Ενστάσεις από Τμήμα Περιβάλλοντος για τον Καθεδρικό Ναό στην Πάφο

Εμπόδια και αρκετές διευκρινίσεις βάζει και ζητά το Τμήμα Περιβάλλοντος στην αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση Καθεδρικού Ναού Ιεράς Μητρόπολης Πάφου στο Δημόσιο Κήπο, του Δήμο Πάφου.
 
Όπως αναφέρει σήμερα το Τμήμα Περιβάλλοντος, ο Δημοτικός Μηχανικός Δήμου Πάφου απέστειλε στο Τμήμα Περιβάλλοντος επιστολή με Αρ. Αιτήσεως 12/20 και ημερομηνία 19.5.2020, για αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση Καθεδρικού Ναού Ιεράς Μητρόπολης Πάφου στο τεμάχιο 3232, Φ./Σχ.: 51/030413, στο Δημόσιο Κήπο, Ενορία Άγιος Θεόδωρος, στο Δήμο Πάφου.
 
Η αίτηση συνοδευόταν με την Έκθεση Πληροφοριών η οποία απαιτείται σύμφωνα με τον περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο του 2018 [Ν.127(1)/2018].
 
Σύμφωνα με το άρθρο 24 του εν λόγω Νόμου, για τα έργα του Δεύτερου Παραρτήματος ετοιμάζεται Αιτιολογημένη Διαπίστωση. Με βάση την επιτόπια επίσκεψη και τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 23 ετοιμάστηκε η Αιτιολογημένη Διαπίστωση της Περιβαλλοντικής Αρχής.
 
Σημειώνεται ότι, στις 10.8.2010, η Περιβαλλοντική Αρχή έκδωσε Περιβαλλοντική Γνωμάτευση με βάση το Άρθρο 15 του Περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου [Ν.140(Ι)/2005], στα πλαίσια αξιολόγησης της Προκαταρκτικής Έκθεσης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΠΕΕΠ) για την κατασκευή και λειτουργία Καθεδρικού Ναού της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου στο Δημόσιο Κήπο Πάφου με Αρ. Αίτησης για πολεοδομική άδεια ΠΑΦ/122/2009, σύμφωνα με την οποία εξέφρασε έντονο σκεπτικό και ανησυχίες ως προς τις επιπτώσεις από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου.
 
Για την προώθηση του έργου ζητήθηκε όπως ο αιτητής μεριμνήσει για την ετοιμασία Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και την υποβολή της στην Περιβαλλοντική Αρχή για αξιολόγηση, σε συνδυασμό με την ετοιμασία κυκλοφοριακής μελέτης.
 
Περιγραφή και χωροθέτηση του Έργου
 
Το προτεινόμενο έργο θα ανεγερθεί εντός του τεμαχίου 3232, Φ./Σχ.: 51/030413, στο Δημόσιο Κήπο, Ενορία Άγιος Θεόδωρος, στο Δήμο Πάφου και περιλαμβάνει τον Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου. Το τεμάχιο αυτό εντάσσεται σε πολεοδομική ζώνη τύπου Δα (Ζώνες Προστασίας – ελεύθεροι χώροι πρασίνου, πάρκα, αθλοπαιδιές, δασική γη, χώροι αναψυχής και ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αιτ. Διαπίστωση Ναός Ιεράς Μητρόπολης Πάφου με Αρ.Αί12/2020, τεμ 3232, Φ./Σχ.: 51/030413 2 ψυχαγωγίας, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι φυσικής καλλονής, απομονωτικές λωρίδες).
 
Το εμβαδό του τεμαχίου στο οποίο προγραμματίζεται να ανεγερθεί ο Ναός είναι 14382 m2 .
 
Ο Καθεδρικός Ναός θα έχει τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:
 
-Καλυμμένο εμβαδό: 832,09 m2
 
-Δομημένο εμβαδό: 814,94 m2
 
-Αριθμός ορόφων (περιλ. Ισογείου)
 
-Ύψος κτηρίου: 11,73 m
 
Ο ρυθμός της Εκκλησίας θα είναι «Τρίκλιτη Βασιλική».
 
Η χωρητικότητα του Ναού θα είναι 350 άτομα και θα αποτελείται από τα εξής μέρη:
- Κυρίως Ναό
 
-Ιερό
 
-Νάρθηκας (δυτικά)
 
-Γυναικωνίτης (όροφος)
 
-Κωδωνοστάσιο
 
-Αποχωρητήρια
 
Η πρόσβαση προς την κύρια είσοδο του Ναού (δυτική είσοδος) θα γίνεται από την οδό Χριστόδουλου Γαλατίωνος. Είσοδος προς το χώρο του Ναού θα γίνεται και από την οδό 25ης Μαρτίου. Στα κατατεθέντα σχέδια για πολεοδομική άδεια διατίθενται 24 χώροι στάθμευσης και 2 επιπρόσθετοι για άτομα με κινητικά προβλήματα. Θα χρησιμοποιούνται και οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης που βρίσκονται στη περιφέρεια του τεμαχίου και κυρίως οι 30 χώροι στάθμευσης της οδού 25ης Μαρτίου.
 
Το υπό αναφορά τεμάχιο σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος χρησιμοποιείται ως δημόσιος κήπος και για την κατασκευή του έργου, θα επηρεαστεί σημαντικό μέρος της βλάστησης αφού θα απαιτηθεί η αποκοπή δέντρων.
 
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Ναού σύμφωνα πάντα με την έκθεση υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια που καθορίζονται στην υφιστάμενη πολεοδομική ζώνη και ως εκ τούτου ενδέχεται να δημιουργηθεί οπτική ρύπανση με την ένταξη μιας μεγάλης σε κλίμακα ανάπτυξης σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη, καθώς και να επηρεαστεί το τοπίο της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη τους χώρους και τα οικοδομήματα με ιστορική και πολιτισμική σημασία που υπάρχουν στα εφαπτόμενα τεμάχια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του έργου
 
Σημειώνει επίσης πως κατά το στάδιο της λειτουργίας του έργου, αναμένεται σημαντική πρόκληση θορύβου που θα δημιουργείται κατά την προσέλευση του κοινού στο Ναό, από τα εξωτερικά μεγάφωνα που θα τοποθετηθούν, καθώς και από τις καμπάνες.
 
Αναφέρεται ακόμη πως στα εφαπτόμενα τεμάχια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του έργου, υπάρχουν διαδρομές οι οποίες χρησιμοποιούνται από το κοινό για πρόσβαση στο Δημοτικό Μέγαρο, στα σχολεία της περιοχής, σε πλατείες (Πλατεία Δημαρχείου, Πλατεία Κένετι), στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου και στην εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου, σε καταστήματα, καθώς και σε καφετέριες/εστιατόρια.
 
Ως εκ τούτου, κατά τη λειτουργία του έργου, αναμένεται να προκύψει κυκλοφοριακό πρόβλημα στο οδικό δίκτυο, καθώς και στους χώρους στάθμευσης λόγω του μεγέθους του έργου.
 
Τονίζετα ακόμη πως το τεμάχιο 3232, βρίσκεται σε περιοχή που κατά την αρχαιότητα αποτελούσε μέρος των νεκροπόλεων της αρχαίας Πάφου και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να εξευρεθούν αρχαιότητες κατά την κατασκευή του έργου.
 
 Θέση Περιβαλλοντικής Αρχής
 
Η Περιβαλλοντική Αρχή, αφού έλαβε υπόψη: (i) την ΄Εκθεση Πληροφοριών, (ii) τον τύπο του ναού και την μεγάλη σε κλίμακα ανάπτυξη, (iii) τα αρχαία μνημεία και τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία της περιοχής, (iv) την πυκνοδομημένη ευρύτερη περιοχή του έργου, (v) τις πιθανές σημαντικές επιπτώσεις που το έργο ενδέχεται να προκαλέσει στο περιβάλλον και ειδικότερα στο τοπίο, στο κυκλοφοριακό, καθώς και στον πληθυσμό της περιοχής, (vi) τα περιβαλλοντικά δεδομένα του προτεινόμενου τεμαχίου και το σημαντικό μέρος της χλωρίδας που θα επηρεαστεί, καθώς και (vii) τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στο Τέταρτο Παράρτημα του Νόμου, κρίνει ότι απαιτείται όπως, ο κύριος του έργου προχωρήσει στην εκπόνηση και υποβολή μέσω της Πολεοδομικής Αρχής, Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) με βάση τις διατάξεις του άρθρου 26 του πιο πάνω Νόμου.
 
Η ΜΕΕΠ θα πρέπει να περιλαμβάνει τις πληροφορίες του Πέμπτου Παραρτήματος του πιο πάνω Νόμου με εκτενή περιγραφή των επιπτώσεων που το έργο ενδέχεται να έχει στους πιο κάτω παράγοντες:
 
-Χλωρίδα, με λεπτομερή περιγραφή του είδους και του αριθμού των υφιστάμενων δέντρων εντός του περιβάλλοντα χώρου του έργου, συμπεριλαμβανομένου χωροταξικού σχεδίου στο οποίο να γίνει αποτύπωση των δέντρων. Στην αποτύπωση να παρουσιάζονται τα είδη των δέντρων και ποια από αυτά θα επηρεαστούν και ποια θα παραμείνουν.
 
-Τοπίο της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη τους χώρους και τα οικοδομήματα με ιστορική και πολιτισμική σημασία, αρχαιότητες κ.λ.π..
 
-Κυκλοφοριακό στο οδικό δίκτυο, καθώς και στους χώρους στάθμευσης λόγω του μεγέθους του έργου. Να διευκρινιστεί η χωροθέτηση που προτείνεται για τους χώρους στάθμευσης και να περιληφθεί χωροταξικό σχέδιο του έργου, συμπεριλαμβανομένου και των χώρων στάθμευσης, στο οποίο να παρουσιάζονται οι διαστάσεις τους.
 
-Πληθυσμό, μέγεθος του πληθυσμού που ενδέχεται να επηρεαστεί από τον θόρυβο κατά το στάδιο λειτουργίας του έργου, καθώς και από το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί.
 
Θα πρέπει επίσης να γίνει εκτίμηση του θορύβου και των δονήσεων από το εργοτάξιο με βάση τα ακόλουθα:
 
Αναφέρει ακόμη πως στα πλαίσια της περιγραφής εύλογων εναλλακτικών επιλογών που πρέπει να περιληφθούν στη ΜΕΕΠ, να μελετηθεί και κατά πόσο οι ανάγκες των εκκλησιαζομένων της περιοχής μπορούν να καλυφθούν από τους άλλους ναούς σε κοντινή απόσταση

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα