Η ΟΕΒ εξετάζει εάν επιχειρήσεις πληρούν το κριτήριο μείωσης του κύκλου εργασιών

Η ΟΕΒ επεξεργάζεται το ενδεχόμενο επιχειρήσεις να μην πληρούν το κριτήριο για συμμετοχή τους στα κυβερνητικά σχέδια στήριξης της απασχόλησης, το οποίο προϋποθέτει μείωση του κύκλου εργασιών για ολόκληρο μήνα, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού, που άρχισαν στα μέσα Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, εξηγώντας πως με βάση τα νέα μέτρα, η επιβάρυνση της οικονομικής δραστηριότητας, θα είναι από τις 13 Νοεμβρίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, δηλαδή ο μισός Νοέμβριος και ο μισός Δεκέμβριος. 
 
«Καταλαβαίνουμε ότι προσπαθεί το Υπουργικό να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας της υγείας και προστασίας της οικονομίας», είπε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν στοιχεία θετικά τα οποία δίνουν μία ανάσα στο λιανικό εμπόριο, όμως οι αποφάσεις δημιουργούν τεράστια καταπόνηση στον τομέα της εστίασης».
 
Ένα δεύτερο σημείο που χρειάζεται επεξεργασία, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, είναι το γεγονός ότι η επιβάρυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι από τις 13 Νοεμβρίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης αναφέρονται σε πλήρη μήνα, δηλαδή πλήρη Νοέμβριο και πλήρη Δεκέμβριο.
 
Μία επιχείρηση, όπως εξήγησε, για να δικαιούται στήριξη από τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της από 1η μέχρι 30 Νοεμβρίου και το ίδιο από 1η μέχρι 31 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν μια επιχείρηση πληροί την προϋπόθεση για μείωση του κύκλου εργασιών, λόγω των περιοριστικών μέτρων.
 
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ΓΓ Διευθυντή της ΟΕΒ, ενώ για ένα μήνα, από τις 13 Νοεμβρίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, θα είναι τεράστιο το πλήγμα στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που επηρεάζονται, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για όλο το Νοέμβριο και για όλο τον Δεκέμβριο να μην πληρούν το κριτήριο για τη μείωση του κύκλου εργασιών.
 
Ο κ. Αντωνίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό το στοιχείο εντοπίστηκε από το επιτελείο της ΟΕΒ και τυγχάνει μελέτης και επεξεργασίας, προκειμένου να ακολουθήσει διαβούλευση με τα αρμόδια Υπουργεία.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους