Κανονισμούς για το Σχέδιο Συντάξεων υπαλλήλων του ΡΙΚ ενέκρινε η Βουλή

Με 39 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τροποποιητικούς κανονισμούς που αφορούν το Σχέδιο Συντάξεων και Άλλων Ωφελημάτων των υπαλλήλων του ΡΙΚ. 
 
Σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών, οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 12 του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμου, είναι η τροποποίηση των περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Κανονισμών, ώστε τα παρεχόμενα δυνάμει των εν λόγω κανονισμών συνταξιοδοτικά ωφελήματα να δύναται να εκχωρηθούν, να μεταβιβαστούν ή να υπόκεινται σε κατάσχεση, επίσχεση ή κράτηση για την αποπληρωμή χρέους οφειλόμενου στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, όπως και για την ικανοποίηση δικαστικού διατάγματος διατροφής προς συντήρηση συζύγου, πρώην συζύγου ή τέκνου.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις σε σχέση με την εφαρμογή δικαστικού διατάγματος διατροφής και τη διευθέτηση οφειλών προς το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου συνάδουν προς τις αντίστοιχες διατάξεις του περί Συντάξεων Νόμου, οι οποίες ισχύουν για τους κρατικούς υπαλλήλους. 
 
Επιπρόσθετα, οι προτεινόμενοι κανονισμοί κατατέθηκαν στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύστερα από σχετική εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή. 
          
Η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, αποφάσισε να προχωρήσει σε τροποποίηση των προτεινόμενων κανονισμών, ώστε να γίνει πρόβλεψη ότι τα παρεχόμενα συνταξιοδοτικά ωφελήματα θα δύναται να εκχωρηθούν, να μεταβιβαστούν ή να υπόκεινται σε κατάσχεση, επίσχεση ή κράτηση για την ικανοποίηση δικαστικού διατάγματος διατροφής συμβίου ή πρώην συμβίου σε πολιτική συμβίωση.
 
Ενώπιον της Ολομέλειας ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι αυτού του είδους τα νομοθετήματα ενέχουν ένα κίνδυνο, αφού ο εργοδότης έρχεται και αποφασίζει το ύψος της απαίτησης και τι χρωστά και πόσα χρωστά ο εργοδοτούμενος και του παγώνει τη διαδικασία των ωφελημάτων. Είναι πολύ επικίνδυνο, είπε, γιατί δεν τίθεται ασφαλιστική δικλείδα για το τι μπορεί να κάνει ο εργοδοτούμενος αν ο εργοδότης συμπεριφέρεται καταχρηστικά.  
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών ανέφερε  ότι οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και δεν αποφασίζει ο εργοδότης αλλά η Επιτροπή του Ταμείου στην οποία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ