Μείωση 5,5 εκατ. στα έσοδα του για το 2020 είχε ο Δήμος Λάρνακας

Μείωση ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του είχε ο Δήμος Λάρνακας στον προϋπολογισμό για το 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας. 

Πρόσθεσε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε συνεδρία του την τελευταία Τρίτη του Δεκεμβρίου, δηλαδή στις 29 του μήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ενέκρινε τους προϋπολογισμούς του Δήμου, Τακτικό και Ανάπτυξης για το 2021. Τα νέα οικονομικά δεδομένα που έφερε στην οικονομία όλων των Δήμων της Κύπρου και όχι μόνο, η πανδημία του κορωνοϊού, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, των εσόδων της Λάρνακας».
 
Πρόσθεσε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας είχε προϋπολογίσει το 2019 έσοδα ύψους 23,8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2020, ωστόσο στο τέλος του χρόνου, οι εισπράξεις ανήλθαν μόνο στα 18 εκατομμύρια ευρώ. Το καλοκαίρι, μετά το τέλος του lockdown, ο Δήμος Λάρνακας είχε υποβάλει Αναθεωρημένο Προϋπολογισμό, προβλέποντας έσοδα που έφταναν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο ο στόχος αυτός δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί».
 
Ο κ. Βύρας σημείωσε ότι «μετά την εξέλιξη αυτή, οι σχεδιασμοί για τις εισπράξεις του 2021 έγιναν στη βάση των εισπράξεων του 2020. Ετσι για τη νέα χρονιά προϋπολογίστηκαν έσοδα της τάξης των 18,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ ενώ προστέθηκε πρόνοια για εισπράξεις ποσού που ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ από οφειλές προηγούμενων χρόνων». Σημείωσε πως «τα έξοδα του Δήμου για το 2021 προϋπολογίστηκαν στα 20 εκατομμύρια ευρώ».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι «αφού δεν γνωρίζουμε πότε αναμένεται να τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σε τι ποσό θα ανέρχονται τα έσοδα του Δήμου για το 2021. Ωστόσο ο σχεδιασμός του Δήμου για τα έργα που άρχισαν και συνεχίζονται ή σχεδιάζεται να υλοποιηθούν, δεν σταματά αλλά προχωρά».
 
Εξήγησε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας ενέκρινε Προϋπολογισμό Ανάπτυξης ύψους 13,7 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία, μεγάλα ποσά θα δαπανηθούν για την ολοκλήρωση έργων που βρίσκονται στον πρώτο κύκλο των Ευρωπαϊκών Ταμείων, μεταξύ των οποίων η νέα Δημοτική Αγορά, ο Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης και η μερική αναπαλαίωση του συμπλέγματος του τεμένους Ζουχουρί».
 
Ακόμα σημείωσε «στον προϋπολογισμό έχουν υπολογιστεί ποσά για τις μελέτες που αφορούν έργα του δεύτερου κύκλου, που ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά, μεταξύ των οποίων η ανάπλαση του Παττίχειου Πάρκου, η δεύτερη φάση της αναβάθμισης δρόμων και πεζοδρομίων με διευκολύνσεις ΑΜεΑ στο κέντρο της Λάρνακας και η αναπαλαίωση της πρώην κατοικίας του Αστυνομικού Διευθυντή που βρίσκεται στην περιοχή Δροσιάς».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού