Νουρής: Οριστικός ο τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έχει τερματιστεί οριστικά και αμετάκλητα ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2021 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
 
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι με τον τερματισμό του προγράμματος θα συνεχίσει και πρέπει να παραμένει η δυνατότητα στο ΥΠΕΣ να κάνει κάποιες διεκπεραιωτικές εργασίες και να εποπτεύει αυτούς που τους έχουν παραχωρηθεί διαβατήρια και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να καταργηθούν υφιστάμενοι κανονισμοί και νομοθεσίες. Παράλληλα ανέφερε ότι η κατάργηση του Σχεδίου προχωρεί με βάση τις συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα και σε περίπτωση που εισηγηθεί κατάργηση κάποιων νομοθεσιών αυτό θα γίνει.
 
Είπε επίσης ότι ήδη τρέχει μια διαδικασία για ανάκληση υπηκοοτήτων με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής Καλογήρου που βρίσκεται στο Υπουργικό, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε άλλες ανακλήσεις αν προκύψουν.
 
Παράλληλα ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα απαντήσει έγκαιρα για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα δώσει σημαντικές εξηγήσεις ενώ ήδη η Νομική Υπηρεσία ετοιμάζει το κείμενο της απάντησης.
 
Ο ΥΠΕΣ σημείωσε ότι ενώπιον της μονάδας πολιτογραφήσεων του ΥΠΕΣ εκκρεμούν προς εξέταση 691 αιτήσεις επενδυτών και 722 αιτήσεις μελών των οικογενειών τους οι οποίες και θα εξεταστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.  Είπε επίσης ότι από τις αιτήσεις που έχουν για το ΚΕΠ το 2021 αναμένεται να εισρεύσει ποσό €71 εκατ.
 
Παράλληλα είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού νέων τρόπων τόνωσης της οικονομίας της χώρας.
 
Ανάπτυξη, πολεοδομία στεγαστική πολιτική
Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τόσο στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως όσο και στο Τμήμα Κτηματολογίου.
 
Ανέφερε ακόμα ότι οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου πέτυχαν να μειώσουν δραστικά και τον αριθμό των ανέκδοτων τίτλων ιδιοκτησίας. Πιο συγκεκριμένα ενώ το 2013 υπήρχαν 70,000 τίτλοι που δεν είχαν εκδοθεί, αριθμός σήμερα έγινε κατορθωτό να μειωθεί στις 20,000 γεγονός που έχει προφανή πολλαπλά οφέλη.
 
Ανέφερε επίσης ότι για την περίοδο 2021-2023 το συνολικό κόστος των έργων που προωθούνται σε Δήμους και Κοινότητες σε όλη την επικράτεια της χώρας, θα ανέλθει στα €783 εκατομμύρια, με τις δαπάνες να κατανέμονται σε €459 εκατομμύρια στις αστικές περιοχές και 236 και 88 εκατομμύρια στις αγροτικές και περιαστικές περιοχές.
 
Όσον αφορά τα στεγαστικά σχέδια είπε ότι με γνώμονα την παροχή βοήθειας στους διαμένοντες στην ύπαιθρο, έχουν εκπονηθεί αριθμός σχεδίων, η δαπάνη των οποίων για την τριετία 2021-2023 θα ανέλθει στα 330 εκατομμύρια ευρώ.
 
Όσον αφορά την προσφυγική πολιτική είπε ότι η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης διαχειρίστηκε τους 14 τελευταίους μήνες σχεδόν 4.000 αιτήσεις εκτοπισθέντων του σχεδίου στεγαστικής πολιτικής από τις 6.500 που έχουν κατατεθεί.
 
Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η προϋπολογισθείσα δαπάνη για την στεγαστική πολιτική για τους εκτοπισθέντες ήταν €24,5 εκατομ., με σειρά εξοικονομήσεων δόθηκαν στην Υπηρεσία Μέριμνας πρόσθετα 5 εκατομ. ενώ άλλα 5 εκατομ. θα είναι επίσης προς διάθεση στο αμέσως επόμενο διάστημα και αυτά μέσω πρόσθετων εξοικονομήσεων ώστε να ικανοποιηθεί πρόσθετος αριθμός αιτήσεων.
 
Σημείωσε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια εκτίμησης της καταλληλόλητας αλλά και της αναγκαιότητας για βελτιωτικά και υποστηρικτικά έργα στους διαμένοντες στους συνοικισμούς.
 
Πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΣ είναι ήδη στην φάση της αξιολόγησης της μελέτης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και εξέτασης   του ενδεχομένου απόδοσης ωφελημάτων και οικονομικής ενίσχυσης των ιδιοκτητών ακίνητης κατεχόμενης περιουσίας.
 
Όσον αφορά τα σχέδια προσιτής κατοικίας αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι με τον Δήμο Λεμεσού για την σταδιακή ανέγερση 600 κατοικιών στον χώρο των πρώην εργατικών κατοικιών στη Λεμεσό. 
 
Αναφέρθηκε επίσης σε αριθμό σχεδίων πολεοδομικών κινήτρων είτε για την νομιμοποίηση αυθαιρεσιών και μικρών παρατυπιών, είτε για την αλλαγή χρήσης μεταξύ κατοικίας και γραφείων, είτε παραχωρώντας αύξηση στον συντελεστή δόμησης ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση τίτλων  ιδιοκτησίας.  Για τον ίδιο λόγο, πρόσθεσε, παρατάθηκε μέχρι τέλους του 2021 η διάρκεια ισχυόντων σχεδίων που έτυχαν ευρείας αξιοποίησης από τους πολίτες, όπως οι τουριστικές ζώνες ενώ κατατέθηκε στην Βουλή και το Νομοσχέδιο για την διευκόλυνση της αδειοδότησης των μεγάλων επενδύσεων
 
Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε επίσης στην ρύθμιση που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με την οποία κατά μέγιστο μέσα σε 20 μέρες εκδίδεται πλέον τόσο η πολεοδομική όσο και η οικοδομική άδεια σε αντιδιαστολή με τους μήνες καθυστέρησης του παρελθόντος. Είπε επίσης ότι αυτή η εξέλιξη οδηγεί στο επόμενο στάδιο που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2022. Από την ημερομηνία αυτή και μετά όλες οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και οι άδειες θα εκδίδονται πλέον σε 10 και όχι σε 20 μέρες.
 
Ανάπτυξη Λευκωσίας
Ο κ. Νουρής είπε ότι το ΥΠΕΣ σχεδιάζει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο αναβίωσης και ανάδειξης του Κέντρου  της Λευκωσίας τόσο για την εντός των τειχών που εμφανίζει εικόνα γκετοποίησης, όσο και στην ευρύτερη της περιοχή με την δημιουργία ενός κεντρικού άξονα δημοσίων υπηρεσιών επί της Λεωφόρου Σεβέρη, μιας περιμετρικής επέκτασης του γραμμικού πάρκου ώστε να υπάρξει σύνδεση της ανατολικής με την δυτική πλευρά της πόλης, αλλά και δημιουργία συνθηκών μεταφοράς Πανεπιστημιακών Σχολών στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.    Πρόσθετος στόχος, είπε, είναι  η  ανοικοδόμηση εγκαταλειμμένων οικοδομών με την παραχώρηση γενναιόδωρων κινήτρων για το κέντρο της παλιάς Λευκωσίας.
 
Ο Προϋπολογισμός
Στα €571 εκατομμύρια ανέρχεται ο  προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2021.
 
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ οι δράσεις και οι πολιτικές συνοψίζονται σε 4 βασικούς πυλώνες. Οι αναπτυξιακές δαπάνες συμπεριλαμβανομένων και των 21 εκατομμυρίων που προέρχονται από τα συγχρηματοδοτούμενα ταμεία μέσω ΕΠΣΑ και είναι αυξημένες κατά 62 εκατομμύρια σε σχέση με τις αντίστοιχες πραγματικές δαπάνες του 2019 και κοστολογούνται στα 214 εκατομμύρια και αποτελούν το 36% του προϋπολογισμού.
 
Στον αντίποδα οι τακτικές δαπάνες είναι επίσης αυξημένες κατά 29 εκατομμύρια σε σχέση με το 2019, αποτελούν το 62% του προϋπολογισμού και φτάνουν τα 368 εκατομμύρια.
 
Το ποσοστό υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού έφτασε το 83% σε σχέση με 82% το 2019 και 84% το 2018.
 
«Θέτουμε λοιπόν ενώπιον της Βουλής ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και με σαφέστατο προσανατολισμό. Την ενίσχυση της οικονομίας, την διεύρυνση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά πάνω απ’ όλα την προαγωγή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»