Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου- Ελλάδας: Πρώτη επιλογή το λιμάνι Λεμεσού, αλλά θα εξαρτηθεί από τα λιμενικά τέλη

Το λιμάνι της Λεμεσού αποτελεί την πρώτη επιλογή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τα λιμενικά τέλη του διαχειριστή του τερματικού, ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης κατά τη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού. 
 
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης, επικεντρώθηκε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ενώ συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η πτυχή της ναυτιλίας στην στρατηγική ανάπτυξη της Λεμεσού, η ρύπανση της θάλασσας, ο θεσμός του Blue Limassol Forum και η πρόθεση του Δήμου για δημιουργία Ναυτικού Μουσείου.
 
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ.Δημητριάδης είπε πως στόχος του είναι η διαμόρφωση στρατηγικής για τη ναυτιλία του τόπου και τη Γαλάζια Ανάπτυξη με ένα «όραμα δεκαπενταετίας» που θα περιλαμβάνει δράσεις, όπως δημόσιες διαβουλεύσεις, οι οποίες θα φέρουν τους Κύπριους πιο κοντά στα θέματα αυτά.
 
«Διαπιστώνουμε ότι αν και είμαστε νησί, οι πολίτες δεν έχουν αγκαλιάσει σε επιθυμητό βαθμό την Ναυτιλία και τη Γαλάζια Ανάπτυξη», είπε και υπέδειξε πως «η ναυτιλία μας είναι ένας εθνικός πλούτος που πρέπει να του δώσουμε την έμφαση που του αξίζει».
 
Την ίδια ώρα, συνέχισε, πρέπει να πείσουμε στα διάφορα μέτωπα στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο ότι η Κύπρος έχει στρατηγική για τη ναυτιλία και αποτελεί ένα αξιόπιστο ναυτιλιακό κέντρο.
 
Αναφερόμενος στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας συνεχάρη την προκάτοχο του για την επιτυχία αυτή, προσθέτοντας ότι η προέγκριση της σύνδεσης από τις Βρυξέλλες ήταν ένα σημαντικό αλλά πρώτο βήμα.
 
«Σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του κράτους θα πρέπει να προκηρύξουμε προσφορές, υπολογίζουμε εντός του φθινοπώρου και θα δώσουμε ένα εύλογο διάστημα δυο μηνών στους υποψήφιους προσφοροδότες, ενώ θα μπούμε σε αξιολόγηση των προσφορών το πρώτο τρίμηνο του 2021 με χρονικό ορίζοντα τον Μάιο του 2021 να λειτουργήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση», συμπλήρωσε.
 
Απαντώντας στο αίτημα του Δήμου Λεμεσού, ο Βασίλης Δημητριάδης εξήγησε πως το κατά πόσο θα επιλεγεί το λιμάνι Λεμεσού ή το λιμάνι της Λάρνακας, αυτό θα εξαρτηθεί και από τον καθορισμό των λιμενικών τελών.
 
«Οφείλουμε να διαβουλευθούμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε το ύψος των λιμενικών τελών πριν βγούμε σε προσφορές για να μην το αφήσουμε στους προσφοροδότες σε διαπραγμάτευση με τους λιμένες και θέλουμε να είμαστε και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.
 
Λέγοντας ότι το λιμάνι της Λεμεσού αποτελεί την πρώτη επιλογή για πολλούς λόγους, όπως η απόσταση και οι προσφερόμενες υπηρεσίες του τερματικού, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας διευκρίνισε πως δεν αποκλείεται ν’ αλλάξουν τα δεδομένα εάν τα λιμενικά τέλη από τον διαχειριστή του τερματικού κρουαζιέρων «είναι απαγορευτικά».
 
 Εξάλλου, ο ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών και Αναπληρωτής ΓΔ του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Σταύρος Μιχαήλ είπε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Λεμεσού, προσθέτοντας ότι γίνονται συναντήσεις με τον ιδιώτη διαχειριστή αλλά και με την Αρχή Λιμένων Κύπρου που διαχειρίζεται το λιμάνι της Λάρνακας, ώστε «να καθορίσουμε το πλαφόν που θα δοθεί στους προσφοροδότες για να μπορέσουν να υπολογίσουν την οικονομική προσφορά στην Κυβέρνηση».
 
Ανέφερε δε ότι, σε σχέση με το λιμάνι της Λεμεσού, ο διαχειριστής χρεώνει τέλος παραχώρησης προς την Κυβέρνηση «και ίσως χρειαστεί μια διαφοροποίηση για να είναι πιο ελκυστικό το πλαφόν», ενώ σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια αυτό να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
 
Ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαϊδης διαμήνυσε πάντως ότι η Λεμεσός θεωρεί «αυτονόητο» να καταστεί το λιμάνι της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ελλάδα, στο πλαίσιο και του ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης να καταστεί το λιμάνι Λεμεσού κέντρο κρουαζιέρας.
 
 Οι δυο πλευρές εξέφρασαν πλήρη ευθυγράμμιση σε θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας, την προώθηση του Blue Limassol Forum και τη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου στη Λεμεσό, με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας να προτείνει όπως η Λεμεσός θέσει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει το 2025 ή το 2026 την Ευρωπαϊκή Μέρα Ναυτιλίας που διεξάγεται κάθε χρόνο στις 20 Μάιου σε διαφορετική πόλη της ΕΕ.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές