ΕΤΑΠ: Έμφαση στη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς το 2020

H ΕΤΑΠ το απερχόμενο έτος 2020, καταπιάστηκε κυρίως με την ανάπτυξη και αναβάθμιση του προϊόντος και της τουριστικής εμπειρίας με ιδιαίτερη έμφαση στην διαφύλαξη και παρουσίαση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Επαρχίας, σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΕΤΑΠ Νάσο Χατζηγεωργίου. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως μερικές από τις παρεμβάσεις της ΕΤΑΠ για το 2020 που ανήλθαν σε πέραν των €100.000 αφορούν τον πυλώνα της πολιτιστικής κληρονομιάς, προσθέτοντας πως μεταξύ αυτών,  ήταν η ολοκλήρωση της  πιλοτικής εφαρμογής στο αρχαιολογικό πάρκο κάτω Πάφου με την δημιουργία smart application, audio guides, οθόνες αφής, video κ.α. Επίσης η προώθηση της τοποθέτησης υποδομής για παροχή υπηρεσιών WIFI σε ολόκληρο το αρχαιολογικό πάρκο,  η ολοκλήρωση της  δημιουργίας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality application - ΑR) για ανάδειξη του Μύθου της Αφροδίτης, με πιλοτική εφαρμογή, στην Πέτρα του Ρωμιού, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται η ετοιμασία του Smart app για την ανάδειξη ολόκληρου του Μύθου της Θεάς Αφροδίτης.  

Ακόμη το  2020 προωθήθηκε η τυποποίηση του Φυτιώτικου Υφαντού η οποία θα ολοκληρωθεί το 2021  με στόχο την ετοιμασία φακέλου για την συμπερίληψη του υφαντού στον παγκόσμιο κατάλογο Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ σε  εξέλιξη βρίσκεται η ετοιμασία φακέλου για εγγραφή στο συμβούλιο της Ευρώπης της Διαδρομής «Τα Βήματα του Απόστολου Παύλου», που αποτελεί, όπως είπε, μια πρωτοβουλία της ΕΤΑΠ Πάφου και συνεργάτες  την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Λάτζιο-Ιταλίας, και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού.

Επιπρόσθετα ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε η ΕΤΑΠ με την κοινότητα Κουκλιών για τα ετήσια Βραβεία ECTN 2020, σημειώνοντας  η κοινότητα έχει διακριθεί στην κατηγορία  “Καινοτομία και ψηφιοποίηση στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό, για  δημιουργία έξυπνων προορισμών”.

Πρόσθεσε δε, πως έχουν καταθέσει πρόταση σε ευρωπαϊκό οργανισμό για να ανακηρυχτεί η Πάφος ως Creative Destination, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται εντός του 2021, ενώ η  δραστηριοποίηση της ΕΤΑΠ στις Ευρωπαϊκές διαδρομές (οινοτουρισμό) αναμένεται να επιφέρουν και άλλα θετικά αποτελέσματα τα επόμενα έτη, συμπλήρωσε.

Σε μια άλλη προσπάθεια  συνέχισε, έχουν διεκδικήσει με επιτυχία την προεδρία του ECTN (European Cultural Tourism Network) ενός μοναδικού Πανευρωπαϊκού Δικτύου Αειφόρου Πολιτιστικού Τουρισμού με έδρα τις Βρυξέλλες. 

Είπε ακόμη πως μόλις πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το έργο CHRISTA – INTERREG προϋπολογισμού €300,000 για την Πάφο για δράσεις που αφορούν  την Πολιτιστική Κληρονομιά, ενώ προς ολοκλήρωση οδεύει και το πρόγραμμα ERASMUS με προϋπολογισμό €30.000 και θέμα τη βιώσιμη, αειφόρο τουριστική ανάπτυξη .

Ακόμη η ΕΤΑΠ συμμετέχει από το 2017 στο πρόγραμμα CULTRING προϋπολογισμού  €175.000 για δράσεις ανάπτυξης πολιτιστικών διαδρομών, αλλά και στο έργο  DESTI-SMART με προϋπολογισμό  €172.500 διάρκειας 54 μηνών. Μόλις πρόσφατα  είπε, η ΕΤΑΠ έχει καταθέσει για έγκριση πιλοτικό σχέδιο δράσης €60.000 για παρεμβάσεις στον  τομέα της προσβασιμότητας στον προορισμό και σε αρχαιολογικούς χώρους με μέσα χαμηλών ρύπων.

Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής της, Νάσος Χατζηγεωργίου  πάντα μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, ο Φορέας Τουρισμού της Πάφου από της ιδρύσεως του, έχει επιτελέσει αξιόλογο έργο ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου