Αρχισε η διερεύνηση υψηλού κινδύνου φακέλων από την Ερ. Επιτροπή

Άρχισε από την Ερευνητική Επιτροπή των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, η διερεύνηση αριθμού φακέλων πολιτογραφήσεων για την  περίοδο που αφορά τις χρονολογίες 2007 – 2013 οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν ως υψηλού κινδύνου και στάλθηκαν στην Επιτροπή από το Υπουργείο Εσωτερικών. 
 
Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) και μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, σημειώνοντας ότι η διερεύνηση θα προχωρήσει στις χρονιές 2013 – 2020, όπου και πάλι θα δοθεί προτεραιότητα στη διερεύνηση των φακέλων επενδυτών που κατηγοριοποιήθηκαν ως υψηλού κινδύνου και στη συνέχεια θα διερευνηθούν μεσαίου και χαμηλού κινδύνου. Οι φάκελοι τους θα ζητηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη και τα διάφορα δημοσιεύματα όπως και αυτό του Al Jazeera, σημείωσε. 
 
Η κ. Καλογήρου είπε ακόμη ότι η διερεύνηση σε αυτό το στάδιο γίνεται από εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εν αναμονή των εμπειρογνωμόνων που θα προσληφθούν, μέσω αγοράς υπηρεσιών, από την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας «για να προχωρήσει έτσι πιο γρήγορα η διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων».
 
Ανέφερε επίσης ότι ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής βρίσκονται ήδη γύρω στους 150 φακέλους επενδυτών, ενώ συνολικά υπάρχουν γύρω στους 3.500 φακέλους οι οποίοι αφορούν περίπου 6.200 πολιτογραφήσεις.
 
«Όλες οι περιπτώσεις πολιτογραφήσεων θα ελεγχθούν», τόνισε το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι προς επίτευξη αυτού του στόχου θα γίνει χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
 
Τέλος, η κ. Καλογήρου τόνισε πως "θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό όλες οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το θέμα των πολιτογραφήσεων για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό".
 
Η Ερευνητική Επιτροπή διορίσθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη με σκοπό τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι και την 17η Αυγούστου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού