Πηλείδου: €270 εκατ σε προγράμματα χορηγιών την περίοδο 2021 - 2027

Στα €270 εκατομμύρια ανέρχονται την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 οι χορηγίες σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, καθώς και της εξοικονόμησης ενέργειας, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, προσθέτοντας πως με την ολοκλήρωση των σχεδιασμών, το Υπουργείο θα δημοσιεύσει το σχετικό ενημερωτικό υλικό.
 
Στο πλαίσιο των επαφών της με τα πολιτικά κόμματα, η κ. Πηλείδου συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού με τον οποίο συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου της.
 
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Πηλείδου, βρίσκονται υπό διαμόρφωση οι τελικοί σχεδιασμοί για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 «και προγραμματίζεται ένας σχεδιασμός όσον αφορά την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τους οδηγούς που θα εκδώσουμε και τα διάφορα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε ούτως ώστε όλος ο κόσμος να είναι ενήμερος για τα σχέδια τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2021 και να μπορεί να υποβάλει αιτήσεις για αυτά που τον ενδιαφέρουν και να έχει όλη την στήριξη και πληροφόρηση που χρειάζεται από το Υπουργείο μας».
 
Όπως είπε, πέραν των σχεδίων που τρέχουν όσον αφορά την μεταποίηση, τη βιομηχανία και τη επιχειρηματικότητα, ενισχύονται κάποια σχέδια που αφορούν στην ψηφιοποίηση και την αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων των εταιρειών, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα και όπως επίσης και την κυκλική οικονομία, που είναι κάτι που η ΕΕ θέτουν ψηλά στους στόχους και πιστεύουμε ότι και οι κυπριακές επιχειρήσεις πρέπει να προχωρήσουν με ανάλογο σχεδιασμό.
 
Είπε ακόμη ότι όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ υπάρχει αρκετή έμφαση με ανανέωση των προγραμμάτων μας και για ευάλωτες ομάδες και για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις και επίσης νέα σχέδια όσον αφορά την εγκατάσταση φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα στα σπίτια.
 
«Γενικά το ποσό το οποίο θα διατεθεί το οποίο χρειάζεται έγκριση από την ΓΔ ΕΠΣΑ είναι γύρω στα €270 εκατομμύρια για την επόμενη προγραμματική περίοδο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα την έγκριση ούτως ώστε να προχωρήσουμε και με την ενημέρωση που προανέφερα».
 
Παράλληλα, η κ. Πηλείδου χαρακτήρισε το θέμα της ενέργειας ως έναν «πολύ σημαντικό τομέα όπου έχει προκύψει κάποια καθυστέρηση λόγω του κορωνοϊού, την οποία όλοι γνωρίζουμε».
 
«Εμείς ως Υπουργείο Ενέργειας θα εργαστούμε πολύ σκληρά ούτως ώστε μέσω συνεχούς επικοινωνίας με τις εταιρείες να προχωρήσουμε με τον ενεργειακό μας σχεδιασμό όπως αυτός έχει διαμορφωθεί με τα νέα δεδομένα της πανδημίας και ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, όπως άλλωστε είναι και η θέση των εταιρειών στην παρούσα φάση», είπε.
 
Καταλήγοντας, η κ. Πηλείδου διαβεβαίωσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, ευελπιστούμε ότι θα συνεχίζουμε την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων, ούτως ώστε οι πολιτικές μας να διαμορφώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά επίσης να γίνονται αναπροσαρμογές στον σχεδιασμό μας εκεί και όπου χρειάζεται».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024