Η Κύπρος, η Ινδία και η αντιμετώπιση της πανδημίας

Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της πανδημίας αναφέρθηκαν οι ομιλητές του 4th Meeting του Cyprus India Virtual Club, τονίζοντας ότι από μία πανδημία δημιουργούνται προοπτικές για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Κλειδί η σύνεση για αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών
Αναλύοντας την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας από κυπριακής πλευράς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής επεσήμανε ότι η Κύπρος αντεπεξήλθε αποτελεσματικά στην κρίση, μαζί με την Ελλάδα και άλλες χώρες.

«Τα στοιχεία της επιτυχίας σχετίζονται με τα πολύ σταθερά και καθαρά μηνύματα, την επίδειξη εμπιστοσύνης στους ειδήμονες και την επιδημιολογική ομάδα, κερδίζοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των πολιτών πολύ γρήγορα», ανέφερε σχετικά.

Επιτεύχθηκε, όπως είπε, η κοινωνική αποστασιοποίηση, κάτι που συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με το σύστημα υγείας να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προκλήσεις.

 

Παράλληλα, πρόσθεσε, βρέθηκαν οι μηχανισμοί στήριξης της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που αναπόφευκτα επηρεάστηκαν από το lock down και τις εμφανείς συνέπειες στον κύκλο εργασιών και τα κέρδη τους.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «μπορεί να κερδίσαμε την πρώτη μάχη, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά από τη μία τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και από την άλλη τη συνετή οικονομική διαχείριση».

Εξήγησε ότι η βελτίωση των επιπέδων ανάπτυξης θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του υψηλού χρέους που έχει δημιουργηθεί.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι η σύνεση είναι το κλειδί για αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επέλθει το τέλος της πανδημίας.

Μία κρίση δημιουργεί ευκαιρίες
Από την πλευρά του ο Rajat Kathuria, Director and Chief Executive, Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER) ανέφερε ότι οι παραγωγικές δυνάμεις στην Ινδία απαρτίζονται από νεαρά άτομα, επισημαίνοντας ότι η πανδημία προσφέρει τη δυνατότητα για μεταρρυθμίσεις.

«Η Ινδία απέδειξε ότι μπορεί να προσαρμόζεται και να προχωρά σε αλλαγές σε καιρούς κρίσης», τόνισε σχετικά.

Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η κρίση του κορωνοϊού δύναται να αποτελέσει τον μοχλό για αυτές τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αγορά εργασίας, η κεφαλαιαγορά και η αγορά προϊόντων.
 



Τόνισε ακόμα ότι μία κρίση, όπως η σημερινή, μπορεί να έχει πλεονεκτήματα, καθώς η Ινδία, όπως και άλλα κράτη, μπορούν να καταστούν πιο ανθεκτικά στη συνέχεια.

Ερωτηθείς για τις εμπορικές σχέσεις Ινδίας και Κίνας, εξήγησε ότι το εμπόριο, αν και μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο της ειρήνης, εντούτοις ταυτόχρονα μπορεί να είναι το θύμα των πολιτικών προθέσεων κάποιων χωρών, φέροντας ως παράδειγμα τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και Ινδίας και Κίνας.

Δειτε Επισης

Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση προϋπολογισμού ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy