anner-cyta-vodafone

Ζέτα: Ηλεκτρονική υποβολή και καταβολή επιδομάτων από 2021

InBusinessNews  26/11/2020 11:53
Ζέτα: Ηλεκτρονική υποβολή και καταβολή επιδομάτων από 2021

Ζέτα: Ηλεκτρονική υποβολή και καταβολή επιδομάτων από 2021

InBusinessNews  26/11/2020 11:53
Τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων έχουν βοηθήσει σημαντικά στην αποτροπή της δραματικής αύξησης της ανεργίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανακοινώνοντας πως από το 2021 θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή και καταβολή των επιδομάτων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

RELATED ARTICLES


 
«Ο στρατηγικός μας στόχος σε αυτό το στάδιο είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, γι’ αυτό στηρίζουμε την απασχόληση, στόχος είναι η αποτροπή της αύξησης της ανεργίας», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
 
Όπως είπε, δόθηκαν €450 εκατ. για στήριξη των εργαζομένων και ανέργων και επιπρόσθετα €100 εκατ. για το σχέδιο επιδότησης λειτουργικών εξόδων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. ΟΙ δαπάνες αυτές καλύπτονται μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου SURE από το οποίο η Κύπρος έλαβε ήδη €250 εκατ. ως την πρώτη δόση, ενώ αναμένονται άλλα €229 εκατ. στις αρχές του 2021. Υπενθύμισε επίσης ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν πρόσθετα μέτρα με εκτιμώμενη δαπάνη €130 με €150 εκατ. μέχρι τον Μάρτιο του 2021.
 
Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, με τα σχέδια που ξεκίνησαν με το ξέσπασμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο, στηρίχθηκαν πέραν των 190.000 εργαζομένων, πέραν των 23.000 αυτεργοδοτουμένων, καθώς και άνεργοι που είχαν εξαντλήσει το ανεργιακό επίδομα, το οποίο με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί έχει επεκταθεί.
 
«Όλα αυτά τα σχέδια έχουν βοηθήσει πολύ σημαντικά έτσι ώστε να μην έχουμε δραματική αύξηση της ανεργίας», είπε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως η εκτίμηση είναι για αύξηση της ανεργίας γύρω στο 8% στο τέλος του έτους λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Τόνισε ωστόσο ότι «όλα εξαρτώνται από το πώς θα προχωρήσει η πανδημία και το αν θα υπάρξει τρίτο κύμα». Γι’ αυτό δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις, αφού τα δεδομένα είναι ρευστά, συμπλήρωσε.
 
Βάσει του σημειώματος που κατατέθηκε στην Επιτροπή, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2021 ανέρχεται σε €1,41 δισ., περιλαμβανομένων και των έργων των διαρθρωτικών ταμείων, παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2020.  Αν προστεθούν τα διάφορα ταμεία των ΚΑ ανέρχεται στα €3,1 δισ.
 
Εξάλλου, η κ. Αιμιλιανίδου απέρριψε θέσεις ότι η Κύπρος υστερεί σε κοινωνικές παροχές, λέγοντας πως μαζί με τα διάφορα ταμεία των Κοινωνικών Αφαλίσεων το σύνολο των κοινωνικών παροχών και δαπανών πλησιάζει τα €2,91 δισ. Όπως είπε, το 93% δίνονται είτε μέσω του προϋπολογισμού, είτε μέσω των ταμείων ΚΑ.
 
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, το σύνολο των διαφόρων επιδομάτων των ΚΑ, όπως κοινωνική σύνταξη, ανεργιακό επίδομα, θεσμοθετημένη σύνταξη, σύνταξη χηρείας, ανέρχονται σε €1.846 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα επιδόματα και κοινωνικές παροχές, όπως το ΕΕΕ, χορηγία σε συνταξιούχους, κοινωνική σύνταξη ανέρχονται σε €1.068 εκατ.
 
Απαντώντας σε παρατήρηση του ΑΚΕΛ ότι οι κοινωνικές παροχές είναι μειωμένες σε σύγκριση με το 2020, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως στον προϋπολογισμό του 2021 δεν περιλαμβάνονται τα €530 εκατ. που έχουν δαπανηθεί μέσω των μέτρων στήριξης.
 
Από το 2021 ηλεκτρονική υποβολή και καταβολή των επιδομάτων ΚΑ
Αναφερόμενη στη διοικητική αναδιοργάνωση του Υπουργείου, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως με την εμπειρία που αποκτήσαμε από τον Μάρτιο, για ηλεκτρονική καταβολή των επιδομάτων σε μόλις ένα μήνα, έχουμε τροχοδρομήσει τις αλλαγές ιδιαίτερα στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Δηλαδή, εξήγησε, πληρωμές από το τέλος του 2020 σε συνεργασία με το Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής «έχουμε ως στόχος να καταργηθούν όλα τα ταμεία που βρίσκονται στα επαρχιακά γραφεία και όλες οι πληρωμές των ΚΑ να γίνονται ηλεκτρονικά».
 
Όπως είπε, η αλλαγή αυτή θα μειώσει όχι μόνο την ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 54 λειτουργών που σήμερα απασχολούνται στα ταμεία των ΚΑ.
 
Επίσης, είπε, ο στόχος μας, και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε, έτσι ώστε με μια ενιαία ηλεκτρονική πύλη να γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή των δηλώσεων και ο κάθε πολίτες με την ηλεκτρονική υποβολή να γνωρίζει πού βρίσκεται η αίτησή του και πόσο χρόνο θα μπορεί να εκτελεστεί.
 
Ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό
Η Υπουργός Εργασίας συμφώνησε με παρατήρηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου ότι το συνταξιοδοτικό έχει κλείσει τον κύκλο του.
 
«Συμφωνώ ότι χρειάζεται πλήρης αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Κύπρο και του νόμου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων», είπε, προσθέτοντας πως με βάση τα νέα δεδομένα χρειάζεται αλλαγή.
 
«Στόχος, μέσα στο 2020 να προχωρούσαμε σε ριζικές αλλαγές», πρόσθεσε, εξηγώντας πως υπάρχει αντικίνητρο στην καταβολή εισφορών, αφού αν κάποιος κλείσει 15 χρόνια εργασίας και εργαστεί άλλα δέκα χρόνια η αύξηση της σύνταξής του είναι μηδαμινή.
 
Χαρακτηρίζοντας την αλλαγή του συνταξιοδοτικού ως ένα μεγάλο κεφάλαιο, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως ζητήθηκε και λήφθηκε έγκριση από τον Γενικό Εισαγγελέα έτσι ώστε νομικοί να βοηθήσουν το Υπουργείο προχωρεί προς ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου.
 
Λέγοντας πως με την αλλαγή του συστήματος, τα €76 εκατ που δίνει το κράτος από το πάγιο ταμείο, θα μεταφέρονται στο συνταξιοδοτικό, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως «το πιο σημαντικό να δώσουμε κίνητρα ώστε να μην υπάρχει αδήλωτη εργασία».
 
€19 εκατ. για στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων
Παράλληλα, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού των €19 εκατ. τον Δεκέμβριο θα παραχωρηθούν αναδρομικά συντάξεις, ώστε κανένας συνταξιούχος να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Σημείωσε ότι παρουσίασε στα κόμματα τα σενάρια που υπάρχουν για να καταλήξουμε στην αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.
 
Σε σχέση με τον δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, η κ. Αιμιλανίδου είπε πως το 2108 ο δείκτης βρισκόταν στο 36,9%, αλλά μετά την καταβολή των κοινωνικών παροχών, ιδιαίτερα του ΕΕΕ, ο δείκτης υποχώρησε στο 15,4%.
 
Εξάλλου, για το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, η Υπουργός Εργασίας είπε πως ο δείκτης αυτός στην Κύπρο βρίσκεται στο 13,7% σε σύγκριση με 14,8% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας ικανοποιεί η ανισότητα στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών».
 
Αναφορικά με την αδήλωτη εργασία, η Υπουργός Εργασίας είπε πως το 2009 βρισκόταν στο 26% και υποχώρησε στο 17,5% το 2017, ενώ με την ψήφιση της νομοθεσίας περί αδήλωτης εργασίας σήμερα βρίσκεται στο 12%.
 
Για τον κατώτατο μισθό η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως αν και η μελέτη ολοκληρώθηκε από το Φεβρουάριο του 2020 δεν εφαρμόστηκε λόγω της πανδημίας. «Δεν μπορείς να εφαρμόζεις κατώτατο μισθό όταν αυξάνεται η ανεργία. Υπάρχει τελειωμένη μελέτη. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι εφαρμογή κατώτατου μισθού σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας