Διάλογο για στήριξη οικονομίας και διαχείριση χρέους ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Την θέση ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας διάλογος για να καταρτιστεί ένα σχέδιο στήριξης της οικονομίας, της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ένα σχέδιο διαχείρισης του δημόσιου χρέους, διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΕΒ, στα γραφεία του ΔΗΚΟ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προτάσεις που ετοίμασε και κατέθεσε το κόμμα προς την Κυβέρνηση για την οικονομία. 
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ξεκινήσουμε μαζί αυτό το διάλογο για να συναποφασίσουμε, στο μέτρο του δυνατού», όπως είπε, «τα απαραίτητα μέτρα στήριξης της κυπριακής οικονομίας».
 
Αναφέροντας ότι στην Ευρώπη εξελίσσεται ένα νέο κύμα πανδημίας και η Ελλάδα έχει αναθεωρήσει τις δικές της προβλέψεις για την ύφεση της οικονομίας της προς το χειρότερο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «η Κύπρος προβλέπεται να κλείσει αυτό το χρόνο με ένα από τα χειρότερα και ψηλότερα δημόσια χρέη της Ευρώπης» και «όμως η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ μας λέει πως όλα πάνε περίφημα, δεν χρειάζεται να γίνει απολύτως τίποτα».

«Εμείς ανησυχούμε» και «θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια καθώς πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο, άμεσα να στηρίξουμε την κυπριακή οικονομία, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τα κυπριακά νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις ευάλωτες τάξεις του πληθυσμού μας», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά από την Κυβέρνηση ότι οι προτάσεις του ΔΗΚΟ θα εκτροχιάσουν τα δημόσια οικονομικά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται «που ακριβώς ο Υπουργός Οικονομικών βρίσκει αυτά τα νούμερα» και πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις του ΔΗΚΟ είναι «παντελώς διαφορετικές».
 
«Αντίθετα, διερωτόμαστε πως ακριβώς θεωρεί η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ότι με μία θετική ανάπτυξη που οι ίδιοι προβλέπουν ότι θα έχουμε το 2021 της τάξης του 5% και 6% θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα», πρόσθεσε.
 
Αυτό που μας λέει ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «είναι πως του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη από ό,τι είχαμε το 2019 και το 2011 όταν είχαμε ρεκόρ προσέλευσης τουρισμού στην χώρα μας, και μας λένε ότι το δικό τους σχέδιο», όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «είναι ότι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας θα λυθούν από μόνα τους επειδή θα έχουμε αυτή την θεαματική ανάπτυξη».
 
«Με όλο τον σεβασμό, δεν φαίνεται αυτό να είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι «τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας θα είναι ιδιαίτερα και σημαντικά» και ότι «πρέπει να λειτουργούμε στην βάση ότι θα έχουμε και δεύτερο κύμα κρουσμάτων της πανδημίας το Φθινόπωρο, όπως βιώνουν αυτή την στιγμή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».
 
«Γιατί η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ θεωρεί ότι η Κύπρος θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα ακόμη δεν μας έχει επεξηγηθεί» συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του ΔΗΚΟ «ξεκινούν με την ανακατανομή των δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό έτσι ώστε να μην υπάρχει θέμα διαχείρισης του χρέους ή και αύξησης των ελλειμμάτων του κράτους».

«Οι περισσότερες μας προτάσεις είναι δημοσιονομικά ουδέτερες και εκείνες οι προτάσεις που έχουν κόστος και είναι αναπόφευκτο έχουν να κάνουν με τη στήριξη των εργαζομένων», ανέφερε και πρόσθεσε πως «πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι γιατί θα έχουμε 9% ανεργία τους επόμενους μήνες».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε κατά πόσον θέση του ΔΗΣΥ είναι πως «θα πρέπει αυτούς τους εργαζόμενους να τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού».

Σε σχέση με τη συνάντηση του με την ΟΕΒ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συζήτησε τις προτάσεις και εισηγήσεις του ΔΗΚΟ με την ηγεσία της ΟΕΒ αλλά και να αντάλλαξαν απόψεις για τις εκτιμήσεις και προβλέψεις της ΟΕΒ για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ευχαρίστησε την ηγεσία της ΟΕΒ  για τις δικές τους εισηγήσεις για πιθανά μέτρα προώθησης στήριξης της κυπριακής οικονομίας, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι «οι θέσεις της ΟΕΒ σίγουρα έχουν μία ιδιαίτερη βαρύτητα».
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου χαιρέτισε τις προτάσεις του ΔΗΚΟ για την οικονομία και πρόσθεσε πως τα επιτελεία της Ομοσπονδίας θα αναλύσουν τις προτάσεις και όπου θεωρεί πως χρήζουν βελτίωσης θα ζητήσει να γίνουν.
 
Είπε ακόμη ότι συμφωνήθηκε πως επιτροπές από τις δύο πλευρές «θα συνεργαστούν στις επόμενες ημέρες ούτως ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε εισηγήσεις οι οποίες να μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία».
 
«Στόχος πρέπει να είναι να βοηθηθούν όλες οι επιχειρήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι επιχειρήσεις που εργοδοτούν 1.500-2.000 άτομα δεν πρέπει να αγνοηθούν διότι αν συμβεί οτιδήποτε σε μια τέτοια επιχείρηση οι απώλειες θα είναι τεράστιες».
 
Ο κ. Πέτρου εισηγήθηκε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να συνεχίσει τις προσπάθειές του για στήριξη της οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι η ΟΕΒ θα είναι δίπλα σε όλους όσους αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες να στηρίξουν την οικονομία γιατί είναι ο μόνος τρόπος, όπως είπε, «να καταφέρουμε να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και βιώσιμες επιχειρήσεις».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους