SOS από επιχειρήσεις ενόψει lockdown

Έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα επικρατεί στην επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου για το ποιες επιχειρήσεις θα αναστείλουν την λειτουργία τους ή κατά πόσον θα είναι σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα την δραστηριότητά τους, καθώς αναμένουν τα αυστηρότερα μέτρα που προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση λόγω της κακής επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η Κύπρος.

Εργοδοτικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα μέτρα που προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση και παραπέμπουν στα μέτρα που επιβλήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, προειδοποιώντας πως αυτό θα σημάνει και το τελειωτικό κτύπημα για ορισμένες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η ΟΕΒ κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιβολή μέτρων για αποτελεσματικό έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού που θα προκαλούν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος στην δημόσια υγεία και την μικρότερη δυνατή ζημιά στην οικονομία, χωρίς κλείσιμο πρόσθετων κλάδων της οικονομίας ή σχολείων. Το κλείσιμο πρόσθετων οικονομικών δραστηριοτήτων, προειδοποιεί, θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στην πραγματική οικονομία, όσο και στα δημόσια οικονομικά δημιουργώντας κινδύνους για την αξιολόγηση της  πιστοληπτικής ικανότητας του Κράτους, ενώ το κλείσιμο των σχολείων θα επισωρεύσει σοβαρές επιπλοκές στην εύρυθμη λειτουργία όσων επιχειρήσεων εξακολουθούν να λειτουργούν και δεν μπορούν να εφαρμόσουν τηλεαπασχόληση.

Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, την επαναφορά του νομοσχεδίου για παροχή κρατικών εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και στην επίσπευση της μελέτης που διεξάγει το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Οικονομίας, για την διαμόρφωση και ταχεία έναρξη υλοποίησης της μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας.

Από την πλευρά του το ΚΕΒΕ, προειδοποιεί πως με την επιβολή ενός καθολικού lockdown οι μικρές επιχειρήσεις και πολλοί αυτοεργοδοτούμενοι θα βάλουν οριστικά λουκέτο, ενώ ανησυχία επικρατεί και στους κύκλους μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες θεωρούν ότι η επιβολή αυστηρότερων μέτρων θα δυσκολέψει την επανεκκίνηση τους.

Παράλληλα, το ΚΕΒΕ ζητεί την επαναφορά του νομοσχεδίου για κρατικές εγγυήσεις για εξασφάλιση ρευστότητας, στοχευμένα στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση.

Διάχυτη είναι η ανησυχία και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, υπό τον φόβο μερικού ή ολικού lockdown, καθώς αρκετές εξ αυτών παρέμειναν κλειστές για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Ο ΠΑΣΥΛΕ απευθύνει έκκληση να μην κατεβάσει ρολά το λιανικό εμπόριο, εξηγώντας ότι τα καταστήματα αποτελούν χώρο σύντομης διακίνησης, τα οικονομικά βάρη, με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις στην αρχή του 2021, είναι τεράστια.

Μάλιστα προειδοποιεί πως μπορεί μεν τα σχέδια στήριξης του Υπουργείου Εργασίας να συγκρατούν για την ώρα την ανεργία, εντούτοις χωρίς στοχευμένη στήριξη, οι επιχειρήσεις θα κινδυνέψουν να βάλουν λουκέτο.

Σε ό,τι αφορά την διάσωση των επιχειρήσεων ο ΠΑΣΥΛΕ καλεί την κυβέρνηση να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις, την στοχευμένη οικονομική στήριξη προς επιχειρήσεις όσον αφορά τα ενοίκια και την παράταση της αναστολής καταβολής δόσεων προς τις τράπεζες μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές