Αρχιεπίσκοπος: Έτσι γνώρισα τον Τζο Λόου

Στην υπόθεση πολιτογράφησης του Μαλαισιανού φυγόδικου Τζο Λόου το 2015 και της εμπλοκής του ιδίου του Μακαριοτάτου σε αυτήν, επικεντρώθηκε η  κατάθεση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα διαβατήρια.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μακαριότατος αναφέρθηκε στην εν λόγω επιστολή, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου, που είχε αποστείλει στον τότε ΥΠΕΣ, Σωκράτη Χάσικο, μέσω της οποίας ζητείτο από τον Υπουργό, όπως οι αιτήσεις για πολιτογράφηση τριών ατόμων, μεταξύ των οποίων και του Μαλαισιανού Τζο Λόου, τεθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι έστειλε την επιστολή  κατόπιν υπόδειξης του developer, από τον οποίο θα αγόραζαν οι εν λόγω τρεις επενδυτές  τα ακίνητα. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω επαύλεις έχουν ανεγερθεί σε γη της Αρχιεπισκοπής.

Όπως ανέφερε, έστειλε την επιστολή επειδή ο developer που είχε αγοράσει τη γη από την Αρχιεπισκοπή δεν είχε το διαθέσιμο κεφάλαιο για να πληρώσει το σύνολο του ποσού και έδωσε απλώς μία προκαταβολή. Σκοπός της επιστολής, ήταν να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε η  Αρχιεπισκοπή να λάβει το οφειλόμενο ποσό από την πώληση του ακινήτου και να απεμπλακεί το συντομότερο από την υπόθεση.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι έχει στείλει πολλές επιστολές σε πολλούς υπουργούς. Εκατοντάδες χιλιάδες και στους υπουργούς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν σημαίνει, πρόσθεσε, πως «εισακούομαι».

Ερωτηθείς εάν γνώριζε προσωπικά τα τρία αυτά πρόσωπα, απάντησε ότι είχε γνωρίσει μόνο τον Λόου στο πλαίσιο ενός γεύματος, κι αυτό επειδή του είπαν ότι θα κάνει εισφορά στην Αρχιεπισκοπή. Σε ότι αφορά τη συνάντηση και τη γνωριμία του με τον Τζο Λόου καθώς και την εισφορά των 300 χιλιάδων ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως ενημερώθηκε από τον εργολάβο για την εισφορά που ήθελε να κάνει ο Μαλαισιανός απατεώνας. «Του είπα κακώς του είπες και μου είπε ότι επέμενε. Μου είπε ότι θέλει να με δει για να μου δώσει την εισφορά. Του είπα αν επιμένει να τον φέρει να φάμε και εκεί τον γνώρισα. Μάλιστα εγώ δεν είδα καν την επιταγή. Τον ευχαρίστησα και του είπα πως δεν χρειαζόταν εισφορά η Αρχιεπισκοπή».

Και πρόσθεσε: «Τέτοιες εισφορές έκαναν πολλοί Κύπριοι. Εγώ πίστευα ότι θα δώσει όπως έδιναν και οι άλλοι 10 με 15 χιλιάδες. Μετά όταν μου είπαν ότι ήταν 300 χιλιάδες και όταν τα έδωσε η τράπεζα δεν δέχθηκε να κατατεθούν στη σχολή αλλά στην Αρχιεπισκοπή.

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η επιταγή δόθηκε από την εταιρεία που ανήκει στον Low, η οποία είναι εγγεγραμμένη στον έφορο εταιρειών μέχρι σήμερα.

Ο Μακαριότατος αναφέρθηκε και σε δεύτερη επιταγή που έλαβε από τον developer ύψους €10 - €15 χιλιάδων, η οποία, όπως είπε, αξιοποιήθηκε από το ίδρυμα Αγίας Αικατερίνης στην Πάφο. Ο ίδιος πάντως, ανέφερε πως ούτε γι αυτή την επιταγή γνώριζε και το έμαθε εκ των υστέρων από δημοσιεύματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος ερωτήθηκε για το εάν γνώριζε το ποιόν αυτών των επενδυτών. Απαντώντας, ανέφερε ότι δεν είχε την εξουσία να ζητήσει από υπεύθυνα όργανα του κράτους πληροφορίες. «Ήταν αδύνατο να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν είχα πρόσβαση ούτε στην Αστυνομία. Θα μου έλεγαν ποιος είσαι εσύ που ρωτάς. Ούτε στην ΚΥΠ, ούτε στην Ευρώπη μπορούσα να απευθυνθώ. Άλλοι ήταν οι υπεύθυνοι. Ήταν ντροπή για εμένα να ανασκαλίζω ποιοι ήταν. Ήταν θέμα του Υπουργείου να αποφασίσει αν ήταν κύριοι. Δεν μου έπεφτε λόγος», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι πληροφορίες που γνώριζε ήταν όσα του είχε μεταφέρει ο developer.

«Έστειλα μια επιστολή και έληξε. Δεν ενδιαφέρθηκα αν εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους», ανέφερε σε άλλο σημείο.

«Έστειλα πολλές επιστολές»

Ερωτηθείς από τον Μύρωνα Νικολάτο αν υπήρξε άλλος επενδυτής που ζήτησε την βοήθειά του, ο Αρχιεπίσκοπος, είπε πως δεν θυμάται. «Μπορεί. Δεν θυμάμαι. Τόσες πολλές επιστολές έχω στείλει που δεν μπορώ να θυμάμαι. Σήμερα το πρωί ένας Ρώσος ζήτησε οικόπεδα στη Λεμεσό. Τους είπα να τον πάρουν να τα δει και να υπογράψουμε κι αν του αρέσει να τα πάρει. Δεν τα είδα καν εγώ. Δεν μπορώ να βλέπω όλα τα οικόπεδα. Πονώ και το πόδι μου, οπότε και να θέλω δεν μπορώ.

Σε διευκρινιστική ερώτηση από την Δήμητρα Καλογήρου για το πόσες επιστολές έχει στείλει, ο Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε πως μπορεί να έστειλε 10 με 20 επιστολές.

Σε ερώτηση αν έλαβε άλλες εισφορές για πολιτογραφήσεις, ο Μακαριότατος υπενθύμισε την υπόθεση του Ούγγρου επενδυτή στη Γεροσκήπου η οποία τελικά δεν προχώρησε λόγω της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας. «Στο τέλος δεν έγινε γιατί δεν ήθελαν οι Παφίτες να τον αφήκοουν να την κάμει. Εβαρέθηκε και τα άφησε. Πήρε διαβατήριο και έκανε μεγάλη έπαυλη στην Πόλη Χρυσοχούς πριν τον γνωρίσω. Εμένα με πλησίασε μετά την πολιτογράφηση. Πήγαμε και στον Προεδρικό και ενόχλησα και τον υπουργό. Αν με άκουγαν καλώς αν όχι δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι άριστες οι σχέσεις μας με τον Πρόεδρο και τον κ. Χάσικο, ασχέτως αν με άκουγαν ή όχι.

«Δεν πήρα χρήματα σε σακούλα»

Σε ότι αφορά τις ανησυχίες που εξέφραζε από το 2015 η ΕΕ αναφορικά με το ΚΕΠ, δήλωσε ότι δεν το γνώριζε. Αλλά, πρόσθεσε, «δεν πιστεύω ότι δεν έκαναν έλεγχο οι Βρυξέλες. Η επιταγή που πήρα από τον Λόου ήταν από συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα (το οποίο κατονόμασε), δεν πήρα χρήματα σε σακούλα, και την εν λόγω τράπεζα, την ελέγχουν οι Βρυξέλλες. Για να δεχτούν τα χρήματά του σημαίνει ότι ο κ. Λόου ήταν έγκυρος», σημείωσε.

Στο ερώτημα κατά πόσον γνώριζε τα ποσά που έλαβε ο developer από την πώληση της γης, ο Μακαριότατος απάντησε πως το τι θα εισέπραττε ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης «ήταν δουλειά δική του δεν με ενδιέφερε».

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας, το ακίνητο πωλήθηκε στον Λόου έναντι €5 εκατ, ενώ η Αρχιεπισκοπή έλαβε €900 χιλιάδες για την αξία της γης. «Εμένα δεν με ενδιαφέρει. Εγώ ήθελα τα λεφτά από τη γη», υπέδειξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε ερώτηση αν μεσολάβησε για κάποιον άλλον, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην υπόθεση του Ούγγρου επενδυτή για το έργο στη Γεροσκήπου, η οποία τελικά ναυάγησε.

«Μου είπαν θα πάθει εγκεφαλικό ο Πρόεδρος»

Ερωτηθείς για το ποιες ήταν οι σχέσεις της εκκλησίας με το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε μια αναδρομή των τελευταίων οκτώ χρόνων μετά το κούρεμα. «Παρακολουθούσα το θέμα μετά το κούρεμα και έβλεπα πως η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά. Χάσαμε την μεγαλύτερη επένδυση που είχαμε. Είχαμε μέχρι τότε εισόδημα εννέα με δέκα εκ. τον χρόνο και τα χάσαμε. Μας άφησαν μόνο το 1% και πάθαμε μια ζημιά 128 εκ. Ευτυχώς είχαμε τα ξενοδοχεία και ζήσαμε από αυτά αλλιώς θα ψωμοζούσαμε και εμείς. Γνώριζα πως δεν πηγαίναμε καλά», παραδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως, « μέχρι σήμερα παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις».

Μάλιστα επιτέθηκε στην Ε.Ε. για τη στάση που κράτησε έναντι της Κύπρου για το θέμα των πολιτογραφήσεων. «Σήμερα που βλέπω τι γίνεται διερωτώμαι αν δεν ντρέπονται. Μεγάλες χώρες της Ευρώπης δίδουν διαβατήρια και παίρνουν δις και η φτωχή η Κύπρος έμεινε να ασχοληθούν... Γιατί είναι μέγα αμάρτημα και γίνεται θόρυβος και την διασύρουν; Κακά τα ψέματα μετά το κούρεμα είχαμε πρόβλημα. Μου είπαν να πάω στο Προεδρικό γιατί θα πάθει κανένα εγκεφαλικό ο Πρόεδρος. Στον Πρόεδρο είπα ότι ο σατανάς ήταν η πρώτη συνεδρία της Βουλής πριν το κούρεμα.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024