FinCEN Files: Οι «συνήθεις» ύποπτοι

Περιορισμένες είναι μέχρι στιγμής οι αναφορές στην Κύπρο και στις κυπριακές τράπεζες στα λεγόμενα FinCen Files. Τα έγγραφα της αμερικανικής Αρχής, τα οποία διέρρευσαν και έτυχαν επεξεργασίας από το ICIJ, το διεθνές δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες δημοσιογράφοι/ερευνητές αν και περιλαμβάνουν στοιχεία τα οποία αφορούν και την Κύπρο, εντούτοις, δεν έρχονται να προσθέσουν, προς το παρόν, οτιδήποτε καινούργιο. 

Άλλωστε, αφορούν αναφορές που υπέβαλαν τράπεζες στην αμερικανική εποπτική Αρχή τις οποίες θεώρησαν ως ύποπτες. Από κυπριακής πλευράς, έντονες είναι οι αναφορές στην FBME ενώ στα ονόματα φυσικών προσώπων που σχετίζονται με την Κύπρο, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, κάποια σημαντική νεότερη προσθήκη.

Ihor Kolomoisky
Οι αναφορές στον Ουκρανό κροίσο Ihor Kolomoisky αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία στάλθηκαν από το 2012 μέχρι το 2017 μέσω της Bank of New York Mellon, σύμφωνα πάντα με τα σχετικά δημοσιεύματα. Το μεγαλύτερο μέρος των ποσών που μεταφέρθηκαν, συγκεκριμένα $202 εκατ. στάλθηκαν την περίοδο 12/2015-01/2016 από την εταιρεία Louis Dreyfous Commodities Asia (εγγεγραμμένη στη Σιγκαπούρη) σε λογαριασμό της Claresholm Marketing Ltd στην PrivatBank Κύπρου.

Όπως αναφέρεται, η PrivatBank Κύπρου χρησιμοποίησε τον λογαριασμό ανταπόκρισης με τη Deutsche Bank Trust Company Americas για να λάβει τα χρήματα.
 
Jho Low
Ο Μαλαισιανός φυγάς Jho Low ο οποίος απασχόλησε έντονα την κυπριακή κοινή γνώμη όταν έγινε γνωστό πως πολιτογραφήθηκε Κύπριος, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη συγκεκριμένη λίστα. 

Ωστόσο, στα FinCEN Files δεν γίνεται καμία αναφορά για συναλλαγές του στην Κύπρο ή οι οποίες να εμπλέκουν κυπριακές τράπεζες. 
 
Paul Manafort
Ακόμα μία γνωστή περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες είναι αυτή του Paul Manafort, επικεφαλής κάποια στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump. Από τα FinCEN Files προκύπτουν γνωστά στοιχεία τα οποία περιλαμβάνουν και εταιρείες στην Κύπρο. Το 2017 η JPMorgan Chase ανέφερε ύποπτες συναλλαγές συνολικού ύψους $322 εκατ. στις οποίες εμπλέκονταν εταιρείες στην Κύπρο και σε άλλους προορισμούς.

Ενδεικτική η αναφορά σε ποσό $3.1 εκατ. το οποία στάλθηκε από την Lucicle Consultants Ltd., σε μία εταιρεία ανακαινίσεων η οποία εργαζόταν για βελτίωση της εξοχικής έπαυλης του Manafort και των σπιτιών των παιδιών του.

Oleg Deripaska
Στα σχετικά έγγραφα περιλαμβάνεται ο Ρώσος μεγιστάνας με κυπριακό διαβατήριο, Oleg Deripaska. Από το σχετικό δημοσίευμα προκύπτει πως χιλιάδες μεταφορές χρημάτων που συνδέονται με τον επιχειρηματία και εταιρείας του, καταχωρήθηκαν ως ύποπτες.

Συγκεκριμένα, η Bank of New York Mellon εντόπισε 16 περιπτώσεις το 2013 και 2015 στις οποίες εμπλέκεται η Mallow Capital Corp. εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και λειτουργεί ως θυγατρική του Ομίλου Basic Element του Deripaska. Η Mellon χαρακτήρισε τη Mallow ως εταιρεία-κέλυφος που λειτουργεί σε περιοχή υψηλού κινδύνου χωρίς συγκεκριμένο γνωστό σκοπό λειτουργίας. Την περίοδο 2012-2013   η Mallow απέστειλε στον εαυτό της σχεδόν $420 εκατ. χρησιμοποιώντας διευθύνσεις και τράπεζες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η εμπλοκή της Κύπρου προκύπτει από αποστολή ποσού $20 εκατ. σε εταιρεία με το ίδιο όνομα και κυπριακή διεύθυνση. Ο Deripaska αρνείται ότι έκανε ξέπλυμα χρήματος ή ότι διέπραξε οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό έγκλημα.

Το άσχημο για την Κύπρο, είναι πως το σχετικό δημοσίευμα, χαρακτηρίζει τη χώρα ως μυστικό παράδεισο. Ξεκαθαρίζεται πως οι σχετικές αναφορές από τους λειτουργούς συμμόρφωσης των τραπεζών δεν αποδεικνύουν οποιαδήποτε παρανομία ή εγκληματική ενέργεια.

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο