ΚΕΒΕ προς Ιωάννου: Θέλουμε λόγο και ρόλο στα μέτρα

Εισήγηση προς τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, να συμπεριλάβει ένα ή δύο άτομα από το ΚΕΒΕ στην ομάδα που ασχολείται με τη διαμόρφωση των μέτρων κατά της πανδημίας κατέθεσε με επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, κατ’ εντολή της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ. 

Όπως εξηγεί, με τον τρόπο αυτό θα «έχετε σε πραγματικό χρόνο και πριν οποιεσδήποτε εξαγγελίες τις απόψεις/εισηγήσεις του επιχειρηματικού κόσμου σε σχέση με τα πρακτικά προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργηθούν ώστε να διασφαλίζεται εκ των προτέρων η ομαλότερη δυνατή εφαρμογή τους».

Το ΚΕΒΕ διαπιστώνει σοβαρότατες ελλείψεις στον προγραμματισμό και τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας και το συντονισμό μεταξύ κυβερνητικών τμημάτων όσον αφορά την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και σημειώνει ότι τα νέα μέτρα που εφαρμόσθηκαν, «ανακοινώθηκαν χωρίς καμμιά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

«Οι αργοπορημένες διευκρινήσεις των μέτρων που ήρθαν εκ των υστέρων ήταν και είναι ασαφείς προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση και δυσφορία. Επιπλέον ουδείς απαντά τα τηλέφωνα στο Υπουργείο Υγείας για διευκρινήσεις ενώ όπως διεφάνει και τα άλλα Υπουργεία δεν ήταν ενήμερα και δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο και το κοινό» προσθέτει στην ανοιχτή επιστολή.

Όπως λέει, χωρίς την ενδεδειγμένη προεργασία ανακοινώθηκαν λιγοστά σημεία για τη δωρεάν εξέταση υποχρεωτικού COVID Test τα οποία ήταν δεδομένο ότι δε θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ώρες εργασίας και να δημιουργηθούν τριτοκοσμικές εικόνες έξω από τα εργαστήρια. «Το ΚΕΒΕ αναμένει από την πολιτεία να είναι πολύ πιο οργανωμένη όταν προβαίνει σε τέτοιου μεγέθους παρεμβάσεις και τονίζει την δυσφορία του για το ότι το κράτος δεν αξιοποιεί την εμπειρία και τεχνογνωσία του για την αποτροπή αυτών των φαινομένων».
 
Τα πέντε αναπάντητα ερωτήματα
Στην επιστολή του, το ΚΕΒΕ αναφέρεται σε πέντε ερωτήματα, που υπέβαλε γραπτώς στο Υπουργείο Υγείας χωρίς να λάβει σαφείς απαντήσεις/ λύσεις:  

  • «Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα προς τις εταιρείες κατά πόσο μπορούν να διακινούνται οι πωλητές-πλασιέδες καθώς και οι merchandisers. Kάτι τέτοιο επείγει να γίνει εντός της ημέρας για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα.
(α)     Μεταφορείς – Διανομείς: Τα άτομα που μεταφέρουν τα εμπορεύματα στα σημεία πώλησης (π.χ. υπεραγορές, καταστήματα, κλπ.)
(β)     Πωλητές – Πλασιέδες: Τα άτομα που επισκέπτονται τα σημεία πώλησης για λήψη των παραγγελιών
(γ)     Merchandizers: Τα άτομα που τοποθετούν τα προϊόντα των προμηθευτών στα ράφια των καταστημάτων»
  • Σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται και με τις εταιρείες που πραγματοποιούν τις χρηματαποστολές μεταξύ των τραπεζών. Επειδή κατατάσσονται ως εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ζητούμε όπως θεωρηθούν ως ουσιώδης υπηρεσία και τους επιτραπεί να διακινούν το προσωπικό τους μεταξύ των πόλεων για εξυπηρέτηση των διαφόρων καταστημάτων των τραπεζών.
 
  • Πρόβλημα δημιουργείται και με την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων για την διενέργεια των τεστ PCR. Παίρνουμε τηλεφωνήματα κυρίως από τη Λεμεσό ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση τους τόσο από πλευράς διαθέσιμων ποσοτήτων όσο και με τα σημεία  και την ταχύτητα εξυπηρέτησης τους. Λόγω της αυξημένης ζήτησης και της αδυναμίας έγκαιρης ανταπόκρισης των συμβεβλημένων εργαστηρίων, εισηγούμαστε όπως επιτραπεί στις επιχειρήσεις να διενεργούν τέτοια τεστ και με άλλα αναγνωρισμένα εργαστήρια και να καταβάλλει το κράτος χορηγία μέχρι του ποσού που έχει συμφωνηθεί με τα συμβαλλόμενα εργαστήρια. Οποιαδήποτε χρέωση πέραν του ποσού αυτού θα καταβάλλεται από τις ίδιες τις εταιρείες. Επιπρόσθετα θα πρέπει να αυξηθούν τα σημεία δειγματοληψίας ώστε να μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση που έχει προκληθεί.
 
  • Σε σχέση με την υποχρέωση των επιχειρήσεων να διενεργούν COVID Test ανά εβδομάδα για τους υπαλλήλους τους που θα εργάζονται και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα επωμίζονται ένα σημαντικό κόστος, γίνεται εισήγηση όπως διενεργείται rapid test από όλους τους υπόχρεους και στις περιπτώσεις που θα προκύπτει θετικό αποτέλεσμα τότε για τα άτομα αυτά να γίνεται PCR test για επιβεβαίωση και διασταύρωση του πρώτου τεστ. Εισηγούμαστε επίσης όπως επεκταθεί η διάρκεια ισχύος του test στις 10 ημέρες.
 
  • Άλλο πρόβλημα που πρέπει να τύχει άμεσου χειρισμού αφορά τους χώρους συγκέντρωσης αλλοδαπών οικιακών βοηθών τα Σαββατοκύριακα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα αυτά, όπως συνηθίζουν να κάμνουν, συνωστίζονται σε ομάδες μεγαλύτερες των 10 ατόμων, σε μικρά διαμερίσματα που ενοικιάζουν γι’ αυτό το σκοπό, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος. Όπως καταλαβαίνετε τα άτομα αυτά θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους (σπίτια)  και πολύ πιθανό να διασπείρουν τον υιό πολύ ανεξέλεγκτα ανεξάρτητα από τα οποιαδήποτε άλλα μέτρα λαμβάνονται».

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους