ΕΒΕΑ: Το αργότερο σε ένα χρόνο το νέο επενδυτικό πρόγραμμα

Το αργότερο σε ένα χρόνο πρέπει να ανακοινωθεί το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου, υποστηρίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ), σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου. 

Σε γραπτή ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ) αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αυγουστίνος Παπαθωμάς, είπε πως οι επιχειρηματίες ζητούν ένα νέο σχέδιο οι πρόνοιες του οποίου θα καλύπτουν περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες. Θα πρέπει ένα ποσό από τα έσοδα του προγράμματος να διοχετεύεται στο ταμείο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για στήριξη των προσφύγων, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως την έρευνα και την καινοτομία, την παιδεία, την υγεία, τον συνεδριακό τουρισμό, ακόμη και τη γεωργία».

Πρόσθεσε ότι «το νέο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να εστιάζεται μόνο στα ακίνητα. Θα πρέπει να επανατοποθετηθεί από την αρχή, ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές σε ευρύ φάσμα επενδύσεων για να κτίσουμε από την αρχή την αξιοπιστία του κράτους, το οποίο έχει τρωθεί μετά τα τελευταία γεγονότα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθωμά εάν το νέο πρόγραμμα δεν ανακοινωθεί το αργότερο σε ένα χρόνο θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην προσπάθεια των επενδυτών να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια για να στηρίξουν την ανάπτυξη τους. «Οι επιχειρηματίες των δύο μεγάλων έργων που βρίσκονται στα σκαριά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, η μαρίνα Παραλιμνίου και το γήπεδο γκολφ, θα δυσκολευτούν στην προώθηση των έργων, διότι τίθεται σε κίνδυνο η προοπτική προπώλησης του οικιστικού κομματιού της ανάπτυξης» είπε.
 
Εξήγησε πως «οι επενδύσεις αυτού του βεληνεκούς στηρίζουν την επιβίωση και την υλοποίηση τους κατά κύριο λόγο στην προπώληση των διαμερισμάτων και επαύλεων σε ξένους επενδυτές. Ενα γήπεδο γκολφ ή μία μαρίνα δεν μπορούν να επιβιώσουν, χωρίς το οικιστικό κομμάτι, διότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να τα στηρίξει».
 
Ανέφερε επίσης πως «η συμβολή του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος ήταν καθοριστική για τη μαρίνα Λεμεσού και για τα γήπεδα γκολφ που βρίσκονται στην επαρχία Πάφου, δηλαδή Aphrodite Hills Golf, Elea Golf, Minthis Hills και Secret Valley Golf Resort».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις