Δημιουργία προφίλ στην υπηρεσία CY login της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Αριάδνη

Το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, επιθυμεί να θέσει υπόψη του κοινού τα ακόλουθα σε σχέση με την δημιουργία προφίλ στην υπηρεσία CY login της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Αριάδνη: 

1. Με την ηλεκτρονική δημιουργία προφίλ στο CY Login (Αριάδνη) ο πολίτης αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά του στοιχεία που βρίσκονται σε διάφορα συνδεδεμένα κρατικά συστήματα όπως, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Τμήμα Φορολογίας, το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλα. Η δυνατότητα πρόσβασης επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλα κρατικά συστήματα.

2. Για να μπορεί ο χρήστης να έχει πρόσβαση σε προσωπικά του στοιχεία και να υποβάλλει ηλεκτρονικές αιτήσεις στο κράτος θα πρέπει το προφίλ του να ταυτοποιηθεί. Κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης συνδέεται το προφίλ με τον αριθμό ταυτότητας του πολίτη ώστε να προσφέρονται προσωπικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

3. Η ταυτοποίηση του προφίλ επιτυγχάνεται με επιτόπου επίσκεψη σε Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει πλήρως ηλεκτρονικά μέσω της διασύνδεσης με τα ηλεκτρονικά συστήματα τραπεζών όπου κοινοποιείται ο αριθμός ταυτότητας που τηρείται στην τράπεζα στο σύστημα CY Login.

4. Η σύνδεση στα κρατικά συστήματα και η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του χρήστη επιτυγχάνεται με το όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασηςπου καθορίζεται από τον χρήστη κατά την δημιουργία προφίλ στο CY Login.

5. Λαμβάνοντας υπόψη το πιο πάνω, οποιοδήποτε άτομο έχει πρόσβαση στο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης μπορεί να χρησιμοποιήσει το προφίλ που δημιουργήθηκε για άλλο άτομο και να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία του ατόμου αυτού που αποθηκεύονται στα συνδεδεμένα κρατικά συστήματα.

6. Το κοινό καλείται να μην αποκαλύπτει σε κανέναν τον προσωπικό του όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης τα οποία είναι απόρρητα και πρέπει να γνωρίζει μόνο ο ιδιοκτήτης του προφίλ.

7. Η δημιουργία προφίλ στο CY Login προσφέρεται δωρεάν από το κράτος και είναι κάτι που μπορεί να διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Αριάδνη.

8. Φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί πρόσφατα όπου η δημιουργία προφίλ ανατίθεται επί πληρωμή σε τρίτα πρόσωπα, εγκυμονούν κινδύνους ως προς την δυνατότητα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης των ατόμων αυτών σε προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών των προφίλ.

9. Στις πλείστες των πιο πάνω περιπτώσεων η ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που δηλώνεται στο προφίλ δεν ανήκει στον ιδιοκτήτη, οπότε δημιουργείται πρόβλημα στην επικοινωνία του κράτους με τον πραγματικό χρήστη. Για παράδειγμα, πιστοποιητικά που παράγονται στα πλαίσια ηλεκτρονικής αίτησης δεν θα μπορούν να παραληφθούν από τον αιτητή εφόσον αποστέλλονται σε email τρίτου ατόμου.

10. Επιπλέον, δίνεται η εσφαλμένη εντύπωση ότι με την επί πληρωμή δημιουργία προφίλ θα εκτελεστεί παράλληλα και η ηλεκτρονική αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού πχ έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας ακινήτου. Αυτό δεν ισχύει εφόσον μετά την διαδικασία ταυτοποίησης του προφίλ, θα πρέπει ο αιτητής με επιπρόσθετες δικές του ενέργειες, να αιτηθεί ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό.

Περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή στο CY Login της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Αριάδνη περιέχονται στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://cge.cyprus.gov.cy/cyloginregistration/knowledgebase/help#general.

Δειτε Επισης

Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα