Οριακή υποχώρηση οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο

Οριακή υποχώρηση σημειώθηκε στο οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας την οποία δημοσιεύει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ), η οποία αποδίδεται στην επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στις κατασκευές και την αποδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα «τον Νοέμβριο 2020, το οικονομικό κλίμα υποχώρησε οριακά, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 0,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο».

Η μείωση του ΔΟΣ, αναφέρεται, «προήλθε από χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στις κατασκευές και αποδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης». 

Στις υπηρεσίες το κλίμα σημείωσε μικρή βελτίωση λόγω ευνοϊκότερων αξιολογήσεων της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο και προς τα πάνω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο, προστίθεται.
 
Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης αξιολόγησαν ευνοϊκότερα τα αποθέματα τελικών προϊόντων και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα την οριακή άνοδο στο κλίμα.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα παράμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Οκτωβρίου.
 
«Στις κατασκευές το κλίμα υποχώρησε σημαντικά λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την απασχόληση στον κλάδο κατά το επόμενο τρίμηνο», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του ΠΚ η μεγάλη πτώση του κλίματος στις κατασκευές «ενδεχομένως να συνδέεται σε κάποιο βαθμό με την απόφαση για κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος».

Παράλληλα, «το καταναλωτικό κλίμα τον Νοέμβριο υποχώρησε στο χαμηλότερο του σημείο από την έναρξη της πανδημίας».

Οι καταναλωτές, σημειώνεται, αξιολόγησαν πιο αρνητικά την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και αναθεώρησαν σημαντικά προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση τόσο των νοικοκυριών τους όσο και της χώρας γενικότερα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους