Κατακόρυφη πτώση για τον δείκτη λιανικού εμπορίου στην Κύπρο

Τον Μάιο του 2020, όταν τα κράτη μέλη άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού του COVID-19, ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 17,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 16,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Απρίλιο του 2020, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 12,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 11,4% στην ΕΕ. Τον Μάιο του 2020 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων με προσαρμοσμένο το ημερολόγιο μειώθηκε κατά 5,1% στη ζώνη του ευρώ και 4,2% στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Κύπρο ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά -30,3% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση και κατά -29,5% σε ετήσια βάση. Στην Ελλάδα η μηνιαία πτώση ήταν -25,5% τον Απρίλιο και -24,8% ετησίως.

Στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο του 2020, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 38,4% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, κατά 34,5% για τα μη διατροφικά προϊόντα και κατά 2,2% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό. Στην ΕΕ, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 31,9% για καύσιμα αυτοκινήτων, κατά 30,2% για προϊόντα εκτός των τροφίμων και κατά 2,1% για τρόφιμα, ποτά και καπνό. Επισημαίνεται ότι ο όγκος του λιανικού εμπορίου κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ειδών ένδυσης και υποδημάτων αυξήθηκε κατά 147,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 130,7% στην ΕΕ. Ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, εκτός από τη Βουλγαρία, όπου παρέμεινε αμετάβλητη. Οι υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (+ 28,6%), τη Γαλλία (+ 25,6%) και την Αυστρία (+ 23,3%).

Στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο του 2020, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 27,4% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 9,0% για τα μη διατροφικά προϊόντα, ενώ τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός αυξήθηκαν κατά 4,9%. Στην ΕΕ, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 24,3% για καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 6,9% για προϊόντα εκτός των τροφίμων, ενώ τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός αυξήθηκαν κατά 4,1%. Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Βουλγαρία (-20,4%), στο Λουξεμβούργο (-19,7%) και στην Ισπανία (-17,9%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (+ 7,2%), τη Δανία (+ 6,6%) και την Αυστρία (+ 4,8%).
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP