Πράσινο Υπουργικού στον προϋπολογισμό «έκτακτης ανάγκης»

Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός 2021 από το Υπουργικό, με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να κάνει λόγο για προϋπολογισμό «έκτακτης ανάγκης».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός θα είναι οριακά ελλειμματικός χωρίς όμως να διακινδυνεύεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσω τον προϋπολογισμό ως ένα προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης ο οποίος καλείται να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία σε αυτή την δύσκολη περίοδο, αλλά έχει παράλληλα στραμμένο το βλέμμα και στην επόμενη μέρα. Την περίοδο της ανάκαμψης και των θεσμικών αλλαγών προς όφελος της επόμενης γενιάς», ανέφερε σχετικά.

Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι γι΄ αυτό το λόγο που ο προϋπολογισμός του 2021 εμπεριέχει πολύ σημαντικά έργα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την έρευνα και καινοτομία. Παράλληλα, υλοποιούνται μεγάλα έργα αναπτυξιακών  υποδομών που θα βοηθήσουν πιο μεσοπρόθεσμα την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Αυξημένος κατά €609 εκατ. ή 8,7%
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ο φετινός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά €609 εκατ. ή 8.7% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, κάτι που οφείλεται τόσο στην ενίσχυση της κοινωνικής του διάστασης, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων στήριξης προς αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και στη σημαντική ενίσχυση της αναπτυξιακής του πτυχής, που αποσκοπούν στην ανάκαμψη από την ύφεση του 2020 και την επαναφορά της οικονομίας σε μια σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται αυξημένες δαπάνες στον τομέα της υγείας και της άμυνας.  

«Ο προϋπολογισμός του 2021 ετοιμάστηκε με βάση την φιλοσοφία της ουσιαστικής και στοχευμένης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ούτως ώστε όχι μόνο να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση της πανδημίας ενόσω αυτή διαρκεί, αλλά να θέσουμε και γερά θεμέλια για το αύριο», επεσήμανε ο κ. Πετρίδης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναμενόμενο ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 θα είναι οριακά ελλειμματικός, χωρίς όμως να διακινδυνεύεται η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, τα οποία αναμένεται να επανέλθουν σε πλεονασματική τροχιά τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι το Υπουργικό συμβούλιο είχε σήμερα μια μεγάλη ημερήσια διάταξη, και έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά.

«Έχουν ληφθεί αποφάσεις που αφορούν αρκετά Υπουργεία και αύριο και τις επόμενες μέρες οι αρμόδιοι Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις για τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους που έτυχαν συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο και για τα οποία λήφθηκαν αποφάσεις», επεσήμανε σχετικά.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024