Παρουσίαση της οπτικής ταυτότητας και του νέου προγράμματος του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών - Αποθήκες Παπαδάκη

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 19.30 το βράδυ, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού -Αποθήκες Παπαδάκη, εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν η οπτική ταυτότητα, οι στόχοι και το πρόγραμμα του για τους επόμενους μήνες.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, η οικογένεια του δωρητή Στάθη Παπαδάκη, Δημοτικοί Σύμβουλοι, και προσκεκλημένοι από τον καλλιτεχνικό χώρο.

Η εταιρία Anirot Development Organisation ανέλαβε την δημιουργία της οπτικής ταυτότητας του Κέντρου, την οποία και παρουσίασε στο κοινό, με στόχο να δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος μέσα από μια εξαιρετικά σύγχρονη προοπτική. Μέσα από τη διερεύνηση των χαρακτηριστικών του χώρου, τη μεθοδολογία ανάλυσης των στόχων του Κέντρου, την έρευνα δράσης και το γραφιστικό σχεδιασμό, η οπτική ταυτότητα αντικατοπτρίζει την ουσία του χώρου αλλά και την καινοτομία του ως μοναδικό στο είδος του.
Η οπτική ταυτότητα αποτελείται από το λογότυπο, τα χρώματα, τη γραμματοσειρά αλλά και υποστηρικτικά στοιχεία τα οποία ολοκληρώνουν την ταυτότητα του Κέντρου. Το λογότυπο χαρακτηρίζεται από έναν αφαιρετικό σχεδιασμό που βασίστηκε στις αρχιτεκτονικές φόρμες των κτηρίων που στεγάζουν το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη.


Στην παρουσίαση, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου, κ. Μαρίζα Παρτζίλη ανακοίνωσε το πρόγραμμα δράσεων του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

Από τις 2  μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020, φιλοξενία της  Στέγης Χορού Λεμεσού, στο πλαίσιο του 11ου Open House Festival σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Αλέξη Βασιλείου. Το Φεστιβάλ μέσα από τις θεματικές του προτείνει μία σύγχρονη ματιά ως προς τη χορογραφική/καλλιτεχνική δημιουργία.

Στο χώρο των Αποθηκών Παπαδάκη θα παρουσιαστούν τα έργα του Πέτρου Κονναρή, της Κωνσταντίνας Σκαλιώντα και Κάλιας Μαλλιαλή. Οι καλλιτέχνες αυτοί, συμμετέχουν στο πρόγραμμα residency της Στέγης Xορού Λεμεσού, Moving the New και έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο/την ιδέα που εξελίσσουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ. 

Στον υπόγειο χώρο, η φωτογραφική έκθεση “Pose sittings” της Σουζάνας Φιαλά εξετάζει την πράξη της πόζας και την εμμονή με την αυτο-εικόνα στις κοινωνίες της ψηφιακής κουλτούρας.

Παράλληλα θα γίνουν προβολές παραστάσεων από καλλιτέχνες από τον διεθνή χώρο με ελεύθερη είσοδο. Το Open House Festival έχει λάβει το EFFE Label 2019-2020. Πρόκειται για τη σφραγίδα ποιότητας της Ευρώπης για αξιόλογα φεστιβάλ τέχνης.

Μεγάλος Χορηγός για το Open House Festival οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και χορηγός ο Δήμος Λεμεσού.

Συνέχεια με την  έκθεση μίας από τις πιο σημαντικές ζωγράφους της Κύπρου, με συμμετοχές και διακρίσεις σε διοργανώσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, της Νίτσας Χατζηγεωργίου σε επιμέλεια της Προϊστάμενης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, Δρος Νάτιας Αναξαγόρου και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη, Μαρίζας Παρτζίλη. Στην έκθεση παρουσιάζεται ολοκληρωμένο το έργο της εικαστικού, από τα πρώτα χρόνια της πορείας της, των σπουδών της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας  μέχρι και σήμερα σε μία αναδρομή στην εξέλιξη των εκφραστικών μέσων και της θεματολογίας του έργου της. Σχέδια, λάδια σε καμβά, κολάζ συνθέτουν την έκθεση  που θα διαρκέσει από τις 14 Οκτωβρίου μέχρι τις  14 Νοεμβρίου 2020.
Χορηγός της έκθεσης είναι ο Δήμος Λεμεσού.

Αμέσως μετά στις 25 Νοεμβρίου 2020 θα εγκαινιαστεί η εικαστική έκθεση με τίτλο ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ: Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Τα μυστικά του καφέ και η σημασία του καφενέ στην κοινωνία της Κύπρου, σε συνεργασία με την εταιρία BPRarts σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Κατρίν Νικήτα.

Η έκθεση αυτή στόχο έχει να τονίσει τον εμβληματικό ρόλο που διαδραμάτισε ο καφές στην ιστορία της Κύπρου από την εμφάνιση του στα μέσα του 19ου αιώνα και, ακόμη περισσότερο, το ρόλο των καφενείων ως ζωτικό μέρος του κοινωνικού ιστού της πατριαρχικής κυπριακής κοινωνίας.

Η Έκθεση θα περιλαμβάνει σημαντικά έργα κυπρίων καλλιτεχνών από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα (σύγχρονη τέχνη) καθώς και μια σειρά φωτογραφιών.

Συμμετέχουν : Αδάμαντιος Διαμαντής, Ανδρέας Νικολάου, Αντιγόνη Σολομωνίδου – Δρουσιώτη, Asım Yırık, Ayfer Arslan Özdiken, Βασίλης Κάττος, Βίκτωρας Ιωαννίδης, Γιώργος Γαβριήλ, Ελένη Νικοδήμου, Fatma İnci Taşlı, Ιωάννης Γέρου, Kadir Kaba, Κλίτσα Αντωνίου, Λευτέρης Οικονόμου, Λία Λαπίθη, Μαριάννα Κωνσταντή, Mehmet Gokyigit, Μιχαήλ Κάσιαλος , Νικόλας Κωνσταντίνου, Νίκος Φιλίππου, Σπύρος Δημητριάδης, Στέφανος Κουρατζής, Tatiana Ferahian, Χαμπής.
Διάρκεια μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2021.
Διαλέξεις και παρουσίαση του Βιβλίου της κ. Παπαδήμα, ο Καφές και ο Καφενές στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια της έκθεσης.

Μεγάλοι χορηγοί Δήμος Λεμεσού και Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ, Χορηγός Το Λαϊκό Καφεκοπτείο.
 
Άλλες 2 εκθέσεις προγραμματίζονται την περίοδο από Φλεβάρη μέχρι Ιούνιο 2021.
Πρόκειται για την έκθεση του καταξιωμένου Λεμεσιανού ζωγράφου Ανδρέα Εφεσόπουλου, μία παρουσίαση της ενότητας του έργου του με τίτλο ΑΜΑθΟΥΝΤΑ- H ΠΑΛΙΑ ΛΕΜΕΣΟΣ η οποία περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο από το 1994 μέχρι και το 2020. Ελαιογραφίες σε καμβά , με ξεκάθαρη την πρόθεση της αναπαράστασης της πηγής της πληροφορίας και της έμπνευσης, 27 έργα ζωής που ο καλλιτέχνης δεν έχει εκθέσει προηγουμένως. Ο ίδιος αναφέρει: Έχοντας μιλήσει αρχικά, για τη σημασία και την αξία που έχουν τα ίχνη παρουσίας για τον άνθρωπο, θέλω να δηλώσω πως το σύνολο αυτής της εργασίας αποτελεί ένα δικό μου αχνάρι και σαν τέτοιο θα ήθελα να συντηρηθεί.

Η δεύτερη έκθεση αφορά στην παρουσίαση του έργου του σπουδαίου κεραμίστα Βαλεντίνου Χαραλάμπους, ενός καλλιτέχνη με αξιοσημείωτη παρουσία στα εικαστικά δρώμενα τόσο του τόπου μας όσο και του εξωτερικού. Στην έκθεση αυτή που θα πραγματοποιηθεί σε επιμέλεια του αρχιτέκτονα Γιάννου Αναστασίου και κείμενα της Δρος Νάτιας Αναξαγόρου, θα παρουσιαστούν κεραμικά έργα από όλο το φάσμα της δουλειάς του Βαλεντίνου Χαραλάμπους, όπως επίσης και σχέδια μεγάλων διαστάσεων. Παράλληλα θα σχεδιαστούν εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο να αποτελέσει το έργο του καλλιτέχνη αφορμή για εμπλοκή των νεαρότερων ηλικιών στην διαδικασία της δημιουργίας.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα προβληθεί για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ της Σοφίας Αναστασίου για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη.

Αναλυτικά η ημερομηνίες και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το υπόλοιπο του 2021, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους