ΟΕΒ: Έκκληση για στήριξη της Οικονομίας και επαναφορά Κρατικών Εγγυήσεων

Η κατάσταση της Οικονομίας ενόψει της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου για την λήψη αυστηρότερων μέτρων για την πανδημία, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης για την πρώτη συνεδρία της εκτελεστική επιτροπής της ΟΕΒ υπό την νέα της σύνθεση.

Σε ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση όπως προχωρήσει στη λήψη μέτρων αποτελεσματικού ελέγχου της διασποράς του κορωνοϊού που θα προκαλούν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος στην δημόσια υγεία και την μικρότερη δυνατή ζημιά στην οικονομία, χωρίς κλείσιμο πρόσθετων κλάδων της οικονομίας ή σχολείων.

Το κλείσιμο πρόσθετων οικονομικών δραστηριοτήτων, σημειώνει, θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στην πραγματική οικονομία, όσο και στα δημόσια οικονομικά δημιουργώντας κινδύνους για την αξιολόγηση της  πιστοληπτικής ικανότητας του Κράτους. Ταυτόχρονα, το κλείσιμο των σχολείων θα επισωρεύσει σοβαρές επιπλοκές στην εύρυθμη λειτουργία όσων επιχειρήσεων εξακολουθούν να λειτουργούν και δεν μπορούν να εφαρμόσουν τηλεαπασχόληση.

Παράλληλα, ζητεί την υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, πέρα από την πολύτιμηαλλά ανεπαρκή για επιβίωση των επιχειρήσεων, στήριξη των εργαζομένων και της απασχόλησης. Προς τούτο η ΟΕΒ υπέβαλε στις 21/12/2020 στον Υπουργό Οικονομικών συγκεκριμένη πρόταση και επεξεργασμένη φόρμουλα για κάλυψη μέρους λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων προς περιορισμό των τεράστιων ζημιών.
 
Καλεί, επίσης, την κυβέρνηση όπως προχωρήσει στην εξασφάλιση του αναγκαίου αριθμού εμβολίων από οποιανδήποτε πηγή, για εμβολιασμό του πληθυσμού ει δυνατόν εντός του πρώτου τετραμήνου του 2021 ώστε να διασωθεί η τουριστική χρονιά. Θεωρεί, επίσης, αναγκαίο να δοθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις, να εξασφαλίσουν απευθείας από το εξωτερικό εμβόλια για εμβολιασμό του προσωπικού τους με δικά του έξοδα και με εμβόλια που δεν θα τα στερήσουμε από αυτά που θα έχει το Κράτος για τον γενικό πληθυσμό.
 
Την ίδια ώρα, η ΟΕΒ ζητεί την επαναφορά του νομοσχεδίου για παροχή κρατικών εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στην αναγκαία όσο ποτέ προηγουμένως ρευστότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος Αντώνης Αντωνίου προέβη με την σύμφωνο γνώμη της ΕΕ όπως προβλέπει  το Καταστατικό, σε επιλογή και διορισμό Αναπληρωτή Προέδρου και τριών Αντιπροέδρων ως εξής:
 
Αναπληρωτής Πρόεδρος: Γιώργος Παντελίδης. Αναπληρώνει τον Πρόεδρο όποτε του ζητηθεί και έχει την ευθύνη του Τομέα της Υγείας και του Τομέα του Λιανικού Εμπορίου.
 
Πρώτος Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Βάκης. Προεδρεύει στους Τομείς της Οικονομίας, των Υπηρεσιών και της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.
 
Αντιπρόεδρος: Λούης Λοΐζου. Προεδρεύει του Τομέα του Τουρισμού.
 
Αντιπρόεδρος: Αντώνης Κουντούρης. Προεδρεύει του Τομέα της Μεταποιητικής Βιομηχανίας.
 
Τέως Πρόεδρος: Γιώργος Πέτρου. Προεδρεύει της Επιτροπής Ενέργειας & Πράσινης Ανάπτυξης.
 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα