Οι τρεις πίσω από το success story της Μ.Ε.Θ

Ανέλαβαν να ανεγείρουν τη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές που βίωσε τις τελευταίες δεκαετίες ολόκληρη η ανθρωπότητα, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, με την πανδημία του κορωνοϊού.

Έπρεπε να υλοποιήσουν τάχιστα ένα έργο, το οποίο μάλιστα αφορούσε πρωτίστως τους ασθενείς με covid-19. Κι’ όμως, ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά του τόπου μας, είδαμε ένα έργο κοινής ωφελείας να ολοκληρώνεται όχι απλώς στην ώρα του, αλλά και πέντε ημέρες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί.Το success story των τριών εταιρειών που έφεραν σε πέρας με επιτυχία αυτή την καθ’ όλα δύσκολή αποστολή, μοιράζονται μαζί μας ηγετικά τους στελέχη, σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο IN Business.

Πρόκειται για τον Τόμυ Αποστολίδη, διευθυντή έργων της Α & Α Apostolides Contractors & Developers, τον Ανδρέα Ηρακλέους, CEO της Α. Eracleous Electrical Installations και τον Μιχάλη Λουκά, CEO της A.S. Air Control.

Είμαστε περήφανοι
Αν είναι κάτι που έχουν κρατήσει από αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία, είναι η προσήλωση με την οποία εργάστηκαν, η άριστη μεταξύ τους συνεργασία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη που υπήρχε για αποπεράτωση του έργου στην ώρα του. Όπως εξηγεί ο κ. Αποστολίδης, «η συγκεκριμένη σύμβαση αφορούσε την ανέγερση μιας υπερσύγχρονης και προηγμένης τεχνολογικά Μονάδας Εντατικής Θεραπείας διεθνών προδιαγραφών, από το μηδέν. Μια κατασκευή με μεταλλικό σκελετό βαρετού τύπου και διπλή εξωτερική τοιχοποιία, με εμβαδόν 650Μ2 συν 200Μ2 πυλωτή. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 6 Απριλίου και θα έπρεπε να ολοκληρωθούν σε 30 μέρες, χρόνος ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα. Ωστόσο, το έργο παραδόθηκε τελικά σε 25 μέρες, και συγκεκριμένα την 1η Μαΐου 2020». Η νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας περιλαμβάνει 28 κλίνες, ενώ διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Το γεγονός, όπως επισημαίνει, ότι οι εργασίες διεξάγονταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν αρκετά δύσκολο. «Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να παραμείνουμε ασφαλείς και να ολοκληρώσουμε το έργο με απόλυτη επιτυχία, κάτι το οποίο μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και περήφανους», σημειώνει.

Δώσαμε το 100%
Ο Ανδρέας Ηρακλέους αναφέρεται στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονταν κάθε μέρα και με κίνδυνο, όπως τονίζει, να προσβληθούν από τον ιό, καθώς βρίσκονταν εκεί για πολλές ώρες καθημερινά. «Εργαζόμασταν σε μια περιοχή υψηλού κινδύνου, όπως είναι το Νοσοκομείο, όμως παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να αποπερατώσουμε το έργο σε λιγότερο χρονικό διάστημα από τη συμβολαιακή μας υποχρέωση. Τελειώσαμε πέντε ημέρες πριν από το χρονοδιάγραμμα, κάτι για το οποίο είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι». Διαφάνηκε, προσθέτει, ότι με τη σωστή συνεργασία των εταιρειών, με τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και με τους αρχιτέκτονες και συμβούλους του έργου, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Υποδεικνύει, μάλιστα, με έμφαση ότι δώσανε όλοι το 100% των δυνατοτήτων τους, εφόσον αφορούσε ένα έργο υψίστης σημασίας. «Θέμα ζωής και θανάτου θα λέγαμε, δεδομένου ότι σε περίπτωση μιας ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, θα έπρεπε να είναι έτοιμη η νέα Μ.Ε.Θ. να λειτουργήσει άμεσα», εξηγεί ο κ. Ηρακλέους. Η σύμβαση της Α. Eracleous Electrical Installations αφορούσε τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της νέας Μ.Ε.Θ. και περιλάμβανε πλήρη ηλεκτρολογική εγκατάσταση, σύστημα κλήσης νοσοκόμων, επιτοίχιες επικλινής μονάδες υπηρεσιών, σύστημα πυρανίχνευσης, εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια, σύστημα αδιάλειπτης παροχής ρεύματος και σύστημα ελέγχου φωτισμού.

Ξεπεράσαμε εαυτόν
Ανάλογη είναι η ικανοποίηση του Μιχάλη Λουκά, ο οποίος εξηγεί ότι κάποια στιγμής της ζωής του, ο καθένας από εμάς καλείται να υπερβεί τον εαυτό του και να δράσει πάνω από τις συνηθισμένες δυνατότητές του. Όπως σημειώνει, το τεχνικό μέρος της εργασίας δεν ήταν η πρόκληση, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας. Για να προσθέσει: «Στο μυαλό όλων, μηχανικών και τεχνητών, ασχέτως προσωπικών φοβιών και ανησυχιών γενικότερα, αναγνωρίζαμε ότι έπρεπε να αποπερατωθεί η Μ.Ε.Θ. για να ενσωματωθεί με τις άλλες νοσοκομειακές μονάδες σε περίπτωση δραματικής αύξησης των κρουσμάτων. Και όλα αυτά, ενώ ήμασταν δίπλα από τις πρώτες βοήθειες και το νεκροτομείο». Θεωρεί, επισημαίνει, την εμπειρία αυτή σαν σημείο αναφοράς στη ζωή του και δηλώνει περήφανος για όλους αυτούς που εργάστηκαν μαζί τους.

Προκλήσεις λόγω covid
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι ανεξαιρέτως επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στις τρεις εταιρείες λόγω και της αναστολής εργασιών. Ο Τόμυς Αποστολίδης σημειώνει ότι στο παρόν στάδιο δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό λόγω συμβολαίων που ήταν σε εξέλιξη, όμως σε ό,τι αφορά έργα ανάπτυξης γης, αυτά παγοποιήθηκαν. Εκτιμά, ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα αναμένονται αρνητικές επιδράσεις στον τομέα τους και όχι μόνο, εξαιτίας της πανδημίας.

Βέβαιος ότι η κρίση θα επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο τους μακροπρόθεσμα, εμφανίζεται και ο CEO της Α. Eracleous Electrical Installations, δεδομένου, όπως αναφέρει, ότι κάποια έργα που ήταν υπό μελέτη, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, δεν θα πραγματοποιηθούν άμεσα ή ακόμη και καθόλου, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Εξάλλου, ο κ. Λουκά αναφέρθηκε στα έργα τα οποία ήταν προγραμματισμένα να ξεκινήσουν και έχουν ανασταλεί, όπως επίσης και σε άλλα για τα οποία γίνονταν σχεδιασμοί. Γενικότερα, εξηγεί, τόσο η ψυχολογία όσο και η οικονομική ευρωστία των ιδιωτών επενδυτών έχει πληγεί και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να μπορέσουν να επανέλθουν στη κανονικότητα. Δεν παραλείπει να σημειώσει και το γεγονός ότι η δυνατότητα του δημοσίου για προώθηση διάφορων αναπτυξιακών έργων έχει επηρεαστεί αισθητά λόγω και της σημαντικής επιβάρυνσης από την εφαρμογή των πρόσφατων σχεδίων οικονομικής στήριξης που ανακοινώθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Βλέπουν μπροστά
Παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας, οι τρεις εταιρείες ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και καταρτίζουν τα μελλοντικά τους πλάνα. Βασικός στόχος της A.S. Air Control για τα επόμενα χρόνια είναι η διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού με σταθερή κερδοφορία και ανάπτυξη των εργασιών της. Σκοπός μας, αναφέρει ο κ. Λουκά, είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ένα ευχάριστο και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και ευημερία, τόσο στο προσωπικό όσο και στους μετόχους.

Στην έγκαιρη αποπεράτωση των έργων της, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, αλλά και στην προσφοροδότηση νέων έργων με σκοπό να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, εστιάζει την προσοχή της η Α. Eracleous Electrical Installations. «Δεδομένης και της κρίσης του κορωνοϊού, που θα επηρεάσει τον κλάδο μας και όχι μόνο, πρώτιστη έγνοια μας είναι να μην χαθούν θέσεις εργασίας», υποδεικνύει με έμφαση ο κ. Ηρακλέους.

Στη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας που έχει χαράξει η Α & Α Apostolides Contractors & Developers για 33 χρόνια παραμένει προσηλωμένη η διεύθυνση της εταιρείας. Τώρα, λόγω της εισροής νέου και περισσότερου καταρτισμένου προσωπικού, αλλά και της 2ης γενιάς, στόχος μας, αναφέρει επί λέξη ο κ. Αποστολίδης, είναι η περαιτέρω εξέλιξη και ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Βεβαίως, διευκρινίζει, σε κάθε μελλοντικό μας βήμα, σταθερή δέσμευσή μας είναι να χρησιμοποιούμε ποιοτικά υλικά, καινοτόμες μεθόδους κατασκευής και να παρέχουμε άριστες υπηρεσίες, βασιζόμενοι πάντα στις οικογενειακές μας αξίες.
 

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης