Στην ΕΚΤ θα πρέπει να απευθυνθεί η Ad Hoc Επιτροπή για ΠΕΠ

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να παραπεμφθεί το αίτημα για ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) στα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. 
 
Στην επιστολή που δόθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ad Hoc Επιτροπή για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν σε δάνεια ΠΕΠ, η Επίτροπος αναφέρει ότι όπως την ενημέρωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) δεν υπάρχει πληροφόρηση εντός της ΚΤΚ κάτω από ποιες συνθήκες συλλέχθηκαν τα στοιχεία των ΠΕΠ που περιλαμβάνονται στη Λίστα Γιωρκάτζη.
 
Περαιτέρω, αναφέρει η Επίτροπος, εξ όσων έχει αντιληφθεί ο Διοικητής κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου στις 21/7/20, το ζητούμενο δεν είναι απλώς η συλλογή των δεδομένων των ΠΕΠ, αλλά η ανάλυση και αξιολόγησή τους. Προσθέτει ότι αν εκείνο που τελικώς ζητήσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή εμπίπτει στο πλαίσιο εποπτείας πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε για τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, το αίτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στην αρμόδια εποπτική Αρχή που είναι η ΕΚΤ.
 
Στην επιστολή της η Επίτροπος, αναφέρει επίσης ότι η συλλογή των δεδομένων ΠΕΠ από συστημικά πιστωτικά ιδρύματα πιθανόν να είχε γίνει χωρίς την εμπλοκή της ΕΚΤ πράγμα που συνεπάγεται ότι η σύνταξη και η διατήρηση της εν λόγων λίστας δυνατόν να στερείται νομιμότητας.
 
Η Ad Hoc Επιτροπή που συνεδρίασε την Παρασκευή υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για να ορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι εργασίες της, αποφάσισε όπως κληθούν την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον της θεσμοί που μπορούν να τη δώσουν απαντήσεις για το πώς θα προχωρήσει όπως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Γενικός Λογίστρια και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.  
 
Παράλληλα έγινε συζήτηση και για την ανάγκη να αξιοποιηθούν εμπειρογνώμονες με γνώση των χρηματοπιστωτικών δεδομένων ώστε να συνδράμουν το έργο της Επιτροπής.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε να αξιοποιηθούν οι εμπειρογνώμονες ακόμα και για να καθοριστεί η θεματολογία αλλά και οι διάφορες ερμηνείες που υιοθετούνται. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, ζήτησε να υπάρξει μια Επιτροπή με άτομα που δούλεψαν στο συγκεκριμένο πεδίο και να εξετάσουν τα οικονομικά δεδομένα των ΠΕΠ αρχίζοντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προχωρώντας ιεραρχικά προς τους υπόλοιπους αξιωματούχους.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε από τον κ. Παπαδόπουλο αν έχει εισηγήσεις για εμπειρογνώμονες να τις φέρει ενώπιον τους στη συνεδρία της Τρίτης. Ανέφερε επίσης ότι οι εμπειρογνώμονες μπορούν να βοηθήσουν, όχι όμως να υποκαταστήσουν το έργο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι θα πρέπει να καθοριστεί ποιοι θα ελεγχθούν μεταξύ των οποίων πρέπει να είναι νυν και πρώην Βουλευτές, η εκτελεστικοί εξουσία και ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Ζήτησε επίσης να αξιοποιηθεί υλικό της Βουλής που ήδη υπάρχει.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι στο σημείο που φτάσαμε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν έχουμε άμεσα τεχνοκρατική συμβουλή, ιδιαίτερα μετά την Επιστολή της Επιτρόπου ότι για να γίνει οποιαδήποτε έρευνα πρέπει να υπάρξει εμπλοκή της ΕΚΤ.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας πρότεινε να ζητηθεί βοήθεια από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ή την ΚΤΚ.
 
Ανάμεσα στη θεματολογία που συζητήθηκε ότι πρέπει να τεθεί προς διερεύνηση είναι ο διαγραφές δανείων, ο Συνεργατισμός, η κλειστή περίοδος, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές κ.α.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης συμφώνησε με την εισήγηση για τεχνοκρατική άποψη και είπε ότι για το κόμμα του οι διαγραφές δανείων είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να εξεταστεί.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές