20.000 περισσότεροι φορολογούμενοι υπέβαλαν δήλωση

Αυξημένος, κατά 20.000, σε σύγκριση με πέρσι, ήταν ο αριθμός των φορολογούμενων που υπέβαλαν εμπρόθεσμα Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου (μισθωτού, αυτοεργοδοτούμενου, συνταξιούχου) για το έτος 2019, μετά την λήξη, στις 15 Δεκεμβρίου του 2020, της προθεσμίας υποβολής της Δήλωσης. 
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης είπε ότι ο αριθμός των εμπρόθεσμων Φορολογικών Δηλώσεων που έχουν παραληφθεί από το Τμήμα ανέρχεται στις 280.000, εκ των οποίων οι 29.300 είναι αυτοεργοδοτούμενοι και οι 250.700 είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι και διευθυντές εταιρειών.
 
Ανέφερε πως κατά την περσινή υποβολή Δηλώσεων Εισοδήματος Ατόμου για το φορολογικό έτος 2018, υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 260.000 Δηλώσεις, ενώ σημείωσε πως στην φετινή αύξηση των Δηλώσεων βοήθησε και το γεγονός ότι η υποβολή Δήλωσης μεταφέρθηκε τον τρέχον μήνα, αντί για το τέλος του περασμένου Ιουλίου, όπως γινόταν κάθε έτος.
 
«Οι 20.000 περισσότεροι φορολογούμενοι που υπόβαλαν εμπρόθεσμα είναι πολύ θετικό», υπογράμμισε.
 
Από σήμερα, συνέχισε, όποιος υποβάλει Δήλωση θεωρείται εκπρόθεσμος και του επιβάλλεται πρόστιμο €100.
 
Ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του Τμήματος Φορολογίας για την ανταπόκριση του κοινού και πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι φορολογούμενοι έχουν συνηθίσει στην ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης και κατανοούν πως η διαδικασία είναι πιο εύκολη σήμερα παρά στο παρελθόν».
 
Ανέφερε επίσης ότι «έχει δημιουργηθεί πλέον μια κουλτούρα για υποβολή της Δήλωσης» και εξέφρασε βεβαιότητα ότι αυτό θα συνεχιστεί.
 
Υποχρεωτική το 2021 η Φορολογική Δήλωση Ατόμου
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι από το 2020 θα είναι υποχρεωτική η Φορολογική Δήλωση Ατόμου για όλους τους πολίτες, σημειώνοντας ωστόσο ότι αναμένεται να εκδοθεί διάταγμα που θα εξαιρεί κάποιες κατηγορίες πολιτών.
 
«Στόχος του Τμήματος δεν είναι να ταλαιπωρεί πολίτες που δεν έχουν λόγο να υποβάλλουν Δήλωση», είπε ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα συνταξιούχο που τα εισοδήματα του δεν ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο του €19.500.
 
Είπε ακόμη ότι «το γεγονός ότι θα είναι υποχρεωτική η υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης αυτό θα βοηθήσει να κτιστεί ακόμη περισσότερο η φορολογική κουλτούρα η οποία βοηθάει στην αύξηση της συμμόρφωσης και κατ΄ επέκταση στην αύξηση των φορολογικών εσόδων».
 
Φορολογική Δήλωση Ατόμου για το έτος 2020
Αναφορικά με την Φορολογική Δήλωση Ατόμου για το έτος 2020, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας τόνισε πως «στόχος του Τμήματος είναι αυτή να αναρτηθεί το συντομότερο δυνατό και να μην έχουμε τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην Δήλωση για το έτος 2019.
 
«Θα προσπαθήσουμε αν είναι δυνατό να μην προχωρήσουμε με αλλαγές πάνω στην Δήλωση ούτως ώστε να την αναρτήσουμε το συντομότερο δυνατό και να μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλει την Δήλωση του, χωρίς παρατάσεις και καθυστερήσεις», υπογράμμισε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους