Γιάγκος Χατζηγιάννης: Έπεται νέο κύμα ΜΕΔ

Τις μεγαλύτερες προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κυπριακή οικονομία και οι επιχειρήσεις, αναλύει στο IN Business ο νέος CEO του Cyprus Institute of Marketing (CIM), Γιάγκος Χατζηγιάννης, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του στο τιμόνι του εκπαιδευτικού ινστιτούτου.

Με την υπόμνηση ότι το 2020 αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, λόγω πανδημίας, ο κ. Χατζηγιάννης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα υπάρξει αναπόφευκτα αύξηση και των κόκκινων δανείων τον επόμενο χρόνο. Σ’ ότι αφορά το αμαρτωλό επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο διασυρμός θα έχει αντίκτυπο και στις επενδύσεις. Προβαίνει, ταυτόχρονα, σε εισηγήσεις που θα θωρακίσουν τον επιχειρηματικό τομέα και την οικονομία μας, ώστε οι συνέπειες των προκλήσεων όχι απλώς να περιοριστούν, αλλά εκεί και όπου δύναται να μετατραπούν σε ευκαιρίες.

Με κορυφαίους συνεργάτες
Βρίσκεστε επίσημα, πλέον, στο τιμόνι του CIM
. Συνεπώς, προκύπτουν νέες προκλήσεις και ευθύνες, που απαιτούν ηγετικές ικανότητες και ανάληψη πρωτοβουλιών.
Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου τιμή που ανέλαβα από την 1η Σεπτεμβρίου τη θέση του ανώτερου διευθύνοντος συμβούλου στο κορυφαίο κυπριακό business school, The Cyprus Institute of Marketing. Συμπλήρωσα ήδη 13 χρόνια επιτυχούς πορείας και με τους συνεργάτες μου κατορθώσαμε να αναμορφώσουμε ριζικά το ίδρυμά μας, που εδώ και 42 χρόνια έχει ηγετικό ρόλο στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των στελεχών των σημαντικότερων κυπριακών επιχειρήσεων αλλά και παγκόσμιων κολοσσών.

Καταφέραμε για 11η συνεχή χρονιά να έχουμε ανάπτυξη και να αυξήσουμε τον αριθμό των φοιτητών μας πέριξ του 10%, εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Βεβαίως, η στρατηγική μας διαχρονικά εστιάζεται, κυρίως, στην αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην μεγιστοποίηση της απόσβεσης της επένδυσης των φοιτητών μας, παρά στον αριθμό των φοιτητών.
 
Πώς βιώσατε τη φετινή χρονιά;
Το 2020 μας βρίσκει σε μια πολύ ισχυρή θέση, στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή στήριξη στους φοιτητές και τους συνεργάτες μας. Θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στους στρατηγικούς συνεργάτες μας, που αριθμούν σήμερα 18 και συμπεριλαμβάνουν κορυφαίες κυπριακές επιχειρήσεις και παγκόσμιους κολοσσούς, που επέλεξαν να συμβληθούν μαζί μας και να συνεργαστούν σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων.
 
Κίνδυνος διολίσθησης στην αγορά
Τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει τεράστιες αλλαγές στον οικονομικό και τον επιχειρηματικό τομέα. Πώς αποτιμάτε τον τρόπο αντίδρασης της κυπριακής αγοράς;
Δυστυχώς, η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται από έντονες αναταράξεις στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας και γενικότερα του επιχειρείν. Μετά τη χρεωκοπία το 2013 και το επαχθές κούρεμα καταθέσεων, ακολούθησε περίοδος οικονομικής ανάπτυξης που μας έκανε να ξεχάσουμε, εν μέρει, τα σοβαρά δομικά προβλήματα της οικονομίας. Το 2020 αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, λόγω της πανδημίας που οδήγησε σε μια βαθιά οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σταθεροποίηση, λόγω της δυναμικής παρέμβασης του κράτους μέσω διαφόρων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, αλλά είμαστε σε κρίσιμο σημείο λόγω του διαφαινόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας, που αν δεν ελεγχθεί, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε διολίσθηση.
 
Πόση ζημιά προκαλεί στην εικόνα της Κύπρου το αμαρτωλό επενδυτικό πρόγραμμα, στη σκιά και των πρόσφατων αποκαλύψεων;
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εικόνα της Κύπρου έχει δεχτεί καίριο πλήγμα. Μας πήρε χρόνια να τη διορθώσουμε όσον αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τώρα με αυτές τις αποκαλύψεις διασύρεται και πάλι η χώρα μας. Αυτό, σίγουρα, θα έχει αντίκτυπο στις επενδύσεις από σοβαρούς επενδυτές και γι’ αυτό πρέπει άμεσα να υπάρξει ξεκάθαρο πλάνο αποκατάστασης της εικόνας μας με συλλογική προσπάθεια.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα επενδυτικό πρόγραμμα με τις σωστές ασφαλιστικές δικλείδες και χωρίς κενά, που να τυγχάνουν εκμετάλλευσης από επιτηδείους, είναι απαραίτητο για την κυπριακή οικονομία. Θα μπορούσε ένα τέτοιο πρόγραμμα να δώσει έμφαση στην καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την πράσινη οικονομία και γενικότερα σε τομείς που μπορούν να ωφελήσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
 
Καθοριστική χρονιά για τις τράπεζες
Επιχειρήσεις και κόκκινα δάνεια. Παραμένουμε κάτω από τη βάση στη διαχείρισή τους; Τι θα συστήνατε για να εξέλθουμε από αυτό τον φαύλο κύκλο;
Είναι δεδομένο ότι το 2021 θα υπάρξει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρώτον, λόγω της οικονομικής κρίσης σαν συνέπεια της πανδημίας και της ακόλουθης απόφασης για αναστολή των δόσεων κατά το 2020, αλλά και εξαιτίας της ακύρωσης του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος. Αυτό που απομένει είναι να δούμε τον βαθμό της αύξησης και αν θα είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Επιβάλλεται οι αρμόδιοι φορείς και τα τραπεζικά ιδρύματα να είναι σε εγρήγορση, ώστε να παρέμβουν δυναμικά με βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, όπου αυτό είναι δυνατό.
 
Θεωρείτε πως έχουν μπει, σε κάποιο βαθμό, οι βάσεις για να καταστεί, κάποια στιγμή, υγιής ο κυπριακός τραπεζικός τομέας ή βρισκόμαστε ακόμη σε νηπιακό στάδιο;
Σίγουρα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από το 2013. Από την άλλη, οι προκλήσεις παραμένουν πολλές και η κερδοφορία των τραπεζών μας είναι σε χαμηλά επίπεδα. Άρα, το 2021 θα είναι μια χρονιά καθοριστική για το μέλλον των τραπεζών. Ευελπιστώ ότι θα βγουν αλώβητες από την πρωτοφανή κρίση.
 
Πολλές επιχειρήσεις μετράνε ζημιές λόγω κορωνοϊού. Παρόλα αυτά είναι, πλέον, χιλιοειπωμένο ότι κάθε κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες.
Σε μια κρίση υπάρχουν, σίγουρα, και ευκαιρίες, έτσι πολλές επιχειρήσεις μπορούν να βγουν δυνατότερες μέσα από αυτή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι, πλέον, επιλογή αλλά θέμα επιβίωσης. Η προκείμενη κρίση θα επισπεύσει τα πλάνα των εταιρειών για ψηφιακή αναβάθμιση. Επίσης, λόγω του κορωνοϊού, θα φέρει εξελίξεις στα εργασιακά θέματα, αφού πλέον γίνεται αδήριτη ανάγκη η ευελιξία και η τηλεργασία.
 

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου