Πιο …διεφθαρμένη από πέρυσι η Κύπρος

Σήμερα ανακοινώθηκε ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (ΔΑΔ) για το 2020 (Corruption Perception Index), ο οποίος εκδίδεται σε ετήσια βάση από τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International).  Δυστυχώς για ακόμα μια χρονιά η θέση της Κύπρου παρουσιάζει επιδείνωση, η οποία βρίσκεται σήμερα στη 42η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες σημειώνοντας πτώση μιας θέσης σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2019.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αφού είναι πολύ γνωστά τα διάφορα πρόσφατα συμβάντα διαφθοράς που έχουν έρθει στην επιφάνεια στον τόπο μας.

 

 

 

Κάντε click στην εικόνα για μεγένθυνση
 

Τα αποτελέσματα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια έχουν ως εξής:

 


O ΔΑΔ δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1995, και αποτελεί το πλέον αναγνωρισμένο εργαλείο της Διεθνούς Διαφάνειας με βάση το οποίο βαθμολογεί και κατατάσσει τις χώρες παγκοσμίως, σε ετήσια βάση, ανάλογα με τις αντιλήψεις εμπειρογνωμόνων και διεθνών οργανισμών οι οποίοι αξιολογούν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα.

Για το 2020, οι πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, άρα και αυτές με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Φιλανδία, η Σιγκαπούρη και η Σουηδία. Οι τελευταίες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, άρα και αυτές με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Υεμένη και η Βενεζουέλα.

Τα αποτελέσματα του ΔΑΔ έχουν σημαντικό αντίκτυπο για την κάθε χώρα, μη εξαιρουμένου και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι, τα αποτελέσματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από ξένους επενδυτές οι οποίοι μελετούν το ΔΑΔ και αποφεύγουν τις χώρες όπου η κατάταξη τους είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης βρει ότι και οι τουρίστες μελετούν τον συγκεκριμένο δείκτη και αποφεύγουν χώρες όπου αυξάνεται η διαφθορά.

Το σχετικά ψηλό επίπεδο διαφθοράς που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από όλους τους εταίρους (κοινωνία, πολιτεία και επιχειρήσεις) γιατί αφορά το μέλλον όλου του τόπου.  Έφθασε η ώρα να περάσουμε από τα μεγάλα λόγια στα έργα, αν εννοούμε αυτά που λέμε και αν επιθυμούμε πραγματική κοινωνική ισότητα, πραγματική οικονομική ευημερία και πραγματική ακεραιότητα σε όλους τους τομείς της Κύπρου μας.

Cyprus Integrity Forum

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων