Ο Αδάμος Αδάμου νέος Πρόεδρος της Βουλής

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ως ο δωδέκατος Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας τις ψήφους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βουλευτών, πλην των βουλευτών του ΕΛΑΜ. 
 
Υπέρ ψήφισαν 53 βουλευτές ενώ υπήρξαν και δύο αποχές των βουλευτών του ΕΛΑΜ.
 
Ταυτόχρονα κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, έγινε η διαβεβαίωση των νέων βουλευτών Γιαννάκη Γαβριήλ για το ΑΚΕΛ, και της Ρούλας Γεωργιάδου για το Κίνημα Αλληλεγγύη.
 
Στην πρώτη του τοποθέτηση στην Ολομέλεια και αντί ομιλίας ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι τα λόγια είναι φτώχεια και ότι «φτάσαμε σε ένα οριακό σημείο» σε πολλά επίπεδα που αφορούν το εθνικό θέμα και τα νομοσχέδια που εκκρεμούν και σε τόσα άλλα πράγμα. Αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι «να απαξιωνόμαστε και να χάνουμε την αξιοπρέπειά μας στα μάτια των πολιτών».
 
Όπως είπε, σε όσο διάστημα της απομένει, η Βουλή θα πρέπει να προσπαθήσει να ανεβάσει λίγο τον πήχη της πολιτικής και των πολιτικών σε αυτό τον τόπο. «Είμαστε στα πατώματα, να μην σας πως κάτω από τα πατώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι «είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη και με υπεύθυνη στάση, κοντά στους πολίτες να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια μας την οποία έχουμε χάσει».
 
Η υποψηφιότητα του κ. Αδάμου ήταν κοινή πρόταση όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή πλην του ΕΛΑΜ. Ενώπιον της Ολομέλειας, πρότεινε τον κ. Αδάμου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
 
Στην τοποθέτησή του πριν από τη ψηφοφορία ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε στο πνεύμα συναίνεσης μέσα στο οποίο επιτεύχθηκε η εκλογή του κ. Αδάμου στην προεδρίας της Βουλής και ευχήθηκε με πνεύμα συναίνεσης να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις, τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σε μια περίοδο που έχει κλονιστεί το κύρος και η αξιοπιστία της Βουλής, η υποψηφιότητα Αδάμου είναι μια επιλογή συναίνεσης και είπε ότι ο κ. Αδάμου διαθέτει το κύρος και την ηθική υπόσταση για να αναλάβει την Προεδρία σε μια κρίσιμη περίοδο.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι το κόμμα στηρίζει την υποψηφιότητα Αδάμου σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Βουλή, γιατί  εκτός από επιλογή συναίνεσης, στο πρόσωπο του κ. Αδάμου υπάρχει η διαβεβαιώση ότι μπορεί να ανταποκριθεί, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, στην αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου.  
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως προσβλέπει ότι το ήθος που χαρακτηρίζει το κ. Αδάμου θα συμβάλει στην ηθική αναστήλωση του Κοινοβουλίου.
 
Εκ μέρους της «Αλληλεγγύης» ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι ο κ. Αδάμου διαθέτει το ήθος και την αξιοπιστία για να βοηθήσει να αποκατασταθεί η εικόνα, το κύρος και η αξιοπιστία της Βουλής και πρόσθεσε ότι η συναίνεση είναι το ελάχιστο που μπορούν να επιδείξουν οι πολιτικές δυνάμεις αυτές τη στιγμή.  
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στο ήθος του κ. Αδάμου και είπε ότι χαίρει της εμπιστοσύνης τους και ότι το Κίνημα θα είναι δίπλα του στο δύσκολο έργο της προεδρίας της Βουλής. Παράλληλα υπενθύμισε το αίτημα το κινήματος Οικολόγων για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι παρόλο που το πρόσωπό του κ. Αδάμου χαίρει εκτίμησης και από τους ίδιους, δεν στηρίζουν την υποψηφιότητα γιατί έθεσαν δύο προϋποθέσεις που δεν έγιναν πράξη και που ήταν η άμεση δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη και το αίτημα προς το ΑΚΕΛ για αποδέσμευσή του κ. Αδάμου από την κοινοβουλευτική του ομάδα.
 
Εκ μέρους της «Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων» ο βουλευτής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή πρότειναν τον κ. Αδάμου για το ήθος, την εργατικότητα και τη διάθεσή του για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αυτή την ώρα που οι πολίτες αναμένουν από τη Βουλή τους να λειτουργήσει συναινετικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννας Θεολόγου εξέφρασε την υποστήριξή της στο κ. Αδάμου ως έναν αδιάφθορο και έντιμο πολιτικό.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

DHL Express Κύπρου: Η συνεργασία με Yellow Applications για το λογισμικό Exelsys HCM-Ορόσημο για την εταιρεία
Δωρεάν υπηρεσίες και μειωμένες χρεώσεις από την Ελληνική Τράπεζα για τους πελάτες της
Και η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της κατ' ιδίαν συνάντησης Χριστοδουλίδη με Φατάχ αλ Σίσι
Η νέα γραφειακή ανάπτυξη αξίας 3,5 εκατ. ευρώ στη Λάρνακα-Πού χωροθετείται και τι θα περιλαμβάνει
Bowling Boutique Bar & Grill: Ο νέος χώρος bowling που αφίχθηκε στην Έγκωμη (photos)
Φ. Στασόπουλος: Από πού πηγάζει η αύξηση κερδοφορίας της Ελληνικής-Θετική εξέλιξη η συμμετοχή της Eurobank
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer