Χάσικος: Δελεαστικές προτάσεις και αιχμές για δωροδοκίες τρίτων

Πιέσεις από το εξωτερικό ώστε να δεχθεί την ανάληψη της διαχείρησης του “business” του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από τρίτους, κατήγγειλε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος ενώπιον της Ερευνητικής επιτροπής για τα χρυσά διαβατήρια.

Στην κατάθεση του, τα πρακτικά της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ερευνητική Επιτροπή για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των μαρτύρων,  ο κ. Χάσικος ο οποίος είπε ότι η όλη διεκπεραίωση των αιτήσεων γινόταν μόνο από μια συγκεκριμένη λειτουργό του ΥΠΕΣ,  ερωτήθηκε για ποιους λόγους δεν προσέλαβε διεθνείς οίκους για να κάνουν την όλη διερεύνηση των αιτήσεων. Απαντώντας, ανέφερε ότι υπήρχε μια φοβία, καθώς, όπως είπε, «προσέγγισαν τότε το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά αντιλαμβάνομαι ίσως και το Υπουργείο Οικονομικών, κάποιοι ιδιώτες του εξωτερικού που αντιπροσωπεύονται από Κύπριους, δεν θυμούμαι τώρα ποιοι ήταν οι Κύπριοι αντιπρόσωποι τους, τα ονόματά τους δεν τα θυμούμαι, οι οποίοι ζήτησαν να αναλάβουν ακριβώς όλη αυτήν τη διαδικασία, διερεύνηση κτλ, αλλά ταυτόχρονα να είναι οι αποκλειστικοί εκπρόσωποι κατά κάποιον τρόπο των αιτήσεων που θα έρχονταν στην Κυπριακή Δημοκρατία για την απόδοση υπηκοότητας».

Κληθείς να δώσει διευκρινήσεις, ανέφερε ότι αυτό είχε γίνει και στη Μάλτα. Ο κ. Χάσικος τόνισε ότι ο ίδιος αντέδρασε από την πρώτη στιγμή και δεν το άφησε να προχωρήσει, δηλώνοντας μάλιστα στον ΠτΔ ότι «εγώ ατζέντης του καθενός δεν μπορώ να γίνω, διότι αυτό θα γίνει κύριε Πρόεδρε, θα κατηγορηθείτε και εσείς, αλλά κυρίως εγώ ότι είμαστε ατζέντηδες κάποιου και αν θυμάστε τότε ο πρώην Υπουργός της Μάλτας κινδύνευσε μέχρι και φυλάκιση να πάει και άλλοι Υπουργοί κτλ».

Προχωρώντας, ανέφερε ότι την ίδια περίοδο υπήρχε ένας καταιγισμός εξελίξεων όταν «καλούσαν τον Υπουργό να πάει στην τάδε χώρα με τα καλύτερα ξενοδοχεία, Luxury, τα πάντα, φιλοξενίες, να μιλήσει στο τάδε συνέδριο, όχι μόνο εγώ τις απέρριψα, αλλά και δεν εδέχουμουν λειτουργός του Υπουργείου να συμμετάσχει σε τούτη, θυμούμαι συγκεκριμένα και η κυρία ... (λειτουργός του ΥΠΕΣ που χειριζόταν τις αιτήσεις) την οποία στόχευσαν, ούτε η ίδια πήγε ποτέ».

Κατήγγειλε, ωστόσο, ότι κάποιοι άλλοι πήγαν, ενδεχομένως διότι ήταν μια μεγάλη βιομηχανία δυστυχώς.

Κληθείς να απαντήσεις ποιοι πήγαν, ανέφερε ότι ήταν άνθρωποι του συγκεκριμένου business, δίνοντας κάποια ονόματα. Ερωτήθηκε τότε εάν πρόκειται για τον «γαμπρό» συγκεκριμένου προσώπου, το όνομα του οποίου διαγράφηκε από τα πρακτικά.  «Μπορεί να είναι και πολιτικά πρόσωπα, δεν θέλω να είμαι κατηγορηματικός, γιατί δεν είμαι 100 % σίγουρος», απάντησε ο κ. Χάσικος.

Ακολούθως, η κ. Καλογήρου ρώτησε εάν ο «γαμπρός», ο οποίος αναφέρθηκε πιο πριν συμμετείχε σε πολλές αιτήσεις πολιτογραφήσεων μέσω του γραφείου του, απαντώντας καταφατικά.  

Τόνισε πάντως ότι αναφορικά με την ανάληψη του κομματιού της διερεύνησης των αιτήσεων από ξένο οίκο, αντιμετώπιζε το θλεμα με σκεπτικισμό και φόβο, για να μην επαναληφθούν τα όσα είχαν συμβεί στη Μάλτα. Επίσης, πρόσθεσε, «πιστεύω ότι ο κύριος Πετρίδης έκαμε καλή δουλειά, δηλαδή αυτοί που βρήκε για να χειρίζονται όλα αυτά είναι αξιόπιστοι, με δεκαετίες στον τομέα τούτον και άρα δεν υπήρχε κίνδυνος ή θέμα η κυπριακή Δημοκρατία να εξαπατείτουν προς όφελος κάποιου». (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, o πρώην υπουργός δεν αναφερόταν στον οικογενειακό κύκλο του Προέδρου της Δημοκρατίας)

Η πολιτογράφηση του Μαλαισιανού
Για την περιβόητη ιστορία πολιτογράφησης του Μαλαισιανού, ο κ. Χάσικος ανέφερε πως κατά τον ουσιώδη χρόνο που εξετάστηκε η αίτηση του δεν υπήρχε οτιδήποτε απαγορευτικό. Πρόσθεσε πως για την συγκεκριμένη υπόθεση ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε επιστολή και παρακαλούσε «διότι είχε και αυτός το συμφέρον το δικό του, δηλαδή ήταν να πουλήσει αυτό το κομμάτι γης που ήταν να κτίσει πάνω τη βίλα του, έδωσε τζιαί €300.000 εκ των υστέρων, δεν είναι θέμα δικό μου, είναι θέμα του Αρχιεπισκόπου, το πρόβλημα είναι ότι ο Υπουργός ενήργησε με τον τρόπο που ενήργησε διότι ο Αρχιεπίσκοπος του έστειλε επιστολή; Κάθε άλλο. Ο Θεός να του τα έστελνε δεν θα τα λάμβανε υπόψη».

Ερωτηθείς κατά πόσον η επιστολή Αρχιεπισκόπου αποτελούσε παρέμβαση ο κ. Χάσικος ανέφερε "παρεμβάσεις από την επιστολή του Αρχιεπισκόπου διότι εγώ δεν θεωρώ παρέμβαση, παρέμβαση είναι στα εισαγωγικά, δεν υπήρχε καμιά παρέμβαση, καμιά. Το μόνο που είχαμε ήταν την επιστολή του Αρχιεπισκόπου, αλλά σας λέω και το πιστεύω τούντο πράγμα, δηλαδή φτάσαμε στο σημείο να μιλούμε ότι και δεν μιλώ για εσάς, να θεωρείται ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου ατζέντης; Αν είναι δυνατόν, δηλαδή  αν ο Αρχιεπίσκοπος γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος είναι τούτος που εκ των υστέρων διεφάνη ούτε θα το καταδέχετουν να πάρει τις 500.000, αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη. Πολύ περισσότερο εγώ αν γνώριζα ότι αυτός ο άνθρωπος εν τούτος που καταχράστηκε βιός από τη χώρα του, υπήρχε περίπτωση ένα τοις εκατομμύριο εγώ να τον έκαμα Κύπριο υπήκοο;"

Κινέζος επενδυτής «φούσκα»
Ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε και σε Κινέζο επενδυτή ο οποίος, κατά την έκφραση του έταξε λαγούς και πετραχήλια στο έλεος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Πήγε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και του αφαιρέθηκε διότι τότε κρίθηκε για λόγους δημόσιου συμφέροντος και για το καλό της οικονομίας ότι αυτόν έπρεπε να τον δούμε διαφορετικά, διότι είχε κάνει έτσι συμφωνίες έτσι τεράστιες 300, 400, 500 εκατομμύρια θυμούμαι από εταιρείες κυπριακές και είπα εγώ εντάξει, αφού υπήρχαν εισηγήσεις και από άλλους δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη πιέσεις, ναι, προχώρησα και νομίζω μέσα σε έναν μήνα ή λιγότερο από μήνα πήρε την υπηκοότητα, αλλά με τον όρο ότι αν δεν πληρωθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις θα του αφαιρεθεί η υπηκοότητα και στο τέλος είχα δίκαιο, ήταν φούσκα ο τύπος και με πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο του αφαιρέσαμε την υπηκοότητα».

Η μανία των διαμεσολαβητών με συμφέροντα
Δράττοντας της ευκαιρίας από σχετικό ερώτημα για να κατονομάσει διαμεσολαβητή ο κ. Χάσικος ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής πως με μανία διάφοροι για δικά τους συμφέροντα έφερναν αιτητές, είτε ήταν developers, είτε ήταν δικηγόροι, είτε ήταν λογιστές, «ήταν ένας πόλεμος και σας το διαβεβαιώ ότι ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο για τον Υπουργό τότε να έχει να κάνει με αυτούς τους ανθρώπους και ήταν τότε που πηγαινοερχόντουσαν, ήθελαν να αλλάξουν τα κριτήρια, η πίεση ήταν τεράστια εις το να χαλαρώσουμε από πλευράς κριτηρίων για να φέρουν παραπάνω επενδυτές μέσα σε αυτά τα πλαίσια θυμούμαι, αλλά δεν θυμούμαι να σας πω κατ' ακρίβεια ποιοι ήταν».

Οι αλλαγές έρχονταν από το ΥΠΟΙΚ
Σε διάφορα σημεία της κατάθεσής του ο κ. Χάσικος ανέφερε πως οι αλλαγές στα οικονομικά κριτήρια και αλλαγές στο επενδυτικό πρόγραμμα προέρχονταν από το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, ο κ. Χάσικος αναφερόμενος στις αλλαγές σημείωσε «Εγώ για να ξέρετε έβλεπα τη μανία και την απληστία και όλο αυτό, διότι για να καταλάβετε μεταξύ των άλλων που ήθελα, ήταν να μην έχει δικαίωμα κάποιος να πωλήσει το σπίτι του σε έναν επενδυτή. Το σπίτι πρέπει να είναι του ιδίου και ούτε λίγο ούτε πολλά έχει κάποιο που έκανε σπίτι μεγάλο κτλ, τελοσπάντων είναι μέσα σε τούτα που ενδεχομένως να ενδιαφέρει την Επιτροπή, ο άνθρωπος κινδυνεύει να το πιάσει τράπεζα και έκαμα ολόκληρο πόλεμο μαζί τους και δεν δέχθηκα ποτέ να περάσει μέσ' στα κριτήρια για να δούμε πώς επηρεάζει τον υπόλοιπο κόσμο».

Ερωτηθείς κατά πόσον εννοούσε τους Developers ή κάποια συγκεκριμένη εταιρεία Developer ο κ. Χάσικος είπε «ήταν όλοι τους στο ίδιο καζάνι, βλέπαμε ότι πήραν εκατομμύρια από τις τράπεζες, πέρασαν όλοι σε κόκκινα δάνεια κτλ και ήταν οι πρώτοι που πώλησαν όσα είχαν ακίνητα και ξανάκτισαν και ξαναπώλησαν και πήγαιναν και ούτω καθ' εξής». 

Ανέλαβε την ευθύνη
Στο ερώτημα κατά πόσον την αποκλειστική ευθύνη για την πορεία του προγράμματος φέρει μία Δημόσια Υπάλληλος για την οποίαν έκανε αρκετές αναφορές ο κ. Χάσικος και ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη που της είχε, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών τόνισε «Όχι κάμνετε λάθος. Ευθύνη εγώ είχα, εγώ ήμουν ο Υπουργός. Η κυρία … ήταν μια αξιόλογη δημόσια υπάλληλος ρητά, το αν ο Υπουργός την εμπιστεύετουν ή όχι είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, εν τζιαί έκαμε πολιτική, εν τζιαί είχε εξουσία. Η κυρία …. έκαμε αυστηρά τη δουλειά της που έπρεπε και είναι εδώ ακριβώς που την εμπιστεύομαι, έκαμε τη δουλειά της, δηλαδή ήταν σωστή, έκαμε τη διερεύνησή της, στο κομμάτι που της αναλογούσε, ήταν ο άνθρωπος που επικοινωνούσε με το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά την ευθύνη την είχα εγώ 100% και αν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό με την έννοια ότι εξαπατούσε τον Υπουργό ή παραπλανούσε κτλ, είναι ένα άλλο θέμα, αλλά η ευθύνη είναι του Υπουργού».

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή