ΑΣΔΥΚ: Οι μισθοί καθηλώθηκαν στο επίπεδο του 2010

Οι μισθοί στην Κύπρο έχουν καθηλωθεί στο επίπεδο του 2010, αναφέρει η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΣΔΥΚ), επικαλούμενη πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΣΔΥΚ αναφέρει ότι το επίπεδο των μηνιαίων απολαβών των υπαλλήλων κατά το 2018 (1.837 ευρώ) παραμένει χαμηλότερο από το επίπεδο της χρονιάς του 2010 (1.890 ευρώ)», ενώ επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δηλώνουν, όπως αναφέρει, "ότι, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στη μείωση των μισθών και στην πανδημική κρίση".

Συγκεκριμένα, η ΑΣΔΥΚ αναφέρει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020, το ωριαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 3,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και προσθέτει ότι στην ΕΕ ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά 1,8%, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6%.

Αναφέρει επίσης, ότι τα στοιχεία για την Κύπρο δηλώνουν ότι υπήρξε μείωση, τόσο στους μισθούς (-0,8%), όσο και στα ωφελήματα των εργαζομένων (-17,4%) και προσθέτει ότι «το σύνολο των εργαζομένων, τόσο του κρατικού όσο και ιδιωτικού τομέα, πλήρωσε εξαιρετικά βαρύ τίμημα τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να πληρώνει» και «γι’ αυτό, περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης των μισθών δεν υπάρχουν».

«Οι γνωστές φωνές των εργοδοτικών οργανώσεων που, ως αντίδοτο, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, επιδιώκουν την περαιτέρω συρρίκνωση του κρατικού μισθολογίου, θα ήταν περισσότερο χρήσιμο και παραγωγικό να εστιάσουν την προσοχή τους στις επιχειρήσεις και στους τρόπους επιβίωσης και ανάκαμψής τους, αντλώντας ενδεχομένως από τα κέρδη και υπερκέρδη (π.χ. εταιρείες, ξενοδόχοι) των προηγούμενων χρόνων», αναφέρει η συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία επικαλείται στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ότι «μόνο για το 2019 οι αποταμιεύσεις των Κυπρίων επιχειρηματιών αυξήθηκαν περίπου κατά 1δισ. ευρώ», ενώ την ίδια στιγμή, οι οφειλόμενοι προς το κράτος φόροι αυξήθηκαν κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την ΑΣΔΥΚ, «ενώ, με βάση τα στατιστικά στοιχεία η καθήλωση μισθών και ωφελημάτων είναι αποδεδειγμένη, σε ένα παράλληλο επίπεδο, είναι χειροπιαστή η δυσανάλογη αύξηση του κόστους ζωής μιας οικογένειας στη χώρα μας».

Αναφέρει ότι η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης αποτελεί όνειρο απατηλό για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και προσθέτει πως «η ραγδαία ανάπτυξη του τομέα ανάπτυξης γης, με την ανέγερση πολυώροφων πύργων και πολυτελών επαύλεων, φούσκωσαν και απογείωσαν  τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη, συμπαρασύροντας τις τιμές ενοικίων και άλλων συναφών υπηρεσιών».

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, η ΑΣΔΥΚ τους καλεί να παραμείνουν σε εγρήγορση για προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Αναφέρει ότι σε ένα ενδεχόμενο σενάριο περαιτέρω μείωσης μισθών και ωφελημάτων στο δημόσιο, θα μετακυληθεί και στον ιδιωτικό τομέα και προσθέτει πως «αυτό είναι που επιδιώκουν οι εργοδοτικές οργανώσεις».

«Ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση και τα κόμματα θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα ακολουθήσουν τις προτεινόμενες, καταστροφικές για τους εργαζόμενους και κατ’ επέκταση την κοινωνία, συνταγές», καταλήγει. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές