Κρατική στήριξη ζητά η Ενωση Δήμων

Οικονομική στήριξη από το κράτος, ζητούν οι Δήμοι, καθώς η δεύτερη φάση των περιοριστικών μέτρων, αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμα περαιτέρω – δραματικά – τα οικονομικά τους. 
 
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων αποφάσισε, σε σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη τη, όπως ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών τα 6 εκατομμύρια ευρώ ή και ακόμα περισσότερα, τα οποία είναι διαθέσιμα από το Κράτος για την οικονομική στήριξη των Δήμων, να διαμοιραστούν στους τριάντα (30) Δήμους, με βάση τα κριτήρια κατανομής της κρατικής χορηγίας, ως και η απόφαση της πρόσφατης Γενικής μας Συνέλευσης.

Ακόμη, την περαιτέρω στήριξη των Δήμων από το Κράτος, κατά τους πρώτους μήνες του 2021, για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω.

Επίσης, την εξεύρεση τρόπων δανεισμού των Δήμων, οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, με κίνδυνο να περιέλθουν σε στάση πληρωμών, κατόπιν απευθείας συνεννόησης με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, κατά το τρέχον έτος, η συντριπτική πλειοψηφία των Κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν σημαντικά (με δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ) την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάτι που δεν έγινε στην Κύπρο.

Σημειώνεται «με έμφαση ότι από σήμερα εισερχόμαστε σε δεύτερη καθολική φάση περιοριστικών μέτρων, τα οποία αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμα περαιτέρω – δραματικά – τα οικονομικά των Δήμων, γεγονός που διαφοροποιεί τα δεδομένα όπως αυτά είχαν τεθεί ενώπιον των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, αφού αρκετά έσοδα τα οποία προϋπολογίστηκαν να εισπραχθούν, εκ των πραγμάτων θα καταστεί αδύνατο να ανακτηθούν».

Προβλέπεται, αναφέρεται περαιτέρω στην ανακοίνωση, ότι η έκτακτη κατάσταση που διανύουμε θα επεκταθεί και τους πρώτους μήνες του 2021, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Ένωση Δήμων «προβάλει την έντονη θέση των Δήμων ότι, ενώ έχουν συνεισφέρει πολλά και με υπευθυνότητα, ακόμα και σε θέματα για τα οποία δεν είχαν αρμοδιότητα, δεν έλαβαν οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από το Κράτος».

Σημειώνεται ακόμα ότι οι Δήμοι, σε αντίθεση με το Κράτος, όπως αναφέρου, εξαιτίας της πανδημίας, δεν έχουν οποιαδήποτε πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως δανεισμό, κονδύλια από Ευρωπαϊκά Ταμεία, κ.λπ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους