Στο κτίριο της ΑΤΗΚ πάει η Βουλή

Στην ανεπάρκεια των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κοινοβουλίου αναφέρθηκε εκ νέου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σωκράτης Σωκράτους, ο οποίος ανακοίνωσε πως μετά την παγοποίηση της ανέγερσης νέου κτιρίου, η Βουλή θα ενοικιάσει δύο ορόφους σε κτίριο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, που βρίσκεται πλησίον του κτιρίου της Βουλής, με σκοπό την επίλυση του στεγαστικού της προβλήματος. 

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, η οποία εξέτασε την Πέμπτη τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2021, ο κ. Σωκράτους ανέφερε πως «με τα νέα οικονομικά δεδομένα, που διαμορφώθηκαν ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού, η ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής παγοποιήθηκε και το κονδύλι που περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό της Βουλής για τον σκοπό αυτό, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν περιλαμβάνεται».
 
«Παρά την επέκταση και ανακαίνιση του κτιρίου», σημείωσε, «η οποία έγινε πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια, ουσιαστικά λειτουργεί με τις ίδιες υποδομές από το 1960, αντίθετες με τη δέουσα εικόνα, που πρέπει να παρουσιάζει το Κοινοβούλιο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους».

Δύο ορόφους στην Οδό Μουσείου
Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να διαβουλευτεί με τη Βουλή, σχετικά με τη στέγασή της», συμπληρώνοντας πως «για να αντιμετωπιστεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, μελετήθηκαν διάφορες επιλογές και μετά από διαβούλευση με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, θα ενοικιαστούν δύο όροφοι στο κτίριο της, που βρίσκεται πλησίον του κτιρίου της Βουλής στην Οδό Μουσείου».
 
Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τη διεξαγωγή των εργασιών των συνεδριάσεων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας στο υφιστάμενο κτίριο, το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των μέτρων αποστασιοποίησης, με αποτέλεσμα οι  εργασίες αυτές να πραγματοποιούνται προσωρινά στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

Είπε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού εισηγήθηκε την προσωρινή ανάθεση της διαχείρισης του χώρου και του εξοπλισμού του Διεθνές Συνεδριακού Κέντρου, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ σημείωσε πως η Βουλή αντιμετώπισε την εισήγηση θετικά και αναμένεται σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Επιπλέον, σημείωσε ότι για το σκοπό αυτό έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό κονδύλι ύψους €500.000.
 
Συνολικές δαπάνες πέραν των 31 εκ. προβλέπει ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2021.

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό για το 2021, ο κ. Σωκράτους είπε πως οι συνολικές δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι πέραν των 31 εκ. ευρώ, σημειώνοντας συγκεκριμένα πως αυτές ανέρχονται στα €31.100.000.
 
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι τακτικές δαπάνες για το έτος 2021 ανέρχονται σε €30,5 εκ., ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες σε €0,6 εκ..
 
Όπως ανέφερε ο κ. Σωκράτους από το σύνολο των προϋπολογισθεισών δαπανών, οι κυριότερες πρόνοιες αφορούν στο ποσό ύψους €5.694.186, το οποίο αντιστοιχεί στις βουλευτικές αποζημιώσεις και στα επιδόματα βουλευτών, στο ποσό ύψους €8.804.452 σε μισθούς του προσωπικού και στο ποσό ύψους €4.654.000 σε λειτουργικές δαπάνες.

Επίσης, σημείωσε ότι ποσό ύψους €11.687.352  αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, εξηγώντας συγκεκριμένα ότι ποσό €6.649.451 αφορούν στην τακτική χρηματοδότηση, ποσό €4.531.261 για τη μίσθωση υπηρεσιών για κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, ποσό €314.640 για επιχορήγηση των οργανώσεων νεολαίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ποσό €27.000 για κάλυψη των συνεισφορών τους στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της Ε.Ε.
 
Φιλοξενία και συνέδρια
Αναφορικά στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ο κ. Σωκράτους είπε πως «οι διεθνείς υποχρεώσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και η υποχρέωσή της για συμμετοχή και παρακολούθηση δραστηριοτήτων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι ίδιες με κάθε άλλο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της κάθε χώρας και τον αριθμό των Μελών του Κοινοβουλίου».
 
«Κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως είναι φυσιολογικό, η συμμετοχή της Βουλής σε συνέδρια και επισκέψεις στο εξωτερικό όπως και η ανταπόδοση φιλοξενίας σε ξένες αντιπροσωπίες, καθώς επίσης και η διεξαγωγή συνεδριών στην Κύπρο, ήταν περιορισμένη. Παρά ταύτα η δράση μας στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και των διεθνών μας υποχρεώσεων διεκπεραιώθηκε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό με τη διεξαγωγή τηλεδιασκέψεων και την χρήση της τεχνολογίας που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε.

Σχετικά με τη δράση της Βουλής για την επόμενη χρονιά, ανέφερε πως «αυτή προγραμματίζεται κανονικά και θα υλοποιηθεί με τρόπους, που θα είναι συμβατοί με τα δεδομένα, τα οποία θα διαμορφωθούν μέσα στο έτος».  
 
Επικοινωνία
Εξάλλου, ο κ. Σωκράτους είπε ότι μετά την αυτονόμησή της Βουλής από τον κυβερνητικό κόμβο, σε ό,τι αφορά την διαδικτυακή σύνδεση, δόθηκε η ευκαιρία υλοποίησης σημαντικών δραστηριοτήτων, όπως η ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων, το σύστημα τηλεδιάσκεψης και άλλα, ενώ από το 2019, σημαντικότερη εξέλιξη ήταν η ψηφιακή διεξαγωγή των συνεδριάσεων της ολομέλειας κυρίως αλλά και των Επιτροπών, με τάση την μηδενική χρήση χαρτιού.
 
Όπως είπε «για τον σκοπό αυτό εγκαταστάθηκε καλωδιακό και ασύρματο δίκτυο στην Ολομέλεια, ώστε να είναι εύκολα και λειτουργικά προσβάσιμο το αναβαθμισμένο πρόγραμμα η-Συνεργασία, με βάση το οποίο διεξάγονται ηλεκτρονικά οι συνεδρίες», για να συμπληρώσει πως οι δυνατότητες αυτές συνεχίζουν να ισχύουν και στο Συνεδριακό Κέντρο.
 
Παράλληλα, είπε ότι αντικαταστάθηκε το Wi-Fi της Βουλής με νέα ονομασία «Βουλή powered by Cyta», με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και μεγάλη ταχύτητα σύνδεσης, το οποίο έχει επιλύσει επιμέρους προβλήματα συνδεσιμότητας και προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες. 

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως υλοποιήθηκε η σύνδεση με οπτικές ίνες του κεντρικού κτιρίου της Βουλής με το «Σπίτι του Πολίτη», στο οποίο εγκαταστάθηκε εξοπλισμός, με την οποία οι εγκαταστάσεις στο «Σπίτι» λειτουργούν ως  προέκταση του κεντρικού κτιρίου και λειτουργεί αυτόνομο Wi-Fi. 
 
«Ανάλογη ρύθμιση», σημείωσε, «προγραμματίστηκε για άμεση υλοποίηση και στους δύο ορόφους στο κτίριο της Cyta, που εξασφάλισε η Βουλή, για να στεγάσουν αριθμό μελών του προσωπικού».
 
Αναφορά έγινε και στις έκτακτες συνθήκες που επικράτησαν αυτό το έτος λόγω της πανδημίας και τις οποίες χρειάστηκε να λειτουργήσει η Βουλή.
 
Ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό αξιοποιήθηκε με επιτυχία και σε εκτεταμένο βαθμό το σύστημα τηλεδιάσκεψης, με το οποίο πραγματοποιήθηκαν πέραν των 70 διαβουλεύσεων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και μεγάλος αριθμός τηλεδιασκέψεων και συμμετοχών σε συνέδρια διεθνών οργανισμών.
 
Σχετικά με την χρήση του Συνεδριακού Κέντρου, είπε  πως μεταφέρθηκαν εκεί υπηρεσίες, όπως η ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας, εξοπλισμός γραφείων και πρόσθετος αριθμός υπολογιστών και άλλος τεχνικός εξοπλισμός.
 
Καταληκτικά ανέφερε ότι για να είναι αποδοτική η εισαγωγή τεχνολογίας, που έγινε ή θα γίνει, «απαιτείται και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση και για τον σκοπό αυτό προγραμματίζεται σειρά επιπρόσθετων παρουσιάσεων».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές