ευθύνη της κυβέρνησης».

«Ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν πολύ ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αν είχε προχωρήσει έγκαιρα η έλευση ΦΑ το κόστος θα ήταν πιο χαμηλό», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «η Κύπρος υστερεί πάρα πολύ στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ» και πρόσθεσε πως «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη από το τέλος θέση στην ΕΕ».

Επιπλέον, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι δύο βασικοί λόγοι για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην προώθηση επενδύσεων για ΑΠΕ είναι ότι «η Κυβέρνηση δεν προχωρά στην προώθηση μειοδοτικού διαγωνισμού για τις ΑΠΕ. Αν γίνει τούτο, το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ θα μειωθεί».

Ανέφερε επίσης ότι «η ΑΗΚ δεν έχει εισέλθει αποφασιστικά στον τομέα των ΑΠΕ και έχει ευθύνη να το κάνει».

«Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, αντί να δυσκολεύει την ΑΗΚ σε τούτο, οφείλει να τη βοηθήσει», κατέληξε.

 

Πρόταση για πληρωμή ΦΠΑ σε τρεις δόσεις από επιχειρήσεις

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «το ΔΗΚΟ ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων για βοήθεια όσον αφορά την ικανοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, κατέθεσε πρόταση νόμου τον Οκτώβριο του 2020 η οποία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις και όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο ΦΠΑ να το εξοφλήσουν με 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις».

«Με δεδομένο ότι η πανδημία συνεχίζεται και οι οικονομικές επιπτώσεις τον κόσμο συσσωρεύονται, έγινε μια συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών κατά πόσον θα μπορούσε να επαναληφθεί η ίδια πρόταση, δηλαδή το οφειλόμενο ΦΠΑ που πρέπει να πληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου, εάν και η ίδια ρύθμιση μπορούσε να γίνει και για το οφειλόμενο ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί στις 10 Φεβρουαρίου με 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις», πρόσθεσε.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ακόμη ότι από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών «φάνηκε ότι θα ήταν δύσκολο να γίνει αυτό αποδεκτό από την κυβέρνηση οπόταν σήμερα στην Επιτροπή οικονομικών έκτακτα συζητήθηκε πρόταση-εισήγηση για να εξοφληθεί το οφειλόμενο ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί στις 10 Φεβρουαρίου σε τρεις δόσεις, αντί 6 που προνοούσε η προηγούμενη πρόταση και που ισχύει για τα οφειλόμενα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου».

Πρόσθεσε ότι η εισήγηση αυτή προήλθε από την πλευρά του ΔΗΣΥ και υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι με πρόταση που επίσης υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών τα θέματα που αφορούν την καταβολή φόρων της άμυνας, της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα θα δοθεί μία ολιγόμηνη παράταση μέχρι τις αρχές του Ιούνη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς λογιζόμενα κέρδη.

«Είναι δυο προτάσεις οι οποίες θα προωθηθούν με τη μορφή του κατεπείγοντος μετά από ομοφωνία που είχαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών έτσι ώστε να μπορούν να κατατεθούν με τη μορφή του κατεπείγοντος και να προωθηθούν και να ψηφιστούν στην ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη», πρόσθεσε.

 Η κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ένα μέτρο που θα ανακουφίσει πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν γονατίσει από την πανδημία και ουσιαστικά δεν έχουν οποιαδήποτε άλλη στήριξη ή βοήθεια για να τις κρατήσουν ζωντανές.

Επιπλέον, το μέλος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι στην Επιτροπή Οικονομικών εξέτασαν «την προσέγγιση για να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις».

«Θέλω να πιστεύω ότι σε συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων, και σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα δοθεί για ένα τρίμηνο διευκόλυνση μέσω αναστολής τόσο του ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τις 10 του Φλεβάρη, όσο και τη φορολογία πάνω στην Άμυνα για τα κέρδη εταιριών και επιχειρήσεων του οικονομικού έτους του 2018», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι είναι δύσκολοι οι καιροί και «πολύ πιο δύσκολα αυτά που βιώνουν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του τόπου» και πρόσθεσε πως «ευθύνη και υποχρέωσή μας να βρίσκουμε τρόπους συνεργασίας τα πολιτικά κόμματα με την κυβέρνηση για να δίδουμε ανάσες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις του τόπου».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε όλα τα πολιτικά κόμματα και την Κυβέρνηση «στην προσπάθειά μας να δίδουμε σανίδα στους πολίτες που την επιζητούν αλλά και τη χρειάζονται».

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο