Αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, επειδή δεν μετέφερε στο εθνικό της δίκαιο την 5η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLD5).

Η προθεσμία μεταφοράς της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο παρήλθε στις 10 Ιανουαρίου 2020 και, μέχρι σήμερα, οι κυπριακές αρχές δεν έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή κανένα μέτρο μεταφοράς. Τα νομικά κενά σε ένα κράτος μέλος έχουν αντίκτυπο στο σύνολο της Ευρώπης. Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας έχει καθοριστική σημασία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι τόσο σημαντική σήμερα όσο και πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Ευρωπόλ και τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου, τα εγκλήματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό και η νομιμοποίηση εσόδων από αυτά αυξάνονται. Η διασφάλιση της έγκαιρης και ορθής μεταφοράς των υφιστάμενων κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι μία από τις δράσεις που προβλέπονται από την Επιτροπή στο σχέδιο δράσης έξι σημείων, που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαΐου 2020. Εάν η Κύπρος δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών