Ορατή η καταψήφιση του Προϋπολογισμού

Συνεχίζεται στις 14.00 η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021 στην Ολομέλεια της Βουλής που θα ολοκληρωθεί  όταν τεθεί σε ψηφοφορία ο κορυφαίος νόμος του κράτους. Φέτος με την απόφαση του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό φαίνεται ότι  υπάρχει πιθανότητα να καταψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, ενδεχόμενο που μονοπώλησε τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας.
 
Μετά την ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού και την ολοκλήρωση της συνεδρίας, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει σε νέα συνεδρία στην ημερήσια διάταξη της οποίας περιλαμβάνεται σχέδιο απόφασης για έγκριση δωδεκατημορίου για τον Ιανουάριο σε περίπτωση καταψήφισης του Προϋπολογισμού.
 
Η συζήτηση θα αρχίσει με την ομιλία της ανεξάρτητης Βουλευτού Άννας Θεολόγου που τα τελευταία χρόνια καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό, θα συνεχίσει με τις ομιλίες του Άγγελου Βότση, της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, του Βουλευτή του ΕΛΑΜ, Λίνου Παπαγιάννη, του Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, της Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαϊδη και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη.
 
 Ακολούθως θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα για αποκοπές ή δεσμεύσεις κονδυλίων προς υπερψήφιση ή καταψήφιση. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα αποδειχθεί αχρείαστη εάν καταψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, που με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία τίθεται σε ψηφοφορία αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επί των τροπολογιών. Δεν αποκλείεται σε περίπτωση που καταστεί βέβαιη η καταψήφιση, κάποιο εκ των κομμάτων να ζητήσει να μην τεθούν σε ψηφοφορία οι τροπολογίες.
 
Ότι υπερψηφίζουν τον Προϋπολογισμό δήλωσαν ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ. Εκτός από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ καταψήφιση του Προϋπολογισμού αποφάσισε και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.  Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού χθες Τετάρτη ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, χωρίς να καταστήσει ξεκάθαρο αν διατύπωνε προσωπική ή κομματική θέση.  Πριν την επανέναρξη της συζήτησης θα αποφασίσει το Κίνημα Αλληλεγγύη για την τοποθέτηση επί του Προϋπολογισμού.
 
Εκκρεμεί επίσης η θέση που θα τηρήσουν οι  δύο Βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών.

Σημειώνεται ότι από τη συνεδρία και την ψηφοφορία θα απουσιάζουν λόγω αυτοπεριορισμού ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας. Άγνωστο παραμένει αν θα μπορέσει να παραστεί στη συνεδρία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος.
 
Όταν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει σε νέα συνεδρία, νομοθετικού περιεχομένου. Η ημερήσια διάταξη αναφέρει ως ώρα έναρξη της συνεδρίας τις 18:00. Το νομοθετικό σώμα θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο κάνει αποδεκτή την αναπομπή του νόμου για την Καταπολέμηση του Διαδικτυακά Διαδιδόμενου Σεξισμού κατά των Γυναικών μέσω του Ποινικού Δικαίου και επί των πέντε προτάσεων νόμου που αφορούν τις εκποιήσεις ακινήτων. Επίσης  η Ολομέλεια με σχέδιο απόφασης που θα ψηφίσει, θα εγκρίνει ή απορρίψει το δωδεκατημόριο του Ιανουαρίου σε περίπτωση καταψήφισης του Προϋπολογισμού.  Η τελική έκβαση για τις προτάσεις νόμου θα εξαρτηθεί από την απόφαση που αναμένεται να πάρει ο Σύνδεσμος Τραπεζών σε σχέση με τα ζητήματα που στοχεύουν να ρυθμίσουν οι προτάσεις νόμου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται