Επ. Θεσμών: Στόχος η ολοκλήρωση του Νόμου για το Πόθεν Έσχες εντός φθινοπώρου

Με στόχο την ολοκλήρωση του Νόμου για το Πόθεν Έσχες εντός Φθινοπώρου, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής συζήτησε σήμερα το σύνολο των προτάσεων Νόμου και του Νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της, που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή είπε ότι σήμερα εξετάστηκαν οι δύο προτάσεις του Προέδρου της Βουλής και οι πέντε προτάσεις νόμου και ένα νομοσχέδιο που ήταν στην Επιτροπή Νομικών και έχουν μεταφερθεί στην Θεσμών. Όπως είπε, ουσιαστικά οι προτάσεις και το νομοσχέδιο αφορούν το σύνολο του νόμου του Πόθεν Έσχες, με βάση τον οποίο δίδεται η ευχέρεια στην Επιτροπή να διορίσει τεχνοκράτες, λογιστές και ελεγκτές, για να ελέγχουν τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχόμενων προσώπων, ζητείται η διερεύνηση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων συμπεριλαμβανομένων των Δικαστών, του Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ιδιοκτητών και διευθυντών ΜΜΕ.
 
Επίσης, όπως είπε, υποχρεώνει τα ελεγχόμενα πρόσωπα αν έχουν ΜΕΔ να τα δηλώνουν και υποχρεώνει τους ελεγχόμενους να δηλώνουν πού είναι εγγυητές με τρόπο που να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών.
 
Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως με βάση το νέο νόμο δίδεται η δυνατότητα να γίνεται ένσταση από κάποιους πολίτες που τους έχει επιβληθεί πρόστιμο, εκεί όπου υπήρχε δικαιολογημένος λόγος και υπάρχει και μια εισήγηση με βάση την οποία αφαιρείται η εξουσία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία και παραχωρείται αυτή η εξουσία σε μια ανεξάρτητη επιτροπή που διορίζεται είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο είτε από τη Βουλή.
 
«Είναι ένα σύνολο προτάσεων, έχουμε ακούσει τις προτάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, της Γενικής Εισαγγελίας, της Ένωσης Συντακτών, θα γίνει μια καταγραφή όλων των απόψεων και κωδικοποίηση των προτάσεων ώστε να υπάρχει η ευχέρεια να συζητηθούν όλες μαζί και αν υπάρχουν και άλλες απόψεις για να γίνει ο νόμος πιο λειτουργικός, να υπάρχει πραγματικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων και να στέλνεται η ορθή εικόνα ότι στην πολιτική είμαστε για να δουλέψουμε και να προσφέρουμε και όχι για να πλουτίσουμε», είπε.
 
Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως αυτή τη στιγμή συνεδριάζει ειδική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και εξετάζει τον Κώδικα Δεοντολογίας ώστε να είμαστε, όπως είπε, «από βδομάδας να τον συζητήσουμε με λεπτομέρεια και ελπίζουμε εντός Φθινοπώρου να ολοκληρώσουμε και τον Κώδικα Δεοντολογίας και το Πόθεν Έσχες, δίδοντας μια σαφή εικόνα της θέλησης των μελών του Κοινοβουλίου και για έλεγχο, για σωστή εικόνα και για σωστή δουλειά, και όχι να είναι οι άνθρωποι που κατηγορούνται καθημερινά από τον κόσμο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές