EBRD: Ολοκληρώνει την αποστολή της στην Κύπρο

Μετά από έξι χρόνια κα επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου €600 εκατ., η επιτυχής παρουσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Κύπρο πλησιάζει στο τέλος της. Καθώς οι όροι εντολής της Τράπεζας για την Κύπρο τερματίζονται στα τέλη του 2020, η EBRD θα σταματήσει να επενδύει σε οποιαδήποτε νέα έργα στο νησί, αλλά θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο.

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο, μέσω ενός συνδυασμού επενδύσεων, διαλόγου πολιτικής και τεχνικής βοήθειας, η Τράπεζα συνέβαλε σημαντικά στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Η EBRD επένδυσε στον τραπεζικό τομέα, υποστήριξε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ασχολήθηκε με τη μεταρρύθμιση της πολιτικής και παρείχε υπηρεσίες κατάρτισης και παροχής συμβουλών σε ολόκληρο το νησί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Η Οντίλ Ρενό-μπάσο, Πρόεδρος της EBRD, δήλωσε: «H EBRD είναι υπερήφανη που υποστήριξε την ανάκαμψη της Κυπριακής Οικονομίας, δουλεύοντας σε όλο το νησί και εξυπηρετώντας και τις δύο κοινότητες. Η Τράπεζα ενήργησε γρήγορα για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της χώρας μετά από μια βαθιά ύφεση και ενίσχυσε την ανθεκτικότητά της για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις. Η Κύπρος αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες όταν ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε εκεί πριν από έξι χρόνια, αλλά είμαι πολύ ευτυχής που βλέπω ότι από τότε έχει επικρατήσει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος θα διατηρήσει αυτή τη δυναμική και η ανάπτυξη θα ανακάμψει μετά την τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού».

Η EBRD υποστήριξε έναν πιο ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση και αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα μέσω επενδύσεων σε μετοχές σε δύο συστημικές τράπεζες – την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα. Μέσω αυτών των επενδύσεων, η EBRD υποστήριξε ενεργά την επιτυχή αναδιάρθρωση και τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης στις δύο αυτές τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσει την ανθεκτικότητα ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού τομέα και να διευκολύνει μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη.

Η EBRD προώθησε τη διεθνή ολοκλήρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρέχοντας κατάρτιση και συμβουλές σχετικά με τη χρηματοδότηση του εμπορίου σε τράπεζες εταίρους και τοπικές επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος διευκόλυνσης του εμπορίου (TFP). Στο πλαίσιο του TFP, €340 εκατ. έχουν διοχετευθεί σε τοπικές τράπεζες σε περισσότερες από 600 συναλλαγές.

Στον τομέα της ενέργειας, η Τράπεζα υποστήριξε την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία πέντε σταθμών ηλιακής ενέργειας. Παρείχε επίσης δάνειο €80 εκατ. στην εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου της Κύπρου για την ανάπτυξη νέων υποδομών, επιτρέποντας στην Κύπρο να αντικαταστήσει το ακριβό και ρυπογόνο βαρύ μαζούτ με καθαρότερο φυσικό αέριο και να μειώσει τις εκπομπές CO2 της χώρας κατά 10%.

Τον Νοέμβριο του 2015, η ΕΤΑΑ δρομολόγησε το πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις μικρές επιχειρήσεις, το οποίο από τότε έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 270 συμβουλευτικά έργα για ΜμΕ σε ολόκληρο το νησί. Επιπλέον, εκατοντάδες ΜμΕ επωφελήθηκαν από προγράμματα κατάρτισης και καθοδήγησης. Τα έργα επωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση χορηγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα Βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, την Κύπρο και τη δράση στήριξης του προγράμματος της ΕΕ (PSA).

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους