Μείωση βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβρη και τους πρώτους 10 μήνες

Μείωση σημειώθηκε στη βιομηχανική παραγωγή στην Κύπρο τον Οκτώβριο και τους πρώτους δέκα μήνες του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, την Τετάρτη, η Στατιστική Υπηρεσία. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο αναρτάται στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον μήνα Οκτώβριο 2020 έφθασε στις 129,0 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας μείωση 5,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2019. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020, ο δείκτης παρουσίασε μείωση 8,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

«Στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 6,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019 και μείωση 8,7% σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται.

Τον Οκτώβριο φέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους παρατηρήθηκαν ακόμη «μειώσεις στον τομέα της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών κατά 8,7% και στον τομέα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά 1,0%. Ο τομέας των μεταλλείων και λατομείων παρουσίασε αύξηση 0,1% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019».

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία στον μεταποιητικό τομέα, καταγράφηκαν μειώσεις στις πλείστες οικονομικές δραστηριότητες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019.

Τις σημαντικότερες αρνητικές μεταβολές παρουσίασαν οι δραστηριότητες κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (32,6%), προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεων (31,3%), επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (28,4%) και τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού (8,3%).

Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες κατασκευής μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (19,2%), προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (5,5%) και βασικών μετάλλων και μεταλλικών προϊόντων (5,3%).

«Συγκρίνοντας τους ρυθμούς μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, παρατηρούνται μειώσεις σε σχεδόν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, με τις μεγαλύτερες εξ αυτών να αφορούν τις δραστηριότητες: συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού (29,2%), κατασκευής επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (26,9%), κατασκευής προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεων (26,7%), παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (23,9%) και κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (20,2%)», αναφέρεται.

Οι μοναδικές δραστηριότητες στις οποίες παρατηρήθηκε άνοδος της παραγωγής συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 ήταν αυτές της παραγωγής χημικών ουσιών και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (12,4%) και της κατασκευής προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (1,4%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους