«Χρυσά διαβατήρια»: Πάροχος και η Μαρικκού που τα Λεύκαρα

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αναφύονται μέσα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τον τρόπο που λειτουργούσε το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, αφορά στους αδειοδοτημένους παρόχους τέτοιου είδους υπηρεσιών. Ουσιαστικά μέχρι κάποιου χρονικού διαστήματος δεν υπήρχαν πρόνοιες ή δικλείδες ασφαλείας σε σχέση με το ποιοι μπορούσαν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε η Επιτροπή εποπτείας και Ελέγχουν για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, μέσω της οποίας προσφερόταν ολιγόωρο σεμινάριο ώστε να αδειοδοτηθούν τα άτομα που ήθελαν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες σε επενδυτές. 

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία συνολικά 611 φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν σήμερα να παρέχουν υπηρεσίες σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Περαιτέρω, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο μία εταιρεία η οποία έχει εξασφαλίσει την άδεια να παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες, καλύπτει όλα τα μέλη της ή μόνο εκείνα που παρακολούθησαν το σεμινάριο. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις εταιρειών οι οποίοι αποφάσισαν να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη άδεια για να χειρίζονται περιπτώσεις στελεχών τους και να αποφύγουν με αυτόν τον τρόπο τα υψηλά τέλη που χρέωναν οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών.
 

Διαβάστε ακόμα: Al Jazeera: Οι διάλογοι που καίνε τον Συλλούρη για διαβατήρια

Διαβάστε ακόμα:Α. Πιττάτζης: «Όταν ξέρεις τους αγγέλους δεν χρειάζεσαι τον Θεό»


Με αυτά τα δεδομένα, καταλήξαμε να έχουμε πέραν των 600 παρόχων την ώρα που το ετήσιο πλαφόν για πολιτογραφήσεις είναι στις 700. Ένα ζήτημα που τίθεται μέσα από το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, είναι και ο ρόλος των παρόχων τέτοιου είδους υπηρεσιών όπως της εταιρείας Sold on Cyprus, εκπρόσωποι της οποίας εμφανίζονται στο σχετικό βίντεο. Αξίζει να σημειωθεί πως από μία αρχική έρευνα στο μητρώο παρόχων της Επιτροπής, δεν περιλαμβάνεται το όνομα της συγκεκριμένης εταιρείας ούτε και των στελεχών της οι οποίοι εμφανίζονται στο βίντεο.

Κατά την τελευταία τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας περιλήφθηκε πρόνοια η οποία προβλέπει πως πάροχοι υπηρεσιών θα δικαιούνται να είναι μόνο άτομα τα οποία ανήκουν σε εποπτευόμενους κλάδους, δηλαδή λογιστές, δικηγόροι και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών οι οποίες εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία  να σημειωθεί ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων παροχής υπηρεσιών σχετικών με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
Βέβαια, η ζημιά έχει πλέον γίνει και κάποιοι πάροχοι υπηρεσιών έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει τόσο πολύ που θυμίζει παλιές κακές εποχές με τους λεγόμενους introducers  που χρησιμοποιούσαν offshore εταιρείες και ξένοι επιχειρηματίες για να ανοίξουν λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες.       

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών